Süper Lig’de 1 maç eksiğine rağmen çıktığı 24 maçta 14 galibiyet, 6 beraberlik ve 4 mağlubiyet alarak 48 puanı hanesine yazdıran İttifak Holding Konyaspor’da Teknik Direktör İlhan Palut’un devre arası transfer döneminde istediği transferlerin yapılamaması başarılı teknik adamın elini kolunu bağladı. Yerli kuralından ötürü sorun yaşayan Palut, elindeki kısıtlı kadrosuyla ön plana çıktı

Spor Toto Süper Lig temsilcimiz İttifak Holding Konyaspor, performansıyla taraflı tarafsız spor kamuoyunun takdirini kazanırken, eksik Başakşehir maçı haricinde çıktığı 24 karşılaşmada 48 puan toplayarak ikinci sırada yer aldı. Söz konusu maçlarda 14 galibiyet, 6 beraberlik ve 4 mağlubiyet alan Anadolu Kartalı, rakip filelere 36 gol bırakırken, buna karşılık kalesinde 18 gol gördü. Performansıyla ikinci sırada yer alan lider Trabzonspor’un 12, en yakın takipçisi Adana Demirspor’un ise 7 puan önünde yer alan Konyaspor, kısıtlı imkanlarıyla adından bahsettirdi. Sezon başında yürürlüğe giren yerli-yabancı kuralından sonra ilk 11’de 3 Türk oyuncu zorunluluğu bulunan temsilcimiz ara transfer döneminde Yeşil-Beyazlı yönetimin transferdeki politikasının ardından sorun yaşamaya başladı.

YÖNETİMİN TRANSFER POLİTİKASI PAHALIYA PATLAYABİLİR

Konyaspor yönetiminin devre arası transfer politikası, sezonun geri kalanı adına tehlike yaratması kuvvetle muhtemel. Sezonun ilk yarısında çıktığı 19 karşılaşmada 11 galibiyet, 6 beraberlik ve 2 mağlubiyet alan Yeşil-Beyazlılar, ikinci yarıda şu ana dek çıktığı 5 maçta 3 galibiyet, 2 mağlubiyet alarak ilk yarının tamamında yakaladığı mağlubiyet sayısını ikinci yarının ilk 5 haftasında yaşadı.

1,5 ay önce Ahmet Çalık’ın vefatıyla sarsılan Konyaspor’da Serdar Gürler’in de takımdan ayrılarak Başakşehir’e transfer olması yerli oyuncu oynatma konusunda teknik direktör İlhan Palut’un elini kolunu bağladı. Ara transfer döneminde Amilton Minervino, Uğurcan Yazğılı ve Alberk Koç’u kadrosuna katan Konyaspor, Ahmet Çalık ve Serdar Gürler’in yerini dolduramadı. Ligin ilk yarısında yerli oyuncu konusunda sorun yaşamayan ve Serdar Gürler’i tekrardan futbolcu olduğuna inandıran İlhan Palut ve ekibi kanat oyuncusundan yüksek verim aldı. Stoper tandeminde Ahmet Çalık ve Abdülkerim’in rakiplerine nefes aldırmaması, Soner Dikmen’in ise Palut ile beraber başka bir futbolcuya evrilmesi Konyaspor’u ön plana çıkaran başlıca etmenler arasında yer almıştı. Ancak Ahmet’in elde olmayan sebeplerle aramızdan ayrılması Serdar’ın ise Başakşehir’e transfer olmasından sonra söz konusu iki oyuncunun da yerinin doldurulamaması sonuçlara direkt etki etti. Yönetimin ara transfer döneminde harekete geçmesine rağmen Palut’un taleplerini yerine getirmemesi sezonun kalan haftaları adına iyi sinyaller vermezken, Konyaspor’un nasıl bir performans ortaya koyacağı merakla bekleniyor.

Öte yandan Ahmet Çalık’ın vefatının ardından stoper tandeminde Abdülkerim’in partneri Adil Demirbağ olurken, 24 yaşındaki futbolcunun Altay karşılaşmasında sakatlanması ve ligde oynanan Giresunspor ve Trabzonspor karşılaşmalarının yanı sıra kupada oynanan Karagümrük maçında iyileşmeden sakat sakat forma giymesi performansını düşürdü. Alternatifsiz ve sakat olmasından ötürü takımla çalışma imkanı sınırlı olan ve söz konusu maçlara tedavi olarak çıkan Adil’in düşen performansı ve yeteneklerinin, kalitesinin sınırlı olması sorun yaşattı. Söz konusu sebeplerden ötürü oynadığı maçlarda istediği performansı zaman zaman gösteremeyen Adil Demirbağ, yenilen gollerin ardından taraftarın eleştirisiyle karşılaştı. Yerli kuralından ötürü 3 Türk oyuncunun ilk 11’de oynama zorunluluğundan sonra yerli bir kanat oyuncusunun alınamaması değişikliklerde Skubic’in çıkarak Barış Yardımcı’nın oyuna dahil olmasına neden oldu.

  

Trabzonspor karşılaşmasında yerli oyunculardan ilk 11’de Adil, Abdülkerim ve Soner yer alırken, karşılaşmanın ikinci yarısında oyuna hamle yapmak isteyen Teknik Direktör İlhan Palut, yerli oyuncu oyuna dahil ederek, sağ bekte başarılı performans sergileyen Skubic’i çıkarmak zorunda kaldı. Karşılaşmanın 64.dakikasında üç oyuncu değişikliği yapan Palut, orta sahaya hamle yapmak isterken, yerli oyuncusu Soner’i çıkararak önce Barış’ı oyuna aldı, sonrasında dirençli, koşan orta sahasını bozmak zorunda kaldı. Soner’in sarı kartı olmasından ötürü çıkmasından sonra sahada iki yerli oyuncusu yer alan Konyaspor sağ bekte iyi oynayan Skubic’i çıkarmak zorunda kalarak o bölgeye Barış Yardımcı hamlesini yaptı. Skubic- Barış değişikliğiyle üçüncü yerli oyuncuyu sahaya atan Palut ve ekibi, Mpoku ve Cikalleshi hamlelerini yaparken, kalan dakikalarda sorun yaşadı. Bu değişikliklerin ardından Trabzonspor, Barış Yardımcı’nın bölgesinden yüklenirken 3 dakika sonra Nwakaeme’nin çabaları sonucunda Visca ile ikinci golü buldu.

Yerli kuralı Konyaspor Teknik Direktörü İlhan Palut ve ekibini zor durumda bırakırken, yabancı bir oyuncu hamlesinin yapılması durumunda Skubic’in oyundan çıkmak zorunda olması Barış Yardımcı’nın ise kalitesinin ve yeteneklerinin sınırlı olması Konyaspor’u ilerleyen haftalarda sıkıntıya uğratması kuvvetle muhtemel görünüyor. Ara transfer döneminde sağ kanata yerli bir takviyede bulunmak isteyen ancak birçok isim ile dirsek teması kurmasına rağmen transferi sonuçlandıramayan Konyaspor yönetimi, teknik direktör İlhan Palut’un işini zorlaştırırken ilk 11 oluşturmada ve oyuncu değişikliklerinde yaşanan sorun Konyaspor’un başını ağrıtacak.

Bunun sonucunda Konyaspor’a tarihinin en başarılı dönemlerinden birini yaşatan teknik patron İlhan Palut’a kupada oynanan Karagümrük ve ligde oynanan Trabzonspor karşılaşmalarında alınan mağlubiyetlerden sonra sosyal medyada bazı eleştiriler yapılırken, 45 yaşındaki çalıştırıcının elindeki kısıtlı kadrosuyla harikalar yaratmasına rağmen bu başarısının es geçilmesi, tepkiyle karşılandı. Hırslı yapısıyla ve kaybetmeyi sevmeyen kişiliğiyle ön plana çıkan Konyaspor Teknik Direktörü İlhan Palut, ilerleyen haftalarda bu soruna nasıl bir çözüm bulacağı merakla bekleniyor. Ara transfer döneminde Adanaspor’dan kadroya dahil edilen Uğurcan Yazğılı’yı takıma monte etmek için çaba sarf eden Palut ve ekibi, genç oyuncudan istediğini alması durumunda orta alanda alternatif yaratma adına bir çözüm arayacak.

İLHAN ATLI

Editör: TE Bilişim