1959 yılına kadar illerdeki amatör takımlar arasında oynanan, günümüzde ise; profesyonelce sürdürülen futbol maçları ülkemizde yüzbinlerce insanımızı peşinden sürükleyen rekabet halini almış bulunuyor. İlimizi Konyaspor’un temsil ettiği “Süper lig” mücadelesi, “Milli lig” adıyla futbolun ilk oynandığı şehir olan İzmir’de 21 Şubat 1959 tarihinde İzmirspor’un Beykoz’u 2-1 yendiği maçla başladı. O yıl 3 ilden 8’erli 2 grup halinde start aldığı müsabakalar şu takımlardan oluşmuştu:

Beyaz grup: Fenerbahçe, Beşiktaş, Altay, İzmirspor, Ankaragücü, Hacettepe, İstanbulspor ve Beykoz.

Kırmızı grup: Galatasaray, Ankara Demirspor, Göztepe, Karagümrük, Gençlerbirliği, Adalet, Vefa ve Karşıyaka.

Gruplarında ilk sırayı alan Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan final maçlarında Sarı Kırmızılılar 1-0, Fenerbahçe 4-0 galip gelince, averajla Sarı Lacivertliler ilk şampiyonluğu kazanmıştı. Dönemin Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak’ın; futbolun Anadoluya yayılması amacıyla başlattığı girişim giderek ilgi görünce katılan takım sayısı da fazlalaştı.

Türk futboluna damga vuran Başkan Apak; futbolun ileri olduğu illeri dolaşarak temaslarda bulunurken, ilk olarak 1960-1961 sezonunda Adana Demirspor da Milli Lig’e katıldı. Takım sayısı giderek artınca 1963-1964 sezonunda 2. Lig kuruldu. Orhan Şeref Apak; 1964 yılı Haziran ayında Konya’ya gelerek, Alâaddin Caddesinde finans kurumlarının yerindeki Yeni Sinema’nın bitişiğinde yer alan Bomonti Lokantası’nın üst katında bulunan Gençlerbirliği’nin kulüp lokalinde eski dostu Nuri Yenal ile bir görüşme yaptı.

Genel kaptan ve başkan olarak siyah beyazlı kulübe uzun yıllar emek veren Gençlerbirliği camiasının “Nuri Ağabeyi” ne İdmanyurdu ile birleşerek, Konyaspor adıyla 2. Lig’e katılmayı teklif eden Federasyon Başkanı Apak; olumlu sonuç alınca, kısa süre sonra tekrar şehrimize gelerek bu defa Zafer Meydanı’ndaki kulüp binasında Başkan Nuri Küçükköylü’ye de aynı teklifi tekrarladı. Beden Terbiyesi Genel Müdürü Fikret Altınel ile Çimento Fabrikası Müdürü İsmet Altınel, Beden Terbiyesi Müdürü Sami Yavrucuk ve Futbol Ajanı Kemal Alper’in de bulundukları toplantıda Nuri Küçükköylü, teklifi kabul etmeyerek, şunları söyledi:

“Kulübümüzün tapulu mülkü binamız var. Hiçbir mülkü bulunmayan Gençlerbirliği ile şartlar eşit değil. Bu sebeple birleşmeye karşıyız. Biz İdmanyurdu kulübü olarak, yeşil beyaz renklerle 2. Lig’e girmek istiyoruz.”

İdareci Halis Ünal, Rıza Özenç ve Teyfik Aksekibilgin’in de katıldığı görüşmede Başkan Küçükköylü’yü razı edebilmek için çaba harcayan, ancak sonuç alamayan Başkan Apak; “Nuri Bey” diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ben mal mülk aramıyorum, önemli olan 2 kulübün taraftarlarının yekvücut hâlde tek takımı desteklemesi. Yoksa, maddî problemi bulunmayan Konya Şekerspor’u 2. Lig’e alırdım, fakat taraftarı yok. Seyirci desteği olmayan bir takımın tutunması mümkün değil. Düşünüp, karar vermeniz için bu sezon 2. Ligi 13 takımla donduracağım. Şayet, Konyaspor adıyla tek kulüp olarak katılmaya karar verirseniz, Konya’yı 14. takım olarak dahil edeceğim.”

Orhan Şeref Apak ve Genel Müdür Fikret Altınel, Ankara’ya eliboş dönerken, gösterilen tüm çabaya rağmen yapılan görüşmelerden sonuç alınamayıp, ezeli rakip 2 kulübün birleşmesi mümkün olmadığı halde, Konya futbolunun profesyonel kulvarda temsil edilmesi ümidi gündemden düşmedi ve futbol severler 1965-1966’yi beklemek zorunda kaldı.

Birleşme konusunda sonuç alınamayınca 1964-1965 sezonunda faaliyetine amatörce devam ederek lig şampiyonu olan Gençlerbirliği; Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak’ın “Birkaç kulüple birleşip, isminizi Konyaspor olarak değiştirerek gelin, sizi de 2. Lig’e alacağım” teklifi üzerine 16 Haziran 1965 tarihinde yaptığı genel kurulda “Konyaspor” adını aldı. 1952’de kurulan sarı yeşil formalı Konyaspor’u devir alarak, 1. Kümeye yükselen Çimentospor’un yanı sıra, Meramspor ve Selçukspor’un da iltihak etmesiyle şartların yerine getirilmesi üzerine Futbol Federasyonu’na yapılan gerekli başvuru kabul edildi.

Selçukspor; Konyaspor’a iltihak etme kararı genel kurulda alınmadığı için bu oluşuma dahil edilmeyerek, faaliyeti sağlanmış oldu. Siyah beyaz formalı Konyaspor, 3 Ağustos 1965’te yapılan genel kurulda Mehmet Ortaer’i başkan, Meramspor Başkanı Yüksel Nakipoğlu’nu genel kaptan seçip, yönetim kurulu üyelerini şöyle belirledi:

İsmail Çapar, Dr. Vecihi Uzgören, Abdullah Büyükkoşucu, Avukat Sezai Arısoy, Avukat Erdoğan Bakkalbaşı, Şakir Gözet, Nami Hıdır ve Ali Bektik.

Bu genel kurulda kulüp tüzüğünün 3. maddesine göre; forma rengi sarı siyah, kuruluş tarihi 1965 olarak kabul edilerek, iltihak eden kulüplerin renklerinin formanın sol göğsünde beyaz zeminli daire içinde mor ve yeşil renklerle yer alıp, üzerine çift başlı kartal amblemi konularak, kararların onay için Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğüne gönderilmesi kararlaştırıldı.

Bir süre sonra kulübe gönderilen Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’nün yazısında kararların onaylanıp, isim değişikliğinin kabul edildiği, ancak 1922 olan kuruluş tarihinin ve siyah beyaz forma renginin değişikliğine gerek olmadığı bildirildi. Böylece Konyaspor; 1965-1966 sezonunda Türkiye 2. Futbol Ligi’ne katılması kesinleşince, takımın ağabeyleri konumundaki Nazmi Meriç ve Sadettin Temeller yönetiminde sezonu açarak, profesyonel kadro kurma hazırlıklarına başlayıp, sonra da teknik direktörlüğe Hacettepe’nin eski kalecisi Orhan Sözeren’i getirdi.

Konyaspor’un ilk profesyonel futbolcu kadrosunda Nazmi Meriç, Sadettin Temeller, Çetin Taşpınar, Ali Büyükbayram, Hasan Altıoklar, Ereğlili kaleci Mehmet Buruk, Şekerspor’dan transfer edilen kaleci Muzaffer Evren ve Ahmet Özbaş, Mehmet Aktan, Tuncay Bilge, Cankut Özbay, Tayyar İmançer, Sabri Demir, Şükrü Sorguç, Ereğli Sümersporlu Hakkı Köker, Serpil Pilgir, Dinçer, Ergun Dölen, İdmanyurdu’ndan transfer edilen Hikmet Deniz, Çimentosporlu Hasan Satı ve Memduh Pülgü, Selçukspor’dan transfer edilen H. Hüseyin Ayvazoğlu ve İbrahim Eşmekaya yer almıştı.

Amatörlük dönemine nokta koyarak, yabancısı olduğu profesyonel mücadelede yarışacak olması şehirde coşkuya yol açmıştı. Yöneticiler ve futbolcular sezon açılışında taraftarlar eşliğinde Atatürk Anıtı’na çelenk koydular. Siyah beyazlılar, sezon açılış törenine davet edilen Ankara PTT. Spor ile dolu tribünler önünde yaptıkları ilk hazırlık maçında 3-2 yenilirken, Konyaspor’un tarihi ilk gollerini Tuncay Bilge atmıştı.

Konya’nın siyah beyaz formalı temsilcisi 12 Eylül 1965 Pazar günü şehrimizde oynadığı 2. Lig’deki ilk resmi karşılaşmada ise, Konya’da talebe iken İdmanyurdu ve Konyaspor’da oynayan Ali Kandil’in attığı golle Samsunspor’a 1-0 mağlûp oldu. Muzaffer Evren-Hikmet Deniz, Tayyar İmançer-Mehmet Aktan, Serpil Bilgir, Çetin Taşpınar-Şükrü Sorguç, Ali Büyükbayram, Hasan Altıoklar, H. Hüseyin Ayvazoğlu, Cankut Özbay onbiriyle başlayan Konyaspor’un kaptanlığını Gençlerbirliği’nde olduğu gibi Çetin Taşpınar yapmıştı.

Editör: TE Bilişim