Konyaspor Başkanı Fatih Özgökçen, geride kalan sezonu değerlendirdi. Hem üzüldükleri hem de sevindikleri bir sezonu geride bıraktıklarını ifade eden Özgökçen, bundan sonraki süreçte sürdürülebilir başarının olmasını gerektiğini söyledi. Konya’nın lokomotif bir şehir olduğuna vurgu yapan Başkan, bu durumu kullanmaları gerektiğini sözlerine ekledi

İlk başkanlık deneyiminde önemli tecrübeler edinen Fatih Özgökçen ve yönetimi dönemsel başarı değil uzun soluklu bir başarı hedeflerken bu durumu gerçekleştirdi. Mali boyuttan taviz vermeyeceklerini söyleyen Konyaspor Başkanı Fatih Özgökçen, “Konyaspor’un başarısını sürdürmek için transferleri maddi imkanlar el verdiği şekilde yapacağız.” dedi  

Spor Toto Süper Lig 2021-2022 Ahmet Çalık Sezonu’nu 68 puanla üçüncü sırada tamamlayan Konyaspor, tarihinin en başarılı dönemlerinden birini geride bıraktı. Mütevazi kadrosuyla sezona damga vuran Yeşil-Beyazlılar, 100.yılında Avrupa kupalarında mücadele etme hakkına erişti. Bu bağlamda Konyaspor Başkanı Fatih Özgökçen, Konya Yenigün Gazetesi’nin Konyaspor’un 100.yılına özel çıkardığı 10’LAR Dergisi’ne özel açıklamalarda bulundu.

Genel anlamda 2021-2022 sezonunu nasıl değerlendirirsiniz?

100.yılda başkanlık ya da yönetim kurulunda yer almak bizlere nasip oldu. Sezona başlamadan önce Konyaspor’un ilk 10 içerisinde yer almasını ve her sezon üstüne koyarak yukarıya doğru çıkmasını hedefleyerek sezona başladık. Takımdaki uyum, arkadaşlık ortamı ve futbolcuların kendilerini göstermesi ve kendini geliştirmesini eklediğimiz zaman takımımızın az çok ligi nerede bitirebileceğini tahmin etmeye başlamıştık. Tabi bu ilk 3 veya ilk 5 olarak gibi bir değerlendirme içerisine girmedik ama ilk yarının sonlarına doğru hedefimiz biraz daha üst sıralara doğru çıktı. Ahmet kardeşimizin vefatının sonrasında fiziksel, mental ve psikolojik olarak bir düşme yaşadık. Bunların hepsini bir bütün olarak değerlendirdiğimiz zaman Konyaspor’un ilk 3’te yer alması, Avrupa’ya gitmesi bir başarıdır. Hedef de bundan sonra kim gelirse gelsin Konyaspor’un sürdürülebilir bir politikasının olması. Hem ekonomik hem de sportif yönden bu durumların kurumsallaşma neticesinde devam etmesini arzu ediyoruz. Dolayısıyla ilk 3 içerisinde sezonu tamamlamak bizim için başarı.

İlk yılınızda önemli tecrübeler yaşadınız siz ve ekibiniz neler hissettiniz?

Hem sevindiğimiz hem de üzüldüğümüz dönemler oldu. Spor, herkes tarafından başarmaya endeksli. Başaramadığını zaman ise insanlar tarafından çokça eleştiriliyorsunuz. Aslında bu durumu da böyle yapmamak lazım. Çünkü, bu süreç uzun soluklu bir iş. İlk göreve geldiğimiz zaman ‘Konyaspor’da dönemsel bir başarı değil, 38 haftalık bir mücadele göreceksiniz.’ dedik. Biz bunun sözünü verdik. Ligi üçüncü sırada bitirip Avrupa’ya gideceğiz sözünü vermedik. Neticede 38 maçın tamamında mücadele eden bir takım vardı. Vermiş olduğumuz sözün gururunu yaşıyoruz. Bu dönemde Ahmet Çalık’ın vefatı, takım ve kulüp üzerindeki psikolojik etki bizi olumsuz yönde etkiledi ancak sonuç itibariyle sezonu iyi bir şekilde tamamladık.

Konyaspor 100.yaşına girmiş bulunmakta. Geride kalan tarihi nasıl değerlendirirsiniz?

Konyaspor, bugün baktığınız zaman birçok kulübe nasip olmamış bir asrı devirmiş bir camia. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’ı çıkardığınız zaman 100.yılını devirmiş bir Konyaspor görüyorsunuz. Mutlaka ki büyük sıkıntılar yaşanmış ve badireler atlatılmıştır. İki takımımızın birleşmesiyle doğan bugünkü Konyaspor ortaya çıkmıştır. Geçmişe döndüğümüzde eski başkanlarımızla konuştuğumuzda eski sıkıntıları, şimdiki imkanları anlatıyorlar. Bunları düşündüğünüz zaman o dönemdeki imkansızlıklar ve şimdiye baktığımızda ise imkanlarımızın fazla olduğunu görebiliyoruz. Stadyumumuza bakıyorsunuz eşi benzeri bulunmaya çok kaliteli stadyumumuz var. Bizde bunu tesisleşme noktasında hem ileriye götürmek hem de sportif noktada hakkını vermek istiyoruz. Baktığını zaman futbolu kenara bıraktığınız zaman basketbolda da son derece önemli bir mücadelenin içerisine girdik. İnşallah basketbol takımımızı da Süper Lig’e çıkardığımız zaman şehirde futbol ve basketbolda mücadele eden iki takımımız olacak. Tabi bu da şehre bir katkı sağlayacak. Konya lokomotif bir şehir. Bunu kullanmamız lazım. İnşallah bundan sonra hedef bizden sonraki geleceklere bu durumu daha da ileriye götürmek olmalı.

Konyaspor’un mali anlamda son durumu nedir ve mevcut borç ne kadardır?

Sportif başarıdan daha önemlisi bence önemli olan kısım mali ve ekonomik disiplin. Özellikle Süper Lig kulüplerinin çok büyük sıkıntıları var. Naklen yayın ihalesindeki belirsizlik, enflasyona bağlı değişiklikler ve altyapıdan oyuncu yetiştiremediğiniz zaman bu borçlar katlanarak devam ediyor. Sportif başarı olduğu zaman gelecek olan gelirler sizi kısmen rahatlatıyor. Mali ve ekonomik süreçte sizin için en karlı yöntem altyapıdan oyuncu yetiştirip sattığınız başarıdır. Çünkü, bütçenizi rahatlatacak olan en kolay durum budur. Bizler de bunun bilincinde olarak altyapıya bu şekilde önem vereceğiz. Dolayısıyla kadromuzda yer alan başarılı oyuncularımıza Konyaspor’un menfaatine yarayacak tekliflerin gelmesi halinde bu paraya tahlil ederek borcu düşürme gayesi içerisinde olacağız. Çünkü, sürekli bir para akışı mevcut. Gideriniz döviz cinsinden geliriniz ise TL üzerinden. Kur farkı üzerinizden sürekli değişen rakamlar size ayrı bir sorumluluk yüklüyor. Bu durumu da bir disiplin içerisinde yürütmek önemli. Mutlaka bir borç olacak ama ucunu salmadan ve bir başarı geldiği takdirde de bu borç azalır.

Gelecek sezon 3 kulvarda mücadele edeceksiniz. Ne tür bir planlama gerçekleştirdiniz?

Daha öncesinde de tabii bunların örnekleri mevcut. Bundan öncesi süreçte birçok kulüp, Avrupa ve ligde mücadele ettikleri sezonda küme düşmüşler ya da kümede kalma savaşı vermişler. Bazı kulüpler ise bu çöküşü durdurmamış 1.Lig ile kalmayı Süper Lig ile alakası olmayan 2.Lig’e kadar gerilemiş durumdalar. Bunu Konyaspor’a yaşatmamız lazım. Bu dönemde de hem mali yönden taviz vermeyi hem de transferde politikamızdan taviz vermemeye devam etmek zorundayız. Politikamız ise şu: Biz yıldız oyuncu değil, yıldızlaşacak oyuncu almak istiyoruz. Takımımızda da gördüğünüz gibi yıldız oyuncumuz yok ama 1 senede gösterdikleri performanstan ötürü yıldızlaşan oyuncumuz bulunmakta. Bunun gibi transferlerle ilerlemeyi düşünüyoruz. Çok para harcamadan maksimum faydayı sağlayacak oyuncuları kadromuza katacağız. Tabii ki 3 kulvarda mücadele edeceğiz. Her iki ligi de götürebilecek, sakatlık, cezalı olan durumlarda eksik oyuncunun yokluğunu hissettirmeyecek transferimiz olacak.  Mali disiplinimize taviz verecek transferlerimiz olmayacak. Bu doğrultuda hocamızın raporları, oyuncu izleme komitemizin 2 aydır yaptığı çalışmalarla birlikte değerlendirilerek Konyaspor’un çizgisini bozmadan inşallah takımımız her kulvarda rahat bir şekilde yoluna devam edecektir.

Trabzonspor maçı öncesi bir açıklama yayınladınız ve eleştirildiniz. Ne düşünüyorsunuz?

Spor kamuoyunda bazı durumları değiştirmemiz lazım. Bu tepeden aşağıya olmalı. Futbol, insanlara mutlaka ki bir uğraş alanı. Tabiri caizse bir şehir bu durumdan besleniyor. Bununla birlikte gençleri de kötü alışkanlıklardan uzaklaştırabiliyorsunuz. İnsanlar tribüne gelerek deşarj ve mutlu oluyor.  Ama diz futbolu hayatınızın olmazsa olmazı haline getirirseniz şekli esasa tercih etmiş olursunuz. Biz de hiçbir şekilde bunu kabul edemeyiz. Yaptığımız açıklamada ortamın gerildiği Trabzonspor camiasının hedefe kilitlendiği bunu akabinde iki camia arasında önceden gelen durumların ayyuka çıkmasından ötürü bu durumu normale kavuşturacak da kulüp başkanlarıdır. Tamamen iyi bir şekilde açıklamamızı yapmıştık. Bu durum bizim camiamız tarafından tepki ile karşılandı ancak buna tepki verecek bir şey yok. Dostluğu hiçbir şekilde unutmamak lazım. Tabii haksızlığa karşı da her zaman en sert tepkimizi veririz ama bu bir futbol maçı öncesi yapılan bir açıklama. Bu açıklamadan birileri memnun olabilir birileri memnun olmaz ama içinizden geleni yapmak zorundasınız. Biz de orada herkesi sağduyuya davet ettik. Bugün olsa yine aynı şeyi yapardım.

Geride kalan sezonda taraftar anlamında yeterli destek alınamadı. Önümüzdeki sezon için taraftarları stadyuma çekme noktasında planınız var mı?

Konyaspor’un pandemiden önce taraftar ortalaması yüksekti. Ancak alışkanlıkların değişmesiyle beraber pandeminin bu durumu etkilediğini düşünüyorum. Sezon boyunca bilet fiyatlarımızı düşük tuttuk ve her defasında taraftarlarımızı maça davet ettik. Konya gibi bir şehirde maça gelme talebi oldukça az oldu. Gelecek sezon böyle bir bilet politikası olacağını düşünmüyorum. Tarihinin en başarılı dönemini yaşayan bir Konyaspor var. Kombine fiyatlarını değiştirmeyi düşünmüyoruz. Taraftarlarımızın bizimle olmasını istiyoruz. Daha netleştirmedik ama kuvvetle muhtemel kombine fiyatlarını önümüzdeki sezonda aynı fiyatta tutacağız. Biz stadyumun dolu olmasını isterdik. Hoca, futbolcular ve yönetim görevini ve ellerinden geleni yaptı. Burada görevini yapmayan sadece taraftarımız yer aldı. Onlarda inşallah önümüzdeki sezon geleceklerdir.

Konyaspor altyapı ve tesisleşme anlamında ciddi yatımlar yaptı ve meyvelerini almaya başladı. Düşünceleriniz neler?

Altyapıdan futbolcu yetiştirmediğiniz sürece ekonomik anlamda bir disiplin yakalayamazsınız. Konya şehrinin imkanları mevcut. Konyaspor’da da önemli yetenekler var bunlar imkan verdiğimiz sürece farklı yeteneklerin ortaya çıkacağını düşünüyorum. Biraz da risk almak lazım. Risk almadan gençleri yetiştiremezsiniz. Takım üst sıralara oynadığı zaman hocalar çok fazla risk almıyor ama bizim gençlerimizde kendilerini fiziksel ve mental anlamda geliştirmeleri lazım. Spor, hiçbir şekilde vurdumduymazlığa gelecek bir alan değil. Gençlerimiz her gün verilen görevleri yaparlarsa hem fiziksel hem de mental anlamda A takımda görev alabilirler. Birkaç sene A takımda da kendilerini gösterirlerse pazarları açık olur ve bu da Konyaspor’a katkı sağlar.

Transfer planlamasını ne yönde olacak, neler söylersiniz?

Kadro mühendisliğini iyi bir şekilde yapacağız. Yerli kuralına uyacağız. Futbolu bırakan bir Skubic var onun yerini doldurduk. Aramızdan ayrılan arkadaşlarımızın yerine oyuncu alacağız. Transfer olması muhtemel futbolcularımızın yerine transfer yapmamız gerekecek Hocamızın raporu doğrultusunda ilerleyeceğiz. Ciddi manada Konyaspor’un başarısını sürdürmek için transferleri maddi imkanlar el verdiği şekilde yapacağız.   

Konya Store taraftarların rağbeti ne yönde?

Konyaspor sevdalıları ve Konya halkı gidip Konya Store’dan alışveriş yapmak zorunda. Gidip çakma ürünlerden almayacaklar. Bunu imal edenlerde gidip imal etmeyecekler. Siz gidip lisanslı ürün almazsınız Konyaspor’a destek olmazsınız Konyaspor’un önünde olursunuz. Storelardan ürün alacağız. Ürünlerin belli bir satışı vardır siz de bunun üzerine belli bir kar koymak zorundasınız. Ürünlerimizin üzerinde çok fazla bir kar artışı yok. Konyaspor’un üzerinde kimsenin kambur olmaması lazım. Hep ucuza, ücretsize talep edersek bu kulübe kalkındıramayız. Seviyorsa biraz imkanları zorlayacak. Herkes bunu kabul edecek. Zafer Meydanı’na da Konya Store açılması hakkında çalışmamız var. Uygun bir yer bulduğumuz takdirde oraya da Konya Store açacağız.

Hakemlerin bu sezon Konyaspor’a etkisi hakkında neler düşünüyorsunuz?

Konyaspor lobiciliğinde aktifiz ama bunun reklamını çok fazla yapamıyoruz. Reklama da çok fazla gerek yok. Geride kalan sezonda 3-4 maçta ciddi şekilde maçlarımızda hakemler kötü performans gösterdi. Buna tepki de verdik. Gerekli yerlerle görüştük ve gitmesi gerekenlerde zaten gitti. Lobicilik noktasında yeri geldiği zaman masaya yumruğu vurmak gerekiyor. Bunu gerçekleştiremediğin zaman o boşlukları başkaları dolduruyor. Konyaspor lobiciliğinden kastım Konyaspor’a pozitif ayrımcılık değil. Herkesi hakkaniyetli ve adaletli olunması. Bunun da olacağını ve kısmen olduğunu düşünüyorum. Olumlu anlamda daha da ileriye gideceğini tahmin ediyorum.

1922 Konyaspor küme düştü. Pilot takımın planlaması nasıl olacak?

1922 Konyaspor ile alakalı bazı kararlar aldık. Pilot takımın asıl amacı A takıma oyuncu yetiştirmektir. 1922 Konyaspor’da asıl vasfına dönüşecek. Başarıdan ziyade genç arkadaşlarımızı ve A takımda oynatamadığımız arkadaşlara süre vererek profesyonelliğe ve tecrübe kazanmalarını sağlamak olacak. 1922 Konyaspor’un hangi ligde olduğunun çok bir önemi yok. Belki de 1922 Konyaspor’un 3.Lig’de yer almasının Konyaspor’a daha çok faydası olacak. Her şey de bir hayır var diyerek bu duruma bakacağız. 1922 Konyaspor hakkında da çalışmalarımız devam ediyor. Sözleşmesi sona eren bazı genç arkadaşlarımızın da sözleşmelerini uzatacağız.

İLHAN ATLI 

Editör: TE Bilişim