Turnuvanın ve elde edilen başarının minik futbolcular için çok önemli bir tecrübe olduğunu ifade eden sevilen yazar, üst kategorilerde elde edilen başarının da altyapı sayesinde olduğunu dile getirdi. Ender Cihan Ceylan, sonra olarak, Konyaspor’un bu tür turnuvalara sürekli olarak katılması gerektiğini belirtti

Can sıkıcı, insanın içini karartıcı ve ileriye yönelik ikna edici tarafı daha hafif basan sebeplerden son zamanlarda daha çok eleştiri mahiyetinde daha doğrusu öneri odaklı yazılar kaleme alıyordum. Bu kez ilerisi için bizleri sevindirecek ümitlendirecek bir konuyu sizlerle paylaşacağım.

Malumunuz U12 takımımız Altınordu tarafından geleneksel hale getirilmiş ve Nisan ayında oynanan U12 İzmir Cup’ta final mücadelesine çıkma başarısını gösterdi. Bu yıl 4’üncü kez düzenlenen turnuva sayesinde miniklerimiz daha henüz çok başında oldukları sporculuk kariyerlerinde çok güzel bir deneyime sahip oldu.

U12 İzmir Cup son yıllarda altyapı ekolü denildiğinde akla gelen ilk camialardan Altınordu’nun futbol camiasına hediye ettiği armağanlardan sadece birisi. Her ne kadar düzenlendiği ilk senelerde üst düzey ekiplerin altyapılarınca daha fazla ilgi görse de halen daha hatırı sayılır bir turnuvaya katılım söz konusu. İzmir Cup, turnuvaya direkt katılan ekiplerle beraber düzenlenen eleme turnuvası sonrası katılım hakkı kazanan ekiplerle birlikte tam bir futbol ziyafeti sunuyor. 

Atiker Konyaspor bu turnuvada bu sezon ilk kez yer aldı. Daha önceki 3 şampiyonada yer almayan takımımız bu sezon bu eksikliğe son verdi. Turnuvaya katılım minik yeteneklerin henüz futbol kariyerlerinin başında elde ettikleri deneyimden ötürü bulunmaz bir fırsattı. Miniklerimiz bu fırsatı penaltılarda kaybettikleri şampiyonlukla sonuna kadar kullanmış oldu. 

İzmir Cup artık sadece ülke içi değil uluslararası arena içinde isimi sürekli otoritelerce konuşulan bir turnuva olma yolunda. Dünya’da küçük yaş gruplarında birçok turnuva düzenleniyor ve rahatlıkla İzmir Cup’un bu düzenlenen turnuvalar içerisinde saygın bir yeri olduğunu söyleyebiliriz.

Miniklerimizin turnuvadaki serüvenlerine dair birkaç bilgiyi vermekte fayda var. Yerli ve yabancı toplam 48 takımın yer aldığı turnuvada miniklerimiz ilk turda ülkemizden Rize Futbol Kulübü, Akhisar Belediyespor ve İzmirspor ile Almanya’dan Füchse Berlin ve Hırvatların ünlü ekibi Dinamo Zagreb ile aynı grupta mücadele etti. Grubu Dinamo Zagreb’in ardından ikinci sırada tamamlayan ekibimiz son 32 turunda Tuzlaspor, Almanya’dan Rhenania Hamborn ve Çeklerin ünlü ekibi Sparta Prag ile aynı grupta yer aldı. Bu turu rakiplerinin önünde lider tamamlayan yeşil-beyazlılar Final aşaması yani son 16’da Muğla Selection, Kemalpaşa 1923 ve Galatasaray A.Ş. ile mücadele etti. Galatasaray karşısında alınan mağlubiyete rağmen çeyrek final vizesini alan yetenekli minikler Çeyrek Final grubuna katılmaya hak kazandı. Turlar geçildikçe güçlü ekiplerle karşılaşan yeşil-beyazlıların yolu bu kez Bucaspor, Çek Slavia Prag ve ilk aşamada diş geçiremediği Hırvat Dinamo Zagreb’le kesişti. Grubunu lider tamamlayan miniklerimiz finalde ülkenin altyapı konusunda lokomotif kulüplerinden birisi olan Bursaspor ile karşılaşma hakkını kazandı. Miniklerimiz kıran kırana geçen mücadelede gol atma başarısını gösteremediği gibi golde yemediler. Böylece turnuvada mutlu sona ulaşan ekibi penaltı atışlarının belirlemesi gerekti. Miniklerimizin şansı penaltılarda maalesef tutmadı. Penaltılarda renktaşı olan miniklerimize 8-7 üstünlük kuran Bursaspor U12 takımı bu prestijli turnuvada mutlu sona ulaştı. Her ne kadar futbolcu kardeşlerimiz bu skorun ardından çok üzülseler ve gözyaşlarını tutamasalar da bizleri gururlandırdılar ve geleceğe umutla bakmamıza vesile oldular. 

Altyapı ile alakalı birçok yazıyı dergimizde kaleme almıştım. Altyapıda amacın ne olduğunu şekillendirmenin önemi gayet ortada. Önemli olan oyuncu yetiştirmek mi yoksa alt yaş gruplarında 5 yıl sonra kimselerin hatırlamayacağı şampiyonluklar, dereceler elde etmek mi? Atiker Konyaspor zaman zaman durağanlaşsa da her iki konuda da ülke standartlarını yakalamış durumda. Unutmayalım. Altyapının önemini en fazla tecrübe eden camialardan birisiyiz. Şu anda artık ligde varlığı kabul edilmiş, son iki senede  Türkiye Kupası’nda bir kere son 4 yapmış, bu sene kupayı kazanmış, ligde üçüncülük yaşamış, Avrupa Ligi macerasına üst üste iki sezon ulaşmış bir camia isek bunun temel sebebinin zamanında altyapıya yapılan yatırımlardan kaynaklandığı net bir şekilde görüşmekte. Çalkantılı dönemde takımı ayakta tutan yegane şey altyapıya yapılan yatırımların takımı güçsüzleştirmek bir yana kenetlenmesine sebebiyet verdiği apaçık ortada. Bunlar artık tartışma götürmez bir gerçek hüviyetinde. 

U12 İzmir Cup serüveni ile miniklerimizin özgüvenlerinde ve futbola bakışlarında olumlu gelişmeler olduğu açıkça ortada. Bu tarz ulusal ve uluslararası (özellikle uluslararası) altyapı gruplarında katılımların sürekli hale getirilmesi genç kardeşlerimiz için Konyaspor geleceği için kilit rol oynamakta. Kişisel bir yorum yapmam gerekirse sadece A takımı değil U12 takımımızın da taraftarlarımızca desteklenmesini görmek beni çok mutlu etti. Hafta sonumu sadece bu turnuvayı takip etmeye harcamak bana tatlı bir yorgunluk verdi. Bu sinerjiyi Konyaspor’un A’dan Z’ye her bir organına parçasına yaymalıyız. Genç kardeşlerimize onlara güvendiğimizi, onları sevdiğimizi ve onların gelişimini sürekli takip ettiğimizi hissettirmeliyiz. Bunu başarırsak ileride altyapı ağırlıklı bir kadroyla gelen başarı neden olmasın?

Editör: TE Bilişim