Eğitim sisteminin de etkisi ile ikisinin birlikte yürümeyeceğine inanılır. Ancak bazıları var ki hem profesyonel futbolculuğu hem de yüksek öğretimini bir arada yürütebiliyor

Oğuz Gürbulak… Anadolu Selçukspor'un orta sahadaki maestrosu. Aynı zamanda bir makine mühendisi. Para kazanmaya başlayınca okulu bırakanların aksine, hem yeşil sahalarda hem eğitiminde yükselişini sürdürüyor

Türk futbolunun en büyük problemlerinden birisi eğitimsizlik. Hem futbol eğitiminin kalitesi hem de eğitim sistemi ile futbol arasındaki ilişki yıllardır tartışılır durur. Eğitim ile sporu birleştiren Avrupa'nın eksine Türkiye'de spor ve eğitim birbirini engeller durumda. Genelde antrenörler yeteneklerine güvendikleri oyuncuları belli bir yaşa gelince o kaçınılmaz şartı koşarlar; Futbol ya da okul. Birisini seç..

Ve bu nedenle kamera karşısında yıllardır aynı cümleler söylenir durur. Yine aynı nedenle eski futbolcuların yorumcu olduğu spor programlarında seviye yerlerdedir. Ancak bazıları var ki bu direnişi sürdürüyor. Yoğun tempoda hem okulu hem futbolu bir arada götürebiliyor. 

Oğuz Gürbulak… Spor Toto 2. Lig temsilcimiz Anadolu Selçukspor'un 10 numarası. Aynı zamanda Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi. İşte futboldaki başarısını yüksek öğrenimde de sürdüren Oğuz'un hikayesi..

Seni tanıyabilir miyiz?

10 Ağustos 1992 doğumluyum. Erzincan'ın Tercan ilçesinde doğdum. Babam uzman çavuş. Aslen Ardahanlıyız. 10 senedir Konya'da yaşıyorum. Babamın tayini 10 sene önce Konya'ya çıktı. Arada ailem Balıkesir'e gitti. Tekrar Konya'ya benim için döndüler. Şu anda Konya'ya yerleşmiş gözüküyoruz. Bir nevi Konyalı oldum sayılır. Konya'yı sevdik. Aile yapımıza uygun bir şehir. 

Futbol'a nasıl başladın, hikayen nedir?

Birçok kişi küçüklüğünde evde çorapla top oynamıştır. Bende onlardan biriydim. Futbola aşıktım. Tutkuluydum. Futbola lisede başladım. Önce Karatay Anadolu Lisesi okul takımında oynuyordum. Bir maç sırası Konya Şekerspor hocaları okul takımında beni izlemiş. Arkadaşımın önerisiyle Şekerspor'a gittim. İlk defa Şekerspor'da filiz lisansım çıktı. Konya Şekerspor'da futbola başladım. 2010 yılında Konya Şekerspor'da profesyonel oldum. Profesyonel olduktan sonra ikinci senemde başıma kötü bir olay geldi. Bizim o zaman başımızda bir hoca vardı. Beni ilk iki kampa götürdü. Takımla birlikte hazırlık maçlarında da oynadım. Hoca galiba kendi oyuncusunu alacakmış. 2. kamp bittikten sonra tatildeyken bana  kulüpten telefon geldi. Kiralık olarak 3. Lige gitmemi istediler. O zamanda okulum devam ediyordu. Ben önce şok oldum.  Transfer sezonunun da bitmesine 1 hafta kalmıştı. Beni Afyonspor'a gönderdiler. O sezonda Afyonspor küme düştü. Afyonspor'a gittim. Afyon'da kalacağım yer çok kötüydü. Zaten para pul hiç yok. Sonra ailemle düşündük. Konya'da okuluma devam edeyim ve Bölgesel Amatör Lige döneyim diye kararlaştırdık. Sarayönü Belediyespor ile anlaştım. Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü kazandıktan sonra 1. sınıfta profesyonel oldum. Profesyonelliğin ikinci senesinde yaşanan olay nedeniyle Sarayönü Belediyespor'a döndüm.  Sarayönü, okuluma yakın olduğu için tercih etmeme sebep oldu. Sarayönü'nde ilk sene iyi oynadım. İyi sezon geçirdim. O zaman ligde 8-9 gol attım. Sarayönü'yü de sevdim. Sonuçta okuluma gidip gelebiliyordum. 2. senede Sarayönü'de kaldım ve ligde 18 gol attım. 2. senemde üst düzey bir sezon geçirdim. Manavgatspor ile profesyonelliğe tekrar geri döndüm. Manavgatspor'da güzel iki sezon geçirdim. Tekrar Anadolu Selçukspor'a dönmek nasip oldu. Evim ve ailem burada. Okulumda bitme aşamasına geldi zaten.

Genelde futbolcular profesyonel olduğunda eğitimini yarıda bırakır. Sen neden bırakmadın?

Ailemin tetiklemesiyle eğitim hayatıma devam ettim. Lisede okuduğum zamanlar şeker fabrikasında idmanlar olurdu. Babam idmanların ardından dershaneye götürürdü. Bana çok yardımcı oldu. Babamın sayesinde okudum diye bilirim. Hocalar birini tercih etmem gerektiğini söylüyorlardı. Ben ikisini de bırakmadım. Niye bırakayım ki?

İkisini bir arada götürmek zor olmuyor mu?

İnsan istedikten sonra her şeyi yapabilir. Çok zor ama emek isteyen bir şey. Her ikisini de yapınca mutlu oluyorsun. Futbol oynuyorsun, kafan biraz daha rahat oluyor. Eğitim hayatına devam etmeyen çoğu futbolcu, bir süre sonra mağdur oluyor.  Alt liglerde karın tokluğuna oynayan çok oyuncu var.  Süper Lig'de oynadığın zaman sülalene yetecek kadar para kazanıyorsun ama biz şu an futbolun alt liglerindeyiz. Üstü yakalamadıktan sonra alt liglerde oynamak çok zor. 

Anadolu Selçukspor'da nasıl bir sezon geçiyor?

Anadolu Selçukspor olarak iyi bir kamp geçirdik. Takım olarak kaliteliyiz. Fiziğimiz üst düzeyde. Genç bir takımız. Ligin en iyi fizik ve kondisyonuna sahip takımlarından biriyiz. Kamplarda da iyiydik. İlk iki maçı iyi oynadık, şanssız gollerle kaybettik. Tecrübesizdik, öz güven kaybı yaşadık. Ordu maçında ilk puanımızı aldık. Geldik evimizde Bandırma'yı yendik. Bu maçtan sonra bizim performansımız yükselişe geçti. Kendimize güvenimiz geldi. Niye olmasın dedik. Tecrübesizlikten dolayı maç içerisinde tutamadığımız anlar oldu. Tam olarak istikrarı yakalayamadık. Takım olarak play off oynamamız gerekiyor. Bütün maçlarda rakipler tarafından bir kere olsun ezilmedik veya rakip takımın bize karşı tek kale oynaması gibi bir durum söz konusu olmadı. Aksine bizim çok iyi oynadığımız maçlarda tecrübesizlikten dolayı istediğimiz sonuçları alamadık.  Biz yeni bir takımız. Onunda verdiği dezavantajlar oluyor. 

Daha hedefli bir 2. Lig takımında forma giyebilirdin. Neden misyonu pilot kulüp olan Anadolu Selçukspor?

Anadolu Selçukspor'da bulunmamız da Konyaspor da etken oldu. Süper Lig'de bulunan bir takıma transfer olmak için en kolay yollardan biri pilot takımda oynamak. İyi bir performans sergilediğimde üst takıma yükselebilirim. O sebepten dolayı da Anadolu'ya geldim. Benim en büyük hedefim play off oynamış bir takımda iyi bir performans sergileyip, üst tarafı hedeflemek. Nihai hedefim Konyaspor tabi. Bu uçuk bir hedef değil. Önümüzde Halil İbrahim örneği var. İyi bir sezon geçirdi, havasını yakaladı. Kendi şu an Süper Lig'de, gayette iyi performans sergiliyor. Ben Halil İbrahim'i çok beğeniyorum. 

 

En son hangi kitabı okudun?

Kitap okumayı sevmiyorum. En son sağlıkla alakalı kitap okudum.

En son hangi filme gittin?

Düğün Dernek 2 filmine gittim.

Ne tür müzik dinlersin? Favori sanatçın kim?

Favori  sanatçım Tarkan. Her tarz müzik dinliyorum. 

Türk futbolculardan en çok kimi beğeniyorsun?

Arda Turan.

Yabancı Futbolcu?

Alex. 

Şuan Türkiye'de oynayan yabancılardan kimi beğeniyorsun?

Wesley Sneijder.

Şuan Türkiye'de oynayan yerlilerden kim?

Selçuk İnan.

Takımında en beğendiğin arkadaşın kim?

Ali Dere'yi beğeniyorum. Bu sene kendisi bize çok şey kattı.

Konyaspor'da en çok kimi beğeniyorsun?

Ömer Ali Şahiner, Alban Meha ve Dimitar Rangelov

Takımında en iyi kiminle anlaşıyorsun?

 En yakın arkadaşım olan Ahmet Önay'la anlaşıyorum.

Takımında arkadaşlık ortamı nasıl?

Arkadaşlık ortamını anlatamam.  Ben ilk defa böyle bir şey görüyorum hayatımda. Takımımızın zaten Whatshapp grubu var. Grupta her şey konuşuluyor. Hiçbir sıkıntımız yok. Zaten yaşlarımız yakın olduğu için anlaşabiliyoruz. 

Karar mercii sen olsan, Konyaspor'a Anadolu Selçukspor''dan 3 isim çıkar deseler, kimi çıkarırsın?

Ali Dere, Ahmet Önay, İsmail Güven.

İsmail'in dezavantajının fizik olduğunu düşünüyorum. Alt yapılarda fiziğe yeteri kadar önem vermiyorlar. Çünkü herkes hemen hemen aynı oluyor. Biranda üst lige çıkınca fizik olarak zayıf kalmış. Yavaş yavaş hazırlanmaya başlıyor. İnşallah o da iyi olur. 

En çok zorlandığın maç hangisi?

En çok Sarıyer maçında zorlandık. Aslında iyi de oynadık ama zor geçti. Bir de Kastamonu spor ile oynadığımız kupa maçında zorlandık.

Kariyerinde unutamadığın ve en iyi oynadığın maç hangisi?

Sarayönü formasıyla Pozantı deplasmanında maçımız vardı. 30. dakika 10 kişi kaldık. 1- 0 öndeydik. 45. dakika 9 kişi kaldık. 2-1 gerideydik. Maçı 5-3 kazandık. Maçta 3 gol 1 asist yaptım.

Peki unutamadığın en kötü maçın?

Manavgatspor forması ile Darıca Gençlerbirliği maçımız vardı. Maçta baya bir kötü oynamıştım.

Özel totemin var mı?

Maçtan önce ailem ile konuşurum. Bundan başka özel bir totemim yok. 10 numaralı formayı seviyorum. 

Bugüne kadar çalıştığın en iyi teknik direktör?

Abdurrahman Baysangur ve Niyazi Kart diyebilirim.

En yetenekli bulduğun kaleci?

Manavgatspor'da arkadaşım vardı şimdi Giresunspor'da Anıl Atağ. Anıl'ı çok beğeniyordum.  Birlikte iyi maçlar oynadık. Çok yetenekli bir kaleci.

Şimdiki oynadığın pozisyon dışında hangi mevkide oynamak isterdin?

Ben sağ veya sol açık oynamak isterdim. Çünkü çalım atmayı seviyorum. 

Konyaspor'un maçlarını izlediğinde en çok seni ne cezbediyor?

Bir kere stat zaten olağan üstü.  Seyirci zaten iyi. O Sahaya çıktığında insan kendini kaybeder. Sahanın içinde futbolun akışına bırakıp gitmek isterdim. Seyirci inanılmaz. Konya'da böyle bir şeyi kimse beklemezdi. Bir anda Türkiye'nin gündeminde oldu Konya. Biz her maç seyircisiz oynama cezası aldığımız için yıl boyunca taraftarın eksikliğini hissediyoruz. 

Futboldan ilk kazandığın parayla ne aldın?

İlk aldığım parayı eve verdim. Evin ihtiyaçları için kullandık.  

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim