İlimiz Konya’nın ata sporu bisiklet sonrası diğer spor dalları arasında atletizm başarısıyla ikinci sırada. Bisiklet branşında yüzün üzerinde Konyalı bisikletçimiz, ay yıldızlı formayı şerefle giyerken atletizmde Konya’da altmış dokuz atletimiz millî formayla yarıştı.

1922 yılında Atletizm Federasyonunun kurulmasının paralelinde 1929 yılından itibaren Konya’mızda şehir merkezinde şu anki Karatay İmam Hatip Lisesinin olduğu yerde bulunan İdmanyurdu sahasında atletizm faaliyetleri başladı. Bu paralelde 1940’lı yıllarda Konya’nın caddelerinde yarışlar yapıldı.

1950 yılında Şehir Stadı’nın yapılması, 1960 yılında kendisi de eski bir millî atlet olan Sami Yavrucak’ın Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğüne getirilmesi ve aynı yıl Dünya Ordular Arası Atletizm Şampiyonası’nın Konya’da yapılması Konya atletizmi için milat hüviyetinde oldu.

Bu çerçevede fahri bölge müdürü Ziya Eytemiz ile başlayan Konya atletizmi Sami Yavrucak ile rayına oturdu. Sonrasındaki bölge müdürleri Cemil Ergen, Tezcan Uzcan, Bahtiyar Demir, Vezir Balcıoğlu ve daha sonraki yöneticilerin atletizmi desteklediği gerçeğiyle Konya’da altmış dokuz millî atlet yetişti.

Sami Yavrucak döneminde 300m’lik müstakil atletizm sahasının yapılması, Cemil Ergen döneminde altı kulvarlı olan atletizm pistinin sekiz kulvara çevrilmesi, Vezir Balcıoğlu döneminde şube müdürü Muzaffer Tulukcu’nun özverisiyle Saraçoğlu’na müstakil kros parkurunun yapılması, Necati Yeğenoğlu dönemindeyse Konya Ermenekli olan spor bakanı Fikret Ünlü’nün tercihiyle Saraçoğlu’na müstakil tartan atletizm pistinin kazandırılması Konya atletizmi için önemli artıları olan tarihi vakalardır.

Konya atletizm için Ereğli ilçemizde görev yapan stadyum müdürleri Ali Özbakır ve Zekai Dinç ile beden eğitimi dersi öğretmenleri Yılmaz Küçükavşar, Hilmi Yılmazok, Recai Canavar, Suat Çimen, Mehmet Yoluk, Zeki Özay ve Ahmet Özkan’ın emekleriyle tüm ilçeler içinde atletizm açısından Ereğli ilçemizin ayrı bir yeri olduğu bir gerçek.

İl merkezinde Erkek Lisesi beden eğitimi dersi öğretmeni Sabahattin Şengün ile başlayan öğretmenlerin atletizme ilgisi; Ali Esen, Saim Özyuva, Süleyman Ünver, Mazhar Vardar, Tahir Dönmezer, Mehmet Güler, Kâmil Çimen, Kerim Kuru, İlhami Coşkun, Seçil Kutay, Mesut Toptaş, Kâmil Çetin, Mehmet Kuş, Ali Tunç, Mustafa Erkek, Erdem Şerbetçigil ve Cevdet Şenyurt ile devam etti.

Atletizme emek sarf eden Konya’mızın kulüpleriyse şunlar: Selçukspor, Konyaspor, İdmanyurdu, Şekerspor, Yolspor, Demirspor, Et Balık, Ereğlispor, Ereğli Belediyespor, Akviran Kültürspor, PTT Spor, Telekomspor, Akşehirspor (Kültürspor).

1960’lı yıllarda atletizm federasyonu tarafından görevlendirilen antrenörler Muhsin Cüneyt, Frank Medina ve Kolariç Marjan’ın yanında bu yıllarda fahri gönüllü antrenörler Mustafa Keten başta olmak üzere Osman Şen ve Mustafa Yavuz gibi bazı isimlerin de Konya atletizmi için fedakarlıkları unutulmaz.

Kadrolu antrenörler Mustafa Silay, F. Bayram Hadi, Muzaffer Tulukcu, Serdar Uzuncan, Seyfi Atamer, D. Ali Erdoğan, Havva Uzuncan, Asuman Çetin, Muhlis Ejder, Ali Topal, Sevinç Yılmaz, Yasemin Kahyaoğlu, Mustafa Ertavukçu, Leman Elmas, Rabia Yörük, Hakan Ertaş, Mustafa Alpçin, Cemalettin Balcı, Aysen Soydan, Tuğba Yurdaer ve Abdullah Sarı’nın, görevleri gereği çalışmaları da Konya atletizminin gelişmesinde önemli bir etken olduğu bir gerçek.

     İşte Konya’da yetişen millî atletler:

Orhan Arda, Recai Kıcıkoğlu, Bilge Tarhan, M. Ali Aydede, Vezir Balcıoğlu, Yılmaz Küçükavşar,  M. Ali Göksu, Mustafa Silay, Yalçın Altınel, Ahmet Keten, Muharrem Apan, Mustafa Yavuz, İbrahim Ünver, Ömer Zengin, Abdil Gülhan, ibrahim Akkuş, Mehmet Özdil, Mehmet Yardımcı, Servet Uzuncan, Harun Bilgiç, Hüseyin Kıyak, Berkan Uykur, İbrahim Dülger, Arif Güler, Bedriye Süslü (Tuğanalp), Erdem Şerbetçigil, Ali Tunç (19 kez millî), Yasemin Kahyaoğlu, Zafer Göçmez, Adnan Akova, Alpaslan Ünlü, Nihat Çelik, M. Ali Uysal, Zekeriya Akdoğan (27 kez millî), Burhan Vurgun, İlhami Aslan, Aysen Özkul, Zeynep Yazar, Harun Bilgiç, Cihat Ulus (38 kez millî), Lütfi Atalay, Ufuk Sarıkafa (Altun), Halime Karakoyun (Aydoğdu), Aylin Erol, Mukadder Çalık (Kuzucu), Abdullah Sarı, Fatih Bilgiç (87 kez millî), Ali İhsan Karataş, Doğan Nur, Durali Yıldız, M. Afif Gezgin, Ali Demirhan, Seyfi Atamer, Yaşar Dadak, Belgin Büyükşahin, Meryemana Doğanay, Yonca Kutluk, Kaan Gacar, Gökdeniz Göçmen, Yunus Emre Kızıl, Azize Altın, Osman Özdeveci, Muhammet Polat, İlyas Çanakçı, Cevhair Kalkan, Mustafa Yılmaz, Hayriye Bakırsini, Sanem Eser.

Konya’mızın millî atletlerinden bazı isimlerin başarıları arttıkça Konya dışına taşındıkları; Fenerbahçe, Galatasaray, Mersin Amatör Atletizm, İstanbul Büyükşehir Belediyespor gibi kulüplerde forma giydikleri hepimizin malumu.

Yılmaz Küçükavşar, Muzaffer Tulukcu, Hilmi Yılmazok ve İbrahim Tunç; millî takım antrenörü olarak görev yapan Konyalılar.

İlimizde millî formayı giyme rekoru 87 kez ile Fatih Bilgiç’te. Onu 38 kez ile Cihat Ulus, 27 kez ile Zekeriya Akdoğan, 19 kez ile Ali Tunç takip ediyor.

    

Editör: TE Bilişim