Konya tarihi günlerinden birini yaşarken, il merkezinde yoğun hareketlilik yaşanıyor. İslami Dayanışma Oyunları çerçevesinde Konya’ya gelen binlerce konuk şehrin tarihi ve kültürel yerlerini geziyor. Hz. Mevlâna Türbesi başta olmak üzere, Kelebekler Vadisi, Sille, Tarihi Bedesten Çarşısı gibi manevi kültürel değerlere sahip yerleri gezen yabancı konuklar, Konya’ya hayran kaldıklarını, bir daha gelmek istediklerini ifade ediyor.

‘TÜRKİYE İSLAM ÜLKESİ OLARAK ÖNDERLİK EDİYOR’

Konya’nın çok güzel olduğunu kaydeden yabancı misafirler, “Konya büyük bir il. Gerek yollarıyla gerekse yeşillendirme çalışmalarıyla şehre hayran kaldık. Coğrafi olarak ta Konya’nın büyük bir il olduğunu biliyorduk. Şimdi görme fırsatı yakaladık. Burada gerçekten bizleri çok güzel ağırlıyorlar. Hiçbir sorun yaşamadık. Yabancı misafirler için her şey düşünülmüş. Her yere rahatlıkla girip çıkabiliyoruz. İnsanları da sıcak kanlı. Türkiye gibi önemli bir İslam ülkesinde olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye İslam ülkeleri arasında kendisini kanıtlamış ve önderlik eden bir ülke konumunda. Bizleri en iyi şekilde ağırlayan tüm dostlarımıza canı gönülden teşekkür ediyoruz” diyerek düşüncelerini getirdi.

‘KONYA BİZLERİ BÜYÜLEDİ’

İslami Dayanışma Oyunları çerçevesinde Konya’nın spor yatırımlarına dikkat çeken yabancı heyetler, “Konya bu oyunlara tam olarak hazırlanmış. Konya’da modern spor tesisleri var. Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu’nu, Olimpik Yüzme Havuzu’nu, Bisiklet Veledromu’nu, Atletizm Pistini, Oyunlar Köyü’nü ve diğer spor salonlarını gezme fırsatı bulduk. Müsabakaları takip ediyoruz. Bizler için servis imkanı da sunulmuş. Bu tesisler gerçekten bizleri büyüledi. Konya İslami Dayanışma Oyunları’nı sonuna kadar hak etmiş. Şehrin tarihi ve kültürel dokusu bizleri büyüledi ama spor tesislerini de ayrı bir şekilde hayran kaldık. Nasip olursa tekrar Konya’ya gelmek istiyoruz” dediler.

‘KONYA’YA HAYRAN KALDIK’

Azerbaycan’lı gazeteci Sakhavat Gulıyev’de Konya’ya hayran kaldıklarını ifade ederek, “4. İslami Dayanışma Oyunlar Azerbeycan’da gerçekleştirilmişti. 5. İslami Dayanışma Oyunları da Konya’nın ev sahipliğinde gerçekleştiriyor.  Bizlerde Azerbeycan’lı gazeteciler olarak buradaki oyunları yakın takip ederek gelişimleri ülkemize aktarıyoruz.  5. İslami Dayanışma Oyunları kapsamında Konya’da bulunmaktan dolayı oldukça memnunuz. Konyalılar bizleri güzel bir şekilde ağırlıyorlar.  Konya’da ülkemizdeki gibi hiç yabancılık çekmiyoruz. Tek millet iki devlet" söyleminin sözden ibaret olmadığını 5. İslami Dayanışma Oyunları kapsamında bulunduğumuz Konya’da şahit olduk” ifadelerini kullandı.

‘ORGANİZASYONUN TİTİZLİKLE HAZIRLANDIĞINA ŞAHİT OLDUK’

Bir diğer gazeteci Ragib Abbasov da Azerbeycan’ın geniş bir heyet ile katıldıklarını ifade ederek, “Azerbaycan heyeti olarak geniş bir heyet ile 5. İslami Dayanışma Oyunlarına katılım sağladık. Konya’yı ve Konyalıları çok sevdik. 5. İslami Dayanışma Oyunlarında mücadele eden tüm ülkelere ve sporcularına başarılar diliyorum. 4. İslami Dayanışma Oyunları ülkemizde gerçekleştirdiği için organizasyonun büyüklüğünün farkındayız. Konya da 5. İslami Dayanışma Oyunlarına hem tesisler anlamında hem de organizasyonun başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi adına oldukça titiz ve özenle hazırlandığına şahit olduk.  Bu oyunlar inşallah İslam dünyasının daha çok kenetlenmesi ve birleşmesine vesile olur” şeklinde konuştu.

‘OYUNLARININ ORGANİZASYONU OLDUKÇA GÜZEL’

Gazeteci Nurlan Hajıyev de Konya’daki düzenlenen oyunlarının organizasyonu oldukça güzel olduğunu ifade ederek, “5. İslami Dayanışma Oyunları için   56 ülkeden 4 binden fazla sporcu 24 farklı branşta madalya için Konya’da. Konya’daki düzenlenen oyunlarının organizasyonu oldukça güzel. Organizasyon kapsamında sporcuların yanı sıra Konya’ya gelen yabancı basın mensupları olarak Konya’yı ve Konya kültürünü tanımamız adına tüm detaylar düşünülmüş. Bizler Konya’da çalışmalarımızı güzel bir şekilde keyifle sürdürüyoruz.  Konya’nın şehirleşmesine hayran kaldık. Yeşil alanlarına hayran kaldık.  Özellikle oyunlarının açılışında Konyalıların Azerbaycanlı sporcularımız ve antrenörlerimize göstermiş olduğu sevgi bizleri oldukça gururlandırdı” dedi. Gazeteci Sanan Abdullayev da Konya’yı çok sevdiğini ifade ederek , “ Konya’daki  oyunların kardeşlik ve dostluk içerisinde gerçekleşiyor. Konya’ya da hayran kaldım.  Konya halkı oldukça sıcakkanlı ve misafirperver” dedi.

‘KONYA’DA OLMAK HARİKAYDI’

5. İslami Dayanışma Oyunları kapsamında Konya’ya gelen Ürdünlü Gazeteci Hamzeh Hassan, “Konya oyunlarına 50'den fazla sporcuyla katıldık ve dediğim gibi 11 spor dalında yarıştık. Konya’da olmak harikaydı. Organizasyon komitesi gerçekten harika bir iş çıkardı, tesisler, hizmetler ve gösterimler her şey mükemmel ve mükemmel ve Konya şehrini seviyoruz. Çünkü buradaki atmosfer biraz sessiz, trafik yok, uzak mesafeli uzak yerler yok, her şey alanın etrafında. Böylece samimiyeti doldurabilirsiniz, şehrin ve insanların uyumunu doldurabilirsiniz. Ve arkamızda duran gönüllülerden de bahsetmek istiyoruz, harika bir iş çıkardılar, her zaman yanımızdaydılar ve evet, burada, Konya'da oyunların tadını çıkarıyoruz” dedi.

‘KONYA’YI SEVİYORUM’

Gazeteci Hamzeh Hassan Konya’nın harika bir şehir olduğuna dikkat çekerek, “ Konya  harika bir şehir.  Konya'yı seviyorum. Konya bu görevi üstlenmek için en iyi yer ve bu oyunlar Türkiye'deki herhangi bir şehirden daha iyi. Konya bizi evimizdeymişiz gibi hissettiriyor. Yorulmuyoruz, tam anlamıyla evimizdeyiz, bu yüzden Konya hakkındaki izlenimim bu. Konya’nın yemekler muhteşem, etlekmek, kebap ve bir sürü Türk yemeği yiyorum. Buradaki yemekleri seviyoruz çünkü yemeklerimizden çok yakın, kültürümüzden yakın, gerçekten evimizde gibi doluyoruz ve vatanlarımızdan uzak değiliz.  Tüm İslam dünyasına şunu söylemek istiyorum: Eğer İslam ikliminin atmosferini ve doluluğunu doldurmak istiyorsanız Konya'ya gelmelisiniz. "Ezan" sesini duyabileceğiniz ve harika camiler görebileceğiniz bir yer, bu yüzden İslam mirasını ve kültürünü koklamak ve test etmek istiyorsanız Konya’ya gelmeliler”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA - SAMET AKTAŞ 

Editör: TE Bilişim