İslami Dayanışma Oyunları tüm müsabakalarda büyük bir çekişmeyle devam ederken, Spor Genel Hizmetleri Müdürü Mehmet Baykan, gazetemize önemli acıkmalarda bulundu. Türkiye’nin son zamanlarda önemli tesisler yaptığına dikkat çeken Spor Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Baykan, bu vesile ile gençlerin geleceğe ufukla baktığını ifade etti. Yapılan yatırımların boşa olmadığına vurgu yapan Baykan, Türkiye’nin uluslararası platformda parlayan bir yıldız konumunda olduğunu kaydetti.

Son 20 yılda Türkiye’nin spor alanında daha da ivme kazandığına işaret eden Baykan, “Ülkemiz 2000’li yıllardan beri uluslararası organizasyonlara ciddi bir şekilde ev sahipliği yapıyor. 2005 İzmir Dünya Üniversite Yaz Oyunları, 2011 Erzurum Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, 2017’de Samsun Deaflympics Oyunları, Karadeniz Oyunları, Akdeniz Oyunları derken şimdide 5. İslami Dayanışma Oyunları’nı Konya’da icra ediyoruz. İslami Dayanışma Oyunları’nın Konya’da yapılacağının belli olmasından sonra spor yatırımları noktasında ciddi bir çalışma içerisine girdi. Kendini yeniledi” dedi.

‘TESİS YAPILANMASI GÜÇLENDİRİLDİ’

Tesis yapılanmasını güçlendirildiğini kaydeden Baykan, “Konya bu günlere kolay gelmedi. Oyunlardan önce ilk olarak İslami Dayanışma Oyunları’nın komitesini ağırlandı. Mevcut tesislerimizi gezdirdik, dolaştırdık. Konya’nın spor yatırımları anlattık. Tarihi ve kültürel zenginliklerinden bahsettik. Manevi yapısını kendilerine sunmaya çalıştık. A’dan Z’ye tüm tesislerin kendilerine sunulmasını anlattık. Tabi kültürel noktada da güzel çalışmalara imza attık. Gelişen süreçlerde zaten Konya daha önceki yıllarda 42 bin kişilik Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu gibi önemli bir değer kazanmıştı. Bisiklet Veledromu, Atletizm Pisti, Olimpik Yüzme Havuzu, İl Gençlik Spor binası gibi hizmetleri yapmamız gerekiyordu. Ve bu yeni spor tesisleriyle bugünlere geldik.  Konya’da uluslararası statüye sahip birçok önemli yatırım var” diye konuştu.

‘HERŞEY ZİYARETÇİ SAYISINDAN BELLİ’

Konya’da İslam ülkelerinden gelen birçok heyete ev sahipliği yaptıkları aktaran Baykan, bunun büyük bir gurur ve mutluluk olduğunu kaydederek, “Konya’da hem sportif hem kültürel hem de ekonomik bir bayram yaşandığını ifade edebilirim. Bunu çok kolay bir şekilde anlayabiliriz. Mevlâna Türbesi’nin son 10 gün içinde ne kadar ziyaret edildiğini ve kimler tarafından gelindiği araştırırsak, bunun cevabı aslında çok basit. Yani her şey ziyaretçi sayısının artışından zaten belli oluyor. Lokantacı esnafımızın, taksi şoförlerimizin, minibüslerin ve hatta otellerimizin doluluk oranı her şeyi anlatıyor. Konya’da şu an İslami Dayanışma Oyunları nedeniyle müthiş bir hareketlilik var. 56 ülkeden 4200 sporcumuz Konya’da bulunuyor. Bununla birlikte birçok yerli ve yabancı turistimiz var. Bu tür organizasyonlar Konya’da ekstra olarak değer katıyor” şeklinde konuştu.

‘TÜM DÜNYA KONYA’YI TAKİP EDİYOR’

Baykan, Konya’nın turist çeken bir il olduğunu belirtti. Sözlerine devam eden Baykan, “Konya bir gelenin, bir daha gelmeyi arzu ettiği bir şehir konumuna gelmiştir. Hangi sebep olursa olsun, gelenler ne kadar çok güzel bir şehir olduğunu anlatıyor ve yine gelmek istiyor. İslami Dayanışma Oyunları nedeniyle Konya’yı bilmeyen insanlar daha çok tanıyacak. TRT şu an oyunlar nedeniyle tüm branşlarda yayınlar yapıyor. Tabi bu yarışları da tüm dünya izlemiş oluyor. İslami Dayanışma Oyunları’na katılan katılmayan tüm ülkeler bu oyunları izliyor. Katılım noktasında Konya adeta rekor kırmıştır. 4200 civarında sporcu var ama daha bunların yanında sporcuların teknik heyeti ve antrenörleri de bulunuyor. Spor adına gelen sadece 6000 civarında misafirimiz var. Tabi bunların üstüne gelen yerli ve yabancı turistlerimiz de var. Onları da eklediğimiz zaman binlerce kişinin Konya’da İslami Dayanışma Oyunları’nı takip etmek için geldiğini çok rahat bir şekilde ifade edebiliriz” diyerek düşüncelerini aktardı.

‘İŞTE TANITIM İŞTE VİZYON’

Tanıtım için Konya’nın büyük emek verdiğini anlatan Baykan, “İşte biz buna tanıtım ve vizyon diyoruz. Bu ekonomik girdidir. Güzel bir iklimin oluşması diyoruz. Konya’nın görmeyenler tarafından görülmesi diyoruz. Spor adına rekorların kırılması demek İslami Dayanışma oyunları. Konya’ya kazandırılan bu tesislerin elbette bundan sonraki nesillere, yani sporculara aktarılması gerekiyor” dedi.

‘TÜRKİYE OLARAK SPORCULARIMIZA GÜVENİYORUZ’

Spor Genel Müdürü Baykan sözlerini şu şekilde tamamladı, “Türkiye İslami Dayanışma Oyunları’nda şampiyon çıkacaktır. Türkiye 2002’den beri sportif projeleriyle sporcuya olan yatırımıyla dikkat çeken bir ülke haline geldi. Sporda branş fark etmeksizin ciddi yatırımlar yapıldı. Türkiye sporla bilimi kaynaştırdı. Fizyoterapistlerin, sosyologların, psikologların kaynaştırıldığı bir spor yatırımları kazandırıldı. Bu nedenle başarılarımız sürekli atıyor. Zaten birçok Dünya Şampiyonlukları, Avrupa Şampiyonlukları ilan edildi. Madalyalara yetişemiyoruz. Bunlar gerçekten çok güzel şeyler. Burada elde edeceğimiz sportif başarılar, çocuklarımızın geleceğe daha da umutla bakmasını sağlayacaktır. Cesaretlerini artıracaktır. Gençlerimize inanıyor ve güveniyoruz. Yani İslami Dayanışma Oyunları Konya için bir tarih olmuştur”

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim