Daha güzel etkinlikler ve tüm bisiklet severlerle bisiklet sporunu aşılamak, sevdirmek gönüllerde bir iz bırakmak için yola çıkan Karatay Gezen Bilir Bisiklet Topluluğu, daha sonra dernekleşerek yoluna devam etti. Gençleri uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan korumak üzere bir araya gelen topluluk, doğayı tanımak, tanıtmak, bisiklet sporunu herkese sevdirmek adına adımlar attı ve çeşitli etkinliklere imza attı. 10’Lar Dergisi’ne konuşan Başkan Yahya Yakut, 17 yaş üzeri gençlerimizle doğrudan iletişime geçerek bisiklet ve bisiklet kültürünü benimsetmek için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Topluluğunuzu tanıtır mısınız?

Karatay Gezen Bilir Bisiklet Topluluğu Derneği olarak bisiklet sürmeyi seven, ulaşım ve spor amaçlı bisiklet süren bir grubuz. Önemli projeler ile sürücülerimizi bir araya getiriyoruz. Özellikle 21. yüzyılda uyuşturucu madde kullanımının aşırı şekilde çoğaldığı bu günlerde tek amacımız, özellikle 17 yaş üzeri gençlerimizle doğrudan iletişime geçerek bisiklet ve bisiklet kültürünü benimsetmek, sıkıntılı arkadaş ortamlarından, şans oyunlarından ve uyuşturucudan daha tehlikeli sosyal medya bağımlılığından uzak tutmak ve daha güzel çevre ve arkadaşlıklar edindirme çabası içindeyiz. Bir de trafikte bisikletlinin benimsenmesi ve kurallara uygun sistematik güvenli ekipmanlarla bisiklet sürüş eğitimi vererek sosyal yaşamda bisikletçiler olarak biz de varız dedirtmek istiyoruz.

Faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Haftanın bir günü mutlaka Konya ve tarihi alanlara turlar düzenliyor şehrimizin tanıtıma katkı sağlıyoruz. Bisiklet sahibi olanlar ile sonu mangal vb. şeylerle biten geziler ya da antrenmanlar düzenliyoruz. En son sekizincisini düzenlediğimiz ‘Genç Nesiller Umut Oluyor Kan Ver Hayat Kurtar’ çalışmamız çok beğenildi. İlgi gördü ama bizi en çok sevindiren tarafı birilerine faydalı olabilmekti. Emeği geçen tüm arkadaşlarımı kutluyorum. Yine kış aylarında, ‘sessiz canlara umut olalım’ sloganıyla sahipsiz sokak hayvanlarına mama ve süt dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Konya merkezli kırsal dağlık alanlarda sekiz bin adet pelit ekiminin yanında Konya’mızda spora değer katmış üstadlarımıza ziyaret gerçekleştiriyoruz. Yine bizlere ve Konya’da spora katkı sağlamış kurum ve kuruluşlarımıza plaket takdiminde bulunduk.

Aktif olarak ekipte kaç üyeniz var? Üyeleriniz hangi bölümlerden? Ekibinizin üye yapısından bahseder misiniz?

Aktif olarak 10-15 bisikletliyiz. Genel olarak üye sayımız 70 civarında ama biz üye sayımızı çok artırmak istemiyoruz. Bütün turlara katılan sabit bisikletçi arkadaşlarımız var. Artık bu işi profesyonel yapıyoruz diyebiliriz.

Yeni katılacak aday üyelere neler söylemek istersiniz? Ekibe katılmak için herhangi bir şartınız var mı?

Ekibe katılmak için herhangi bir şartımız bulunmuyor. Bisiklet sürmeyi bilmeyen arkadaşlar bile gelebilir isterlerse sürmeyi öğretip onları da birer bisikletçi yapabiliriz. Lakin öncesinde de söylemek istediğim şey bu işi spor olarak yapacak ve Konya’ya katkı sunacak arkadaşlarla götürmek istediğimiz için üye sayısını artırmak istemiyoruz.

Topluluk hedefleriniz neler? Ne gibi faaliyetler yapmak istiyorsunuz?

Öncelikli hedefimiz bisiklet kullanımını arttırarak bu spora daha fazla insan kazandırmak. Daha büyük planlar olarak ise Konya’da şimdiye dek hiç düzenlenmemiş olan halka açık bir yol bisikleti yarışı planımız var. Henüz sadece düşünce aşamasında olsa da gerçekleştireceğimize olan inancımız tam. Biliyorsunuz Konya bisiklet şehri ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay bu işe ciddi bakıyor ve biz de destekliyoruz.

Derneğiniz ve bisikletle ilgili son sözünüz ne olur?

Son sözümüz açılan her bir spor dalı, uyuşturucuya ve bağımlılığa vurulan bir darbedir

Editör: TE Bilişim