Hikmet İlim ve Sanat Derneği (HİSDER)’nin dönem sonu son programında Yenigün Gazetesi’nde 2020-2022 tarihleri arasında tefrika edilen ‘Konya Atletizm Tarihi’ni anlatan Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, “Atletizm kardeşliği pekiştiren sosyal bir olaydır” dedi. Tulukcu, atletizm tarihi ile alakalı önemli bilgiler aktardı.

‘EKMEĞİMİ ATLETİZM SAYESİNDE KAZANDIM’

Tarihi gençliğinden beri sevdiğini ifade eden yazar Muzaffer Tulukcu, 1989’da yayınlanan Konya İl Spor Almanağı’nı göstererek “Konya atletizm tarihini yazarken bu almanaktan çok faydalandım. Bunlar üzerine biraz daha katkı yapmaya çalıştım. Bu tefrikayı kitaplaştırabilirsek gerçekten çok iyi olur. Geleceğe bir şey bırakmış oluruz. Ben ekmeğimi atletizm sayesinde kazandım. Ben buraya atletizm sayesinde geldim. Atletizm tarihini yazmam için bana haftada bir sayfa ayıran Yenigün Gazetesi sahibi Mustafa Arslan’a teşekkür ediyorum. Nail Bülbül abime de daraldığım zaman kör noktamı aydınlattığı için teşekkür ediyorum. Ayrıca zaman zaman yardım aldığım Ali Tunç ile bu yazıları bilgisayara geçiren Adnan Akova’ya teşekkür ediyorum.” dedi.

‘ATLETİZM KARDEŞİĞİ PEKİŞTİRİYOR’

Konya’nın ata sporunun bisiklet olduğunu belirten Tulukcu, bu formayı giyen 100’ün üzerinde sporcu yetiştiğini belirterek “Benim araştırmalarıma göre ikinci spor dalının atletizm olduğu ortaya çıktı. Yeni sporcuları da kattığımızda atletizmde 80’nin üzerinde sporcunun yetiştiğini gördük. Atletizm açısından Konya’nın büyük bir artısı var. 1929’da İdmanyurdu sahası yapıldı, 1950’de stadyum yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nde Atletizm Federasyonu 1922-23’te kuruldu. Biz atletizmi zevk için yapıyoruz. Madalya almak ve geçimimizi sağlamak için yapıyoruz. Onun için atletizmin kıymetini bilmemiz gerekir. Ben daha askere gitmeden 19 yaşında atletizm sayesinde devlet memuru oldum. 1974’te atletizm antrenörü olduktan sonra ilerleyerek şube müdürlüğüne geldim. Atletizm, madde bağımlısı gençlerimiz, çocuklarımız ve büyüklerimiz için büyük bir nimet. Ben yurt dışına ilk defa 1983’te atletizm sayesinde çıktım. Atletizm önemsenmesi gereken sosyal bir olay. Futbolda kulüplerarası inatlaşma ve taraftarlar arasında çekişme daha fazladır. Ama atletizmde öyle değil. Atletizm sporu kardeşliği de pekiştiriyor.” diye konuştu.

‘KAPALI ATLETİZM SALONU YAPILMALI’

Dünya Ordulararası Atletizm Şampiyonaları’nın Türkiye’de ilk defa 1960’da Konya’da yapıldığını ve Sami Yavrucuk’ın o sene “Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü” olarak atandığını dile getiren Tulukcu, “Türkiye’de ilk defa müstakil atletizm sahası, 1963’te onun sayesinde yapıldı. Konya Askeri Lisesi, Konya Sanat okulu, Konya İmam Hatip okulu, Gazi Lisesi ve kolej önemli sporcular yetiştirdi. Eğitim seviyesi yönünden de atletizm ön planda idi” dedi.

Atletizmde 20’nin üzerinde branş olduğunu ve Ereğli’nin atletizmde büyük fonksiyonu olduğuna dikkati çeken Tulukcu, il temsilcisi, antrenörler, okullar ve beden eğitimi öğretmenlerinin çok önemli olduğunu söyledi.  Sporcular adına konuşan Beden Eğitimi Öğretmeni Fatih Bilgiç, “Ben Konya Atatürk Stadyumu’nun yıkılmasına çok üzüldüm. Devletin takdiridir. Ama biz 14 antrenörüz ve antrenörler olarak eskiden toplaşıp buluşuyorduk. İslami Dayanışma Oyunları vesilesiyle Kapalı Atletizm Salonu yapılırsa çok memnun oluruz” dedi. Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Hizmetleri Müdürü Bilal Yavaşda, Atletizm Antrenman Sahasının yapıldığını ve üstünün kapatılmasının kavgasını yaptıklarını belirterek “İslami Dayanışma Oyunları dolayısıyla Konya’da sporumuz adına iyi şeyler olacak. Bir tane değil 10 tane kapalı saha yapılmasının mücadelesini veriyoruz” dedi. Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın ise, insanların ve insanımızın kattığı değerler sayesinde bir yere geldiğine işaret ederek Konya’ya, İslami Dayanışma Oyunları Başkent’i ilan edilmesiyle pek çok spor tesisi kazandırıldığını ve kazandırılacağını söyledi.

‘BAŞARILI SPORCULARA TEŞEKKÜR EDİLDİ’

KONTV Selçuklu Salonu’nda gerçekleştirilen sohbetten sonra millî formayı en çok giyen atletler; Fatih Bilgiç, Cihat Ulus, Ali Tunç ile Yonca Kutluk’a teşekkür plaketleri takdim edildi. Ayrıca Konya Yenigün Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Yeni Bahar İletişim Yayıncılık Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan adına teşekkür şiltini vekâleten İbrahim Büyükharput aldı. KONTV adına teşekkür plaketi ise Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy’a takdim edildi. Rahmetli Zekeriya Akdoğan hayrına başlatılan kampanyada toplanan yardımlarla Dosteli Derneği tarafından Afrika/Çad’da açılan su kuyusuna yardım eden hayırseverlere teşekkür belgesi de Akdoğan ailesine takdim edildi. Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ise, yakında emekliye ayrılacak olan Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın’a “Büyük Selçuklu Mirası-Mimari” adlı kitabı hediye etti.

Programa Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Hizmetleri Müdürü Bilal Yavaş, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, HİSDER Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Dündar, sporcular ve Hisder müdavimleri katıldı.

Editör: TE Bilişim