Koyuncu Petrolleri Genel Müdürü Mehmet Osman Erkal, iş alanındaki başarısını son dönemin ilgiyle yükselen alanı e-Spor ile birleştirdi. Hayatın her alanında bulunan teknoloji yeni spor dallarını ortaya çıkarırken, e-Spor dünyada hızlı gelişen ve ciddi yatırımların yapıldığı bir spor olarak ön plana çıktı. 2020 yılında Konya’da kurduğu Starlink e-Spor Takımı ile gözünü zirveye diken Erkal, 10 sene sonra e-Spor’un dünyanın en çok rağbet gören ilk 3 spor içerisinde yer alacağını ifade etti

Avrupa’da ve Türkiye’de e-Sporun izlenirliği ve oynanabilirlik kapasitesi hızla artarken, uzak doğu ülkeleri, teknolojideki başarılarını bu alanda da göstererek zirveyi şu an için bırakmadı. Dijitalleşen dünya ile birlikte farklı spor alanları gün yüzüne çıkarken, Türkiye’de e-Spor son yılların en çok trend yakalayan spor dalları arasında yer aldı. Çocuklar ve gençler, teknolojinin hızına yetişmeye çalışırken uzun süredir gündemde olan ancak Türkiye’de pandemiyle birlikte tavan yapan e-Spor ilgiyle takip edilmeye başlandı. Bu doğrultuda İstanbul’da popülaritesi oldukça fazla olan ve profesyonelleşen e-Spor Anadolu’da da hızla gelişmeye başlıyor. Koyuncu Petrolleri Genel Müdürü ve Starlink Takımı kurucusu Mehmet Osman Erkal, 2020 yılında Konya’da e-Spor alanında bir ilke imza atarak söz konusu takımı kurdu. Türkçe karşılığı Takım Yıldızı e-Spor Kulübü olan Starlink, pandemi döneminde aktif bir rol oynayamazken, bu sene ile beraber ismini daha geniş çaplı kitlelere duyurmak istiyor. Konuyla ilgili Starling Takımı yöneticisi Mehmet Osman Erkal, Konya Yenigün Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

KENDİNİZİ TANITIR MISINIZ?

“1973 yılında Konya’da doğdum. Ziraat Mühendisiyim ve bir özel şirkette genel müdür olarak çalışıyorum. 15 yıl İsveç’te yaşadım ve e-Spora ilgim orada arttı. İsveç’te elektronik spor işi daha da geliştiği ve profesyonelleştiği için oradaki federasyonlarda belirli aktivitelere katıldım. Oradaki gördüklerimi ülkeme nasıl yansıtırım düşüncesine girdim ve 2020 yılında Konya elektronik spor il temsilcisi oldum. Geçen ay yapılan seçimlerde başkanımız tekrardan seçildi ancak il temsilcilerin konusunda henüz karar belli olmadı. Başvurularımızı yaptık görev aldığımız takdirde Konya e-Spor il temsilciliği görevine devam etmek istiyorum.”

YURT DIŞI İLE ÜLKEMİZDEKİ E-SPOR SEVİYESİ HANGİ DURUMDA?

“Yurtdışındaki e-Spor ile ülkemizde yer alan e-Spor arasında yakalık bir 10 yıllık bir seviye var. Yurtdışında bu spora daha öncesinde yatırımlar yapılarak ön plana çıkıldı. Şu an da ülke olarak bu sporda onların 10 yıl gerisindeyiz. Bunun yanı sıra ülkemizde e-Sporu İstanbul ve Anadolu olarak ayırıyorum. E-Spor sporunun hakimiyeti, takımlar, lisanslı sporcular ve bu işi profesyonel olarak yapanlar İstanbul takımlarında. Konya’da ilk e-Spor takımını 2020 yılında kurduk. Takımımızın Türkçe ismi Takım Yıldızı e-Spor Kulübü. İngilizce ismi ise Starling. Biz şu anda geride gidiyoruz ama sporcular olarak yetenekli birçok sporcumuz var. Ancak bu işin organizasyonu biraz sıkıntılı bir süreç. Herkesin evinde bilgisayar yok. Yetenekli çocukların bulunması ve yetiştirilmesi biraz masraflı olacak. İstanbul’da e-Spor takımlarına ciddi sponsorluklar yapılıyor. Anadolu’da e-Spor takımlarına sponsor yaratabilirsek iyi noktalara geleceğimizi ve Avrupa ile yarışacağımızı düşünüyorum. Pandemi sebebiyle yarışmalar sık sık gerçekleştirilemiyor. Gerçekleşse bile herkes kendi bölgesinde yarışmaya katılıyor. Bizim takımımız daha çok antrenmanla kendilerini geliştirme adına şimdilik hazırlıklarını sürdürüyor.”

E-SPOR BİR SPOR MU? NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

“Tüm dünyada elektronik sporlar bir spor olarak kabul edildi. Bu zamandan sonra bunun spor olup ya da olmadığı tartışmasına girmek bana çok anlamlı gelmiyor. E-Sporun olimpiyatlarda bir spor olarak organizasyona alınması görüşülürken, ülkemizde bu durumun konuşulmasından başlarsak önümüzde çok çetrefilli bir süreç olur. Türkiye Cumhuriyeti’nde bu alanın spor olduğu tescillendi ve federasyonu kuruldu. Kamu tarafı bunun spor olduğunu kabul etti. E-Spor bir spor dalıdır.”

TAKIMDA LİSANSLI SPORCULAR VAR MI?

“Şu anda lisanslı sporcumuz yok. Çünkü, şu anda düzenlenen yarışmalarda lisans zorunluluğu yok. Hatta takım olma zorunluluğu bile yok. Bu işe para harcayanlar, resmi spor takımı kurup, resmi lisanslı sporcular oluşturanlara sponsorluk destekleri sağlanırsa o zaman biz gelişeceğiz. Diğer türlü e-Spor yarım kalacak.”

Milli atletler madalyaları topladı Milli atletler madalyaları topladı

SPORCULARINIZ HANGİ OYUNU DAHA ÇOK OYNUYOR?

“Sporcularımız Pubg, Valorant ve CSGO, oyununu daha çok oynuyor ve bu alanda iyi işler çıkarıyorlar. Lisans işlemlerinde de sona yaklaştık ve birçok evraklarımızı tamamladık. Kulübümüzde 10-12 kişilik bir lisanslı sporcumuz olacak. Sonrasında Konya’da oyun branşlarında seçmeler yağmayı planlıyoruz. Yetenekli gençleri tespit edip, sporcu olarak yetiştirebilme gibi bir hedefimiz var.”

E-SPORCU OLMAK İÇİN NE YAPILMALI?

“Bu durum önce aileden başlayabilecek bir durum. Eğer ebeveynler çocuklarının bilgisayarda çok vakit harcadığını ve bu vaktin kontrolsüzce harcandığını düşünüyorlarsa bizim gibi spor kulüpleriyle irtibata geçerek vakitlerini doğru harcama ve bu vakitlerini, yeteneklerini bir sporcu mantığıyla yürütme adına bir yola başvurabilirler. Bu noktada e-Spor oyuncularının kişisel ve ruhsal gelişimlerinin yanı sıra fiziksel anlamda da takipleri uzman antrenörler tarafından yapılıyor. Bizim amacımız bize başvuran e-Sporcuları sporcu mantığıyla ilerletip, her türlü gelişimlerine yardımcı olarak bu işi sportif alana dökmek.”

SON YILLARDA E-SPORA İLGİ ARTTI, NELER SÖYLERSİNİZ?

“E-Sporda global oyun markaları var ve bu işe ciddi yatırım yapıyorlar. Mesele uzak doğu e-Spor konusunda Avrupa’nın da önünde. Güney Kore, Hong Kong ve Çin e-Spora ciddi yatırım yaparak iyi işlere imza atıyorlar. 10 sene sonra insanlar en çok beğendiği ve takip ettiği spor dallarında ilk 3 sıralamaya sayarken e-Sporu bu sıralamaya koyacak. Büyük seyircilerle büyük aktivitelerle bu durum gerçekleşecek. Dijitalleşmeyle beraber hayatımıza giren bir spor bu. Artık bütün işlerimizi bilgisayar üzerinden yapıyoruz. Allah kimseye göstermesin ama savaşlar bile bilgisayar programlarıyla yapılıyor. İnşallah bizler iyi sporcular yetiştiriyoruz.”

İNTERNET KAFELER E-SPORUN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLADI MI?

“Türkiye’de biz aterilerle ve commodore 64 bilgisayarlarıyla oyun oynamaya başladık. Bunların hepsi rica, minnet veya çok fazla maddiyat verilerek ülkemize getirildi. O dönemlerden bu dönemlere kadar geldik. Sonrasında İnternet kafeleri açıldı ve bu kafeler e-Sporun gelişmesinde bilerek veya bilmeyerek bu duruma ciddi bir şekilde katkı sağladı. Çocuklar iyi bilgisayarlarla oyun dünyasına girmeye başladı. İnternet kafeler, ailelerin çok sıcak baktığı alanlar değildi. Çünkü kontrolsüz ortamlar vardı ve aileler tedirgin olarak çocuklarını bu alanlardan zaman zaman çekmeye başladı. E-Spor salonları özellikle İstanbul’da artmaya başladı ve yatırımcılar yatırım yaparak bu sporun gelişmesini sağlıyorlar. İnşallah Konya’mızda da bu durumun gelişmesi adına çaba sarf edeceğiz. İnternet kafelerin, e-Spor salonlarını dönüşüp, sporcu mantığıyla çocukları kötü alışkanlıklardan uzak tutarak sporcu yetiştirmek adına çalışmalarımız var.”

STARLİNK TAKIMININ HEDEFLERİ VE AMAÇLARI NELERDİR?

“Ben Starlink Takımı yöneticisi olarak öncelikli hedefimiz bu yıl içerisinde gerçekleşecek seçmelerde Konya merkezde ve çevre illerde yapılacak organizasyonda yetenekli sporcuları belirlemek ve bünyemize dahil etmek olacak. Bu seçmelerde farklı takımlar oluşturarak öne çıkan isimleri bünyemize katarak lisanlarını çıkarmak. Bu sporcuları bünyemize kattıktan sonra fiziksel ve mental gelişimlerini düzene sokup, gerekirse birkaç yıl turnuvalara katılmayarak sporcu mantığını takımımıza aşılamak olacak. Eğer sponsorlar da bize destek verecek olursa kısa süre içerisinde hem Türkiye’de hem de dünyada ismimizi duyuracağımıza inanıyorum.”

KURUM VE KURULUŞLARA TAVSİYENİZ NELERDİR?

“Resmi kurumlara ihtiyacımız var ve onlarla birlikte çalışmamız lazım. Ne kadar maddi gücünüz olsa bile tek taraflı ilerleyemezsiniz. İlk temsilciliğe başladım zaman Konya İl Spor Müdürlüğü bizlere çok destek oldu. Beraber belediyelerle görüştük, farklı kurumlarla görüşmelerimiz oldu ama şu anda çok fazla ilerledik mi ilerlemedik. Resmi kurum ve kuruluşlar bizimle irtibata geçebilirler. İl spor müdürlüğüyle irtibata geçebilirler.”  

İLHAN ATLI

Editör: TE Bilişim