İslami Dayanışma Oyunları resmi olarak dün gece resmen başladı. 9-18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen İslami Dayanışma Oyunları 56 ülkeden 4200 sporcuyu ağırlıyor. Oyunlar ise 24 farklı branşta icra ediliyor. Son yıllarda spor noktasında ciddi yatırım içine giren Konya İslami Dayanışma Oyunları çerçevesinde birçok liderleri de ağırladı.

‘DÜNYA LİDERLERİ KATILDI’

Oyunların Açılış programına; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cezayir Başbakanı Eymen Bin Abdurrahman, Uluslararası İslami Dayanışma Spor Federasyonu Başkanı ve Suudi Arabistan Spor Bakanı Prens Abdülaziz bin Turki el-Faysal, Kuveyt Enformasyon, Kültür ve Gençlik Bakanı Abdulrahman Al Mutairi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derna Yanık, eski bakanlar, büroktarlar, belediye başkanları, diğer ülkelerden gelen devlet görevlileri ve çok sayıda davetli katıldı.

‘İSLAM DÜNYASI SEMBOLİZE EDİLDİ’

Akşam saatlerinde başlayan İslami Dayanışma Oyunları açılış gösterileri gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti. Havai fişek gösterileri gökyüzünü aydınlatırken, seremonide yer alan dansçılar, akrobatik danslarıyla adeta büyüledi. Görsel şölenin sunulduğu ve ışıklandırmaların üst seviyede olduğu açılışta; Türk İslam Dünyası’nın manevi değerleride dans ve sinevizyon gösterileriyle sembolize edildi. Ayasofya başta olmak üzere, tarihi medreseler, camiler ve İslam Dünyası’nın önde gelen şehirleri tanıtıldı.

LOGO BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

İslami Dayanışma Oyunları için özel olarak lale biçimde hazırlanan logo dansçılar tarafından tribünlere yansıtıldı. Pandemi nedeniyle ertelenen İslami Dayanışma Oyunları’nda koreografi olarak 21 sayısı oluşturuldu. 21 sayısı ise geçen yıl virüs nedeniyle yapılamayan oyunları simgelemiş oldu. Logo’nun içerisinde vatandaşların beğenisine sunulan ‘kardeşlik’ kelimesi de İslam ülkeleri arasında birliği, beraberliği, sevgiyi, saygıyı vurgulamış oldu.

‘TÜRKİYE BÜYÜK ALKIŞ ALDI’

Oyunların açılışında her ülkenin sporcuları tek tek davet edildi. Geçit törenine ev sahibi olması nedeniyle Türkiye en son çıktı. 461 sporcuyla mücadele edecek olan Türkiye, geçit töreninde büyük alkış aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milli sporcuları ayakta alkışladı. Türkiye’den sonra ise en çok alkışı Azerbaycan ile Filistin aldı. Tribünlerde Azerbaycan ve Filistin için tezahürat yapıldı.  Türk bayrağını Nafia Kuş ve Sena Keçici taşıdı. Oyunlarda Türk bayrağını kafilenin önünde milli sporcular Nafia Kuş ve Sena Keçici taşıdı.

‘YEMİN EDİLDİ’

İslami Dayanışma Spor Federasyonu’nun bayrağını ise aralarında eski milli sporcuların bulunduğu Bay Hülya Şenyurt, Nut Tatar, Yasemin Adar, Merve Çoban, Halil Mutlu, Hüseyin Özkan, Servet Tazegül, Mehmet Akif Pirim getirdi. Sporcu yeminini paralimpik sporcu Öznur Cüre, hakem yeminini ise bisiklet hakemi Serkan Karademir okudu. Eski sporcularda büyük alkış aldı.

‘BİSİKLET ŞOV BÜYÜK ALKIŞ ALDI’

En çok beğenilen gösterilerden biride yarışları temsil eden ışıklı bisiklet geçişi oldu. Bisikletin tekerlerine lanse edilen ve stadyumu aydınlatan bisiklet geçişinde İslami Dayanışma Oyunları’nın logosu temsil edildi. Onlarca bisikletli ışıklı şovuyla büyük beğeni topladı. Yöresel tarzın bir parçası olan kaşık gösterisine binlerce vatandaş alkışlarıyla eşlik etti.

‘DÜNYA BASINI GELDİ’

İslami Dayanışma Oyunları’na Türkiye başta olmak üzere, dünyanın birçok bölgesinden gazetecilerin geldiği görüldü. Kamerun, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Libya, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan gibi birçok önemli ülkeden gelen gazeteci ve televizyoncular Konya Büyükşehir Belediyesi’nden canlı yayın yaparak, görsel şöleni tüm dünyaya ulaştırdı.

‘STADYUM DOLDU TAŞTI’

İslami Dayanışma Oyunları’na ise vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Havanın kararmasından sonra Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu’nu dolduran binlerce vatandaşlar, görsel şölene eşlik etti. Binlerce vatandaşın oyunları sosyal medya hesaplarından paylaştığı görüldü.

‘DRONE İLE SEMAZEN SİLÜET YANSTILDI’

Gecenin ilerleyen saatlerinde ise tüm dünyaya evrensel çağrıda bulunan sevgi, hoşgörü ve barışa vurgu yapan Hz. Mevlana’nın için bir sembol olan semazen silueti yansıtıldı. Semazen siluetinin ardından ise ‘Elif’ işareti ışıklı drone gösterileriyle gökyüzü semalarını aydınlattı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim