İstanbul WoW Hotel-Convention Center’da yapılan toplantıya TFF 1. Başkan Vekili Lutfi Arıboğan, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK) Genel Başkanı ve TFF Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Baykan, TFF Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Özerten, Amatör İşleri Kurulu, Disiplin Kurulu, Merkez Hakem Kurulu yetkilileri ve BAL’da yer alan kulüplerin yetkilileri katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Arıboğan, BAL’ın birçok yönüyle kendileri için gurur veren bir organizasyon olduğunu belirterek, “5 milyon lirayı bulan bütçesi olan bu ligde, amatör sporcularımız ilk defa sigortayla tanıştı. 13 Yaş Altı ve 17 Yaş Altı kategorilerinde Gençlik Geliştirme Antrenörü istihdam etme kriterinin de Türk futbolunun gelişmesi yönünde çok önemli bir detay olduğunu düşünüyoruz. Bizler için çok önemlisiniz. Türk futbolunun arzu edilen seviyeye gelmesi, başarılarının ve uluslararası rekabetin artması konusunda, bu işin temelinin amatörler olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Arıboğan’ın açılış konuşmasının ardından söz alan kulüp başkanları, görüşlerini ve sıkıntılarını anlattı. TFF Amatör İşler Kurulu Üyesi ve Futbol İl Temsilcisi Yemen Ekşioğlu’nun, Spor Toto Teşkilat Başkanı Bekir Yunus Uçar’ın dün İddaa ile ilgili yapılan toplantıda bir soru üzerine, BAL liginin İddaa ve Spor Toto’ya alınmasıyla ilgili TFF’den kendilerine talep gelmesi halinde katkıda bulunacaklarını söylediğini ifade ederek, “İddaa ve Spor Toto’ya BAL girecek mi” şeklindeki sorusu üzerine Arıboğan, “Spor Toto Teşkilat Başkanı bu şekilde açıklama yapmışsa bu konunun gelişmesini sağlarız, kendileriyle konuşuruz” dedi.
BAL’ın markalaşması için gereken her şeyi yapacaklarını vurgulayan Lutfi Arıboğan, “Marka olması için belli bir kalite ve güven olması gerekir. Futbolu kirleten şeylerin amatörlerde de hayat şansı bulmaması konusunda hepimizin çok dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Ufuk Özerten ise BAL’da yer alan takımların futbolcu yetiştirip, üst liglere satmaları gerektiğini belirterek, “Afrika’nın ücra köşesindeki bir ülkede, yoklukların içinde yetişen futbolcu gelip, Türkiye’nin en üst liginde oynuyor. Avrupa’da 100 bin tane oyuncumuz var. Real Madrid’de, Avusturya ve Almanya üst liglerinde oynayabilecek oyuncular çıkıyor. Ülkemizde 10 milyonun içinden biz bir şeyler çıkaramıyoruz. Arıza nesilde değil, bizlerde, sizlerde. Kendi ilinizdeki çocuklara yatırım yapın. Ganalı, Kongolu veya Nijeryalı’dan daha az yetenekli değil bizim oyuncularımız. Yarışmacılıktan ziyade yetiştiriciliğe bakın” ifadelerini kullandı.
ÖZEL SİGORTA UYGULAMASI YAPILIYOR 
Henüz ilk yılı olmasına rağmen bu lige 77 ilimizden katılım olması çok sevindirici olduğunun altını çizen Başkanvekili Arıboğan; sezonluk bütçesi 5 milyon liraya ulaşan BAL'da mücadele eden amatör sporcuların da ilk kez özel sigorta ile tanıştığını belirtti.
 Lutfi Arıboğan, Türkiye'nin 81 ilinin tamamında deplasmanlı futbol oynanmasına imkan sağlayan Bölgesel Amatör Lig'de yer alan, U13 ve U17 kategorilerinde yerel lige katılma ve Gençlik Geliştirme Antrenörü istihdam etme kriterlerinin futbolumuzun kalitesini artırmaya dönük önemli bir adım olduğunu söyledi.
 TFF 1.Başkan Vekili sözlerini şöyle tamamladı: "Sizler bizim için futbol ailesinin önemli bir ferdisiniz. Hem sezon arasında hem de sezon sonunda düzenleyeceğimiz toplantılarla sizlerin sıkıntılarını, görüş ve önerilerini bizzat dinleyerek çözüm getirmek istiyoruz. Her zaman vurguladığımız gibi, göreve geldiğimiz Şubat 2008'den bu yana amatör futbol Türkiye Futbol Federasyonu'nun en önemli önceliklerinden biri olmaya devam edecek."
BAYKAN: İDDAA KONUSU BİRAZ UZAK GİBİ
Toplantıda kulüp yetkililerin konuşmaların ardından konuşan Mehmet Baykan, ekonomik konular, grupların oluşturulmasındaki kriterler, yaş ve transfer konularında bilgiler verdi. İddaa konusuna da değinen Baykan, BAL ilk oluşturulduğunda Türkiye’de şike ve bahis operasyonlarının yapıldığına dikkati çekerek, “Adımız amatör, insanlar bize güvenmek zorunda ama bırakın 3’ü 2’yi, Süper Lig’de bazı müsabakalarda bu manipülasyonların yapıldığı zamanlarda, İddaa’ya BAL maçlarını alalım’ diye teklifte bulunabilir miyiz. Hala sular durulmadı, operasyonlar bitmedi. Yemen bey ifade etti, Spor Toto Teşkilat Başkanımız ‘Teklif gelsin, değerlendiririz’ diyebilir. Teklifi de başkan vekilimiz dinledi, götüreceğiz. Ama ben bu konuda çok umutlu değilim. Sizi de ‘sonuç alırız’ diyerek umutlandırmayı istemem. Türkiye’de bu gündemin tam olarak oturması lazım” diye konuştu.
Mehmet Baykan, kulüp yetkililerinden bu lige sahip çıkmalarını isteyerek, sözlerini şöyle tamamladı: “İkinci yarı başladı, başlıyor. Sonuçta şampiyon olmak var, amatör lige geri dönmek var. Bu lig sizlere emanet. Bu ligin son haftalarında eğer zehirlenmeler olmaya başlarsa, eğer ‘kar var sahayı temizleyemedik, çamur var maç oynanmaz’ gibi maçları erteletmek gibi dahiyane buluşlar, nadir de olsa arkadaşlarımızdan gelmeye başlarsa bu lig seneyi de görür, ondan sonraki seneyi görmez. Bu lige gereken önemi vermezsek, ilimizde kendi liglerimizde oynamaya devam ederiz. Bu lige sahip çıkalım, bu heyecanı yaşatmaya devam edelim.” Amatör Futbol Disiplin Kurulu Başkanı Tacar Çağlar ve BAL’dan sorumlu MHK üyesi Zihni Aksoy, toplantıda birer sunum yaptı. Toplantıda ayrıca BAL’ın ilk yarısıyla ilgili bir sunum yapıldı.
Editör: TE Bilişim