Türkiye öz vatanları gibi oldu

İslami Dayanışma Oyunları çerçevesinde diğer İslam ülkelerinden Konya’ya gelen birçok heyet, oyunların birliği, beraberliği, kardeşliği pekiştirdiğini ifade ederken, Türkiye’yi öz vatanları gibi gördüklerini söylüyor.

Konya tarihi günlerinden birini yaşamaya devan ederken, İslami Dayanışma Oyunları çerçevesinde birçok heyet Konya’ya geldi. Heyetler İslami Dayanışma Oyunları’nın önemine vurgu yaparken, Konya’da en iyi şekilde ağırlandıklarını, tekrar gelmek istediklerini söylüyor.  Misafirler, Konya’da tarihi kültürel öneme sahip önemli yerlerden etkilendiklerini ve en önemlisi ilde bulunan camilerin İslam dünyası açısından büyük önem arz ettiğini anlatıyor. 

‘EVDE GİBİYİZ’

Azerbaycanlı Gazeteci Sanan Shafızada, Türkiye’yi öz vatanı gibi gördüklerini ifade etti. Türkiye ile Azerbaycan’ın geçmişten gelen tarihi bir kökle birbirine bağlı olduklarını söyleyen Shafızada, “2017 İslami Dayanışma Oyunları Azerbaycan’da Bakü’de gerçekleştirilmişti. İslami Dayanışma Oyunları’nın ilk olarak Türkiye’de düzenleneceğini duyunca çok büyük bir sevinçle karşıladık. Zaten Azerbaycan olarak Türkiye’de olduğumuz için kendimizi evde gibi hissediyoruz. Sanki ev sahibi bizmişiz gibi hissediyoruz. Konya’da olmamız çok manidar bir şehir. Birçok Azerbaycanlı kardeşimizde Konya’yı gezme fırsatı buldu. Konya’da olmaktan dolayı çok büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bunun için içimizde ayrı bir sevinç var. Pandemi nedeniyle İslami Dayanışma Oyunları 1 yıl ertelenmişti. Şimdi bunun heyecanı içerisindeyiz. Azerbaycan Milli Takımı, Türkiye’den sonra en büyük ikinci spor takımı. Burada kendimizi ikinci vatanımızda gibi hissediyoruz. Türkiye ile Azerbaycan çok büyük bir kardeşlik bağına sahip. Türkiye ile kardeş ülke olmakta bizlere ayrı bir gurur veriyor” dedi.

‘KARDEŞLİK VURGUSU’

Shafızada sözlerini şöyle sürdürdü, “Mevlâna Müzesi’ne gitme şansımız oldu. Türbeyi gezerek dualar ettik. Hz. Mevlâna Türbesi’nden çok farklı bir hisle, duygularla ayrıldık. Hz. Mevlâna Müzesi çok sakin ve maneviyatın olduğu yer. Konya’da çok güzel bir şehir. İnsanları çok sıcak kanlı. Bizi Azeri olduklarımızı bildikleri için çok sıcak karşılıyorlar. Bizim burası öz vatanımız sayılır. Madalya sıralamasında da kendi Azerbaycanlı sporcularımıza güveniyoruz. Yine Türkiye için mücadele eden sporcularımıza güveniyor bundan sonraki müsabakalar için başarılar diliyoruz. Sporcularımız için mesajım şu. Biz hem Türkiye hem de Azerbaycan olarak madalyalar almaktan büyük mutluluk duyarız. Kardeşlikte zaten bu gerektirir” diye konuştu.

‘KONYA MANEVİ BİR ŞEHİR’

Azerbaycanlı Gazeteci Günay Nazarova, Hz. Mevlâna Türbesi’nden çok etkilendiklerini anlattı. Türkiye’nin önemli bir İslam ülkesi olduğunu kaydeden Nazarova, “İslami Dayanışma Oyunları’nın Konya’da düzenlenmesi aslında yine bizim vatanımızda düzenlenmesi anlamına geliyor. Bizim için Türkiye’de ya da Azerbaycan’da olması hiç fark etmiyor. Konya’nın insanları gerçekten çok sevecen bir yapıya sahip. Girip çıktığımız ortamlarda bizleri çok sıcak kanlı karşılıyorlar. Oyunlar şuan devam ediyor. Misafirler için herşey düşünülmüş. Konya’da konukları en iyi şekilde ağırlıyorlar. Kardeş ülke Türkiye’de olmaktan dolayı sevincimiz her geçen gün artıyor. İslami Dayanışma Oyunları’na Türkiye’ye gelmekten ve bu tarihin bir parçası olmaktan büyük lütuf duyduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum. Konya’da gezme şansımız da oldu. Konya tarihi ve kültürel anlamda çok özel bir il. Çünkü Mevlana Müzesi burada. Manevi iklimi olan bir şehir. Allah’a şükürler olsun ki, Mevlana Müzesi’nde Hz. Mevlana’ya dua etme imkanı bulduk. Nasip olursa tekrar Konya’ya gelmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘OYUNLAR BİRLİĞİ BERABERLİĞİ GÜÇLENDİRİYOR’

Fildişi Sahili Spor Federasyonu yetkilisi Zolobe Dr Honore, “Öncelikle röportaj için teşekkür etmek istiyorum. Bizi Türkiye’ye, Konya’ya davet ettiğiniz için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere; tüm yetkililere teşekkür ediyorum. İslami Dayanışma Oyunları tüm İslam ülkeleri adına birliği ve beraberliği temsil ediyor. Tüm sporcuları bir araya getiriyor. Burada tüm sporcular arasında özel bir kardeşlik oluşuyor. Ben Fildişi Sahili’nden geliyorum. Burada insanlar samimi bir ortam oluşturuyor. Sıcak kanlı bir yapıya sahipler. Farklı ülkelerden gelsek te kardeşlik bağlarını güçlendiriyorlar. Fildişi Sahili’nden özel bir heyet ile Türkiye’ye geldik. Arkadaşlarımız birçok branşta mücadele ediyor. Atletizm, judo, tekvando branşlarda mücadele etmek için gelmiştik. Konya’ya hayran kaldık. Otellerimiz, kaldığımız yerler çok muazzam. Yemekler çok güzel” ifadelerini kullandı.

‘CAMİLERİN OLMASI İSLAM İÇİN BÜYÜK ÖNEME SAHİP’

Moritanya Spor Federasyonu Genel Sekreteri Abeıdna Salem ise,  “İslam dünyası açısından bu oyunlar büyük önem arz ediyor. Oyunlar sayesinde bütün İslam Devletleri bir araya geldi. Oyunlar vesilesiyle Konya’yı beğendik. Güzel bir şehir. Şehir için ciddi bir tanıtım yapılmış. Her yerde oyunlar ile ilgili alakalı şeyler var. Şehrin çok temiz ve titizlik içinde olduğunu ifade edebilirim. Karşılamadan çok memnun kaldım. Halkı da çok iyi niyetli bir yapıya sahip. Konya’da dikkat çekenlerden biriside camiler. Birçok yerde cami ve mescit yer alıyor. İslam için İslam’ın düzeni için bu çok önemli bir durum. Camileri fazla olması bizleri çok memnun etti. İslam ülkesi olmakta bunu gerektiriyor zaten. 60 kişilik bir heyet ile Konya’ya geldik” diyerek düşüncelerini ifade etti.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim