Basketbol Süper Ligi’ne yükselmek için mücadele eden Türkiye Basketbol Ligi temsilcimiz Konyaspor Basketbol, bir yandan da ilginç bir hukuk mücadelesi veriyor. Daha önce Basketbol Süper Ligi’nde boy gösteren ve 2017’de faaliyetlerini durduran Torku Konya Basket takımından kalan borçlar, FIBA tarafından Konyaspor Basket’e fatura edildi. Konyaspor yönetimi, iki kulübün farklı kulüpler olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. FIBA’nın aleyhte kararını Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) bozmazsa, kulübün kapanması gündemde.

ERDEMİR SATIN ALINMIŞTI

Her şey, uzun yıllardır Basketbol Süper Ligi’ne çıkmak için mücadele veren Torku Konya Selçuk Üniversitesi Kulübü’nün, Erdemir’in Süper Lig katılım hakkını satın alması ile başladı. Zonguldak temsilcisi Erdemirspor’u Konya’ya taşıyan Torku Konya Selçuk Üniversitesi yönetimi, bir sonraki sezonda kulübün ismini Torku Konya Basketbol yaparak, isim ve renk değişikliğine gitti. Maçlarını Selçuk Üniversitesi’nin salonu yerine Selçuklu Spor Salonu’nda oynamaya başlayan Yeşil Beyazlılar, şehirle bütünleşmeye çalışmıştı.

Bir süre Basketbol Süper Ligi’nde mücadele veren Torku Konya Basketbol, daha sonra ligden düşmüş ve faaliyetlerini de durdumuştu.

ASIL TAKIM SELÇUKLU BELEDİYESPOR

Bir süre Konya’yı basketbol liglerinde temsil eden takım olmadı. Daha sonra bir altyapı takımı olan Selçuklu Belediyespor, federasyon tarafından Balıkesirspor’un yerine TBL’ye davet edilerek mücadele etmeye başladı. Selçuklu Belediyespor daha sonra Konyaspor tarafından devralındı ve isim-renk değişikliğine gidildi. 

Önemli bir sportif başarı yakalanamasa da, basketbol liglerinin en kurumsal kulüplerinden biri olarak mücadelesine devam eden Konyaspor Basketbol, FIBA’nın verdiği transfer yasağı ve eski borçların ödenmesi kararı ile adeta sarsıldı.

MAYO VE RASİC ŞİKAYET ETTİ

2016 yılında ligden düşen ve daha sonra faaliyetlerini durduran Torku Konya Basketbol, o dönemde bazı oyunculara alacaklarını ödemedi. Josh Mayo ve Aleksandar Rasic gibi isimler kulübü FIBA’ya şikayet etti. FIBA oyuncular lehine karar vermesine rağmen, kulüp faaliyette olmadığı için oyuncuların alacakları tahsil edilemedi.

Ancak asıl skandal bu noktada yaşandı. Selçuklu Belediyespor’un Konyaspor’a devredilmesi sürecinde FIBA, dosyası bulunan Mayo ve Rasic’e yeni bir kulübün kurulduğunu ve alacaklarını bu kulüpten tahsil edebileceğinin bilgisini verdi. 

KONYASPOR’DAN İSTİYORLAR

Torku Konya Basketbol Kulübü’nün kapanması nedeniyle alacaklarını tahsil edemeyen Mayo ve Rasic’in avukatı da Konyaspor aleyhine başvuruda bulundu. Basketbolcuların temsilcisi olarak FIBA’ya başvuran avukat, Torku Konya Basket ile Konyaspor Basketbol’un aynı takım olduğunu iddia ederek, paralarının Konyaspor tarafından ödenmesini istedi. 

Bu istek FIBA tarafından kabul edildi ve Konyaspor’a hem transfer yasağı cezası verildi hem de oyuncuların alacaklarının ödenmesi istendi.

İSİM BENZİYOR, SALON AYNI, LOGO YAKIN

Mayo ve Rasic’in avukatının iddiasına göre Konyaspor Basketbol ile Torku Konya Basket farklı kurumlar olmasına rağmen isminde Konya geçmesi, maçlarını aynı salonda oynaması ve ambleminde Çift Başlı Kartal bulunması nedeniyle birbirinin devamı olarak değerlendirildi. FIBA’nın ise bu temelsiz ve herhangi resmi kanıta dayanmayan iddiaları ciddiye alması büyük bir skandal olarak görülüyor.

KONYASPOR CAS’A BAŞVURUYOR

Konyaspor yönetimi FIBA ve BAT’ın almış olduğu bu skandal kararı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) götürmeye hazırlanıyor. 

Konyaspor iddialara karşı;

-Şehri temsil eden bütün takımların isminde Konya bulunduğu 

-Çift Başlı Kartal simgesinin Selçuklu Devleti’ne ait olduğu ve Konya’da belediye dahil olmak üzere yüzlerce kurum tarafından kullanıldığı, 

-FIBA kurallarına uygun tek salonun Selçuklu Belediye Salonu olduğu ve bu yüzden aynı salonun kullanılmasının bir zorunluluk olarak görülmesi gerektiği,

tezleri üzerinden iki takımın farklı takımlar olduğunu ve birbirinin devamı niteliği taşımadığını savunacak. Aynı sosyal medya hesaplarının kullanılmasının ise basketbolu takip eden kitleye daha çabuk ulaşmak adına yapıldığı anlatılacak.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMASINDA 

AYNI TAKIM OLMADIĞI VURGUSU

Mayo ve Rasic’in avukatının Konyaspor aleyhine yaptığı ve FIBA’nın kabul ettiği başvurunun ne kadar temelsiz olduğu geçmişte basına yansıyan haberlerde de görülüyor. Torku Selçuk Üniversitesi Kulübü’nün isim değişikliğine gidilerek Torku Konya Basketbol olduğu genel kurulun ardından yapılan resmi açıklamada, Konyaspor ile herhangi bir bağlarının olmadığı açıkça ifade ediliyor. Genel kurulun ardından isim ve renk değişikliğinin duyurulduğu haberlerde, dönemin Torku Konya Basketbol Basın Sözcüsü Tuanahan Turhan’ın ağzından, “Dün akşam gerçekleşen kongre sonunda kulübümüzün ismi ve renkleri değişmiştir. Kulübümüzün yeni ismi Torku Konyaspor Basketbol Kulübü, yeni renkleri ise yeşil-beyaz olarak resmiyet kazanmıştır. Konya’mıza hayırlı olmasını dilerim. Özellikle altını çizmek istiyorum ki; kulübümüzün Konyaspor Futbol takımımızla bir birleşmesi yoktur. İki kulüpte ayrı özerk derneklerdir” ifadelerine yer veriliyor.

ÖTEN: HİÇBİR HUKUKİ KARŞILIĞI YOK

Kapatılan ve borçları Konyaspor’dan tahsil edilmeye çalışılan Torku Konya Basket’in Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Kerem Öten, dosyanın hiçbir hukuki karşılığının olmadığını söyledi. İki kulübün hiçbir bağının olmadığını belirten Öten, “Bahsi geçen Torku Konya Basketbol takımının yöneticiliğini yaptım ve başkan yardımcılığı görevini yürüttüm. Bizim Konyaspor ile direkt ya da en direkt hiçbir bağımız olmadı. O kulüpten kalan borçların Konyaspor’dan tahsil edilmeye çalışılmasının en küçük izahı yok. Ortada iki farklı takım var. Birisinin kökeni Selçuk Üniversitesi, birisinin kökeni ise Selçuklu Belediyesi. Eğer Konyaspor Basketbol, Torku Konya Basket’in devamı ise onun hakkındaki kesinleşmiş kararlar neden uygulanmıyor? Torku Konya Basket borçları nedeniyle BBL’ye düşürülmüştü. Aralarında ilişki olsa Konyaspor Basket mevcut liginde mücadele edemez. Bu kabul edilebilecek bir durum değil. Ben dosyadan herhangi bir yaptırım çıkacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

EMSAL KABUL EDİLEBİLİR

CAS’a yapılacak başvurunun Konyaspor lehine sonuçlanmaması durumunda Dev Kartallar’ı sıkıntılı günler bekliyor. İki takımın birbirinin devamı olduğu kabul edilirse Josh Mayo ve Aleksandar Rasic’in dosyası emsal kabul edilecek ve daha sonraki dosyaların karara bağlanmasında etkili olacak. 

Kapatılan Torku Konya Basket’in kime ne kadar borcu olduğu bilinmiyor. Böyle bir kararın alınması durumunda öteki alacaklıların da ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.

KULÜP KAPANABİLİR

FIBA’nın Mayo ve Rasic dosyaları nedeniyle aldığı kararın ekonomik karşılığı 1 milyon liraya yakın. Davanın olumsuz sonuçlanması durumunda diğer alacaklıların da başvurması ile birlikte rakam giderek artacak. Halihazırda Türk basketbolu kaynak bulmakta zorlanırken, Dev Kartallar’ın böyle bir ekonomik yükü kaldırması mümkün değil. CAS’tan lehte bir karar çıkmazsa Konyaspor Basketbol’un kapanması gündeme gelecek.

IŞİD İDDİASI İLE ÜLKEYE ALINMAMIŞTI

Kapatılan kulüpten kalan borçları Konyaspor’dan tahsil etmeye çalışan Rasic ve Mayo’nun menajeri Avrupa ve Türkiye basketbolunda oldukça etkili bir isim. Oyuncu Josh Mayo ise bir dönem Torku Konya Basketbol forması giymiş, devre arasında ise tatil için gittiği ülkeden Türkiye’ye dönüşüne izin verilmemişti. Güvenlik güçlerinden Torku Konya Basketbol kulübüne yapılan bilgilendirmede oyuncunun IŞİD bağlantısı olduğu ve teröre finansman sağladığı gerekçesiyle ülkeye sokulmadığı açıklanmıştı.

YUNUS ALTINBEYAZ

Editör: TE Bilişim