Fazlı Bayram Hadi bir dönem Konya’nın ünlü atletlerindendi. Pek çok milli takım seçmesini kazanıp kamplara davet edilmesine rağmen bölgecilik adam kayırmacılığın yoğun olduğu dönemde Milli Takım forması ona değil, pistte geçtiklerine verildi. Milli takımda hakkını alamadı ama Önce Konya Bölge Müdür Yardımcısı oldu ardından Konya dâhil pek çok ilde Müdürlük yaptı. Bürokrat olsa da o hep sporcuydu ve emekli olduktan sonra masterler yarışlarında uluslararası derceler yaparak, bir anlamda gençlik yıllarında eksik kalan madalyaları tamamladı.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz, nerede ve ne zaman dünyaya geldiniz, hangi okullarda eğitim aldınız?

01.09.1952 tarihinde Konya Taşkent ilçesine bağlı Kongul köyünde dünyaya geldim. İlköğrenimimi köyümüz ilkokulunda okudum. Ortaöğretimi Zonguldak Ereğlisi Meydanbaşı Ortaokulunda okudum. 1969 yılında Konya Gazi Lisesinde lise eğitimine başladım. Lise sonrası Konya Selçuk üniversitesi Eğitim Enstitüsünden 1978-79 yılında mezun oldum. Bir kızım bir oğlum var.

Atletizme ilginiz hangi yaşlarda ve ne şekilde başladı?

Atletizm branşına ilkokul dönemlerinde ilgi duymaya başlamıştım. İlkokuldayken, yılsonu okullar kapanmadan çevre köylerle birlikte çeşitli etkinlikler olurdu. Yedi-sekiz köy okulunun öğrencilerinin katıldığı bu etkinliklerden biri de belirli bir mesafede koşu yapılmasıydı. Bu yarışlarda ben hep bir olurdum, atletizme oradan bir ilgim olmuştu.

28 Şubat sürecinde  hangi olaylar yaşandı? 28 Şubat sürecinde hangi olaylar yaşandı?

Müsabık sporcu olarak elde ettiğiniz başarılardan bahseder misiniz?

Gazi Lisesinde öğrenciyken (Konya Lisesi) atletizm seçmelerinde birinci olmuştum. Daha sonra okullar arası kros ve pist yarışlarında Konya birincilikleri, ardından grup ve Türkiye şampiyonalarında birincilikler aldım

Atletizm Antrenörlüğüne ne zaman başladınız?

1974 yılında dönemin Beden Terbiyesi Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil Ergen tarafından atletizm antrenörlük kursuna gönderildim. Aynı yılın Eylül ayında kadrolu atletizm antrenörü olarak işe başladım. Bu arada spor yaşantıma da devam ettim. Yarı maraton ve yol koşularında Türkiye’de ilk üçe girdim.

Uluslararası 19 Mayıs Maratonunda genel sıralamada beşinci oldum. 1980 yılı uluslararası Avrasya Maratonunda genel sıralamada ikinci oldum.

Milli Takımına maceralarınızdan bahseder misiniz?

Birçok defa milli takım kamlarına çağrıldım. 1970-1980 yılları arasında Türkiye’deki ortamdan dolayı, adamcılık ve bölgeciliğin üst düzeyde olduğu o dönemde milli takım seçmelerinde ilk üçe sayısız defa girmeme rağmen takıma alınmadım. Örneğin, yapılan seçmelerde ilk dörde girenler Avrupa, Balkan ya da Uluslararası yarışlara gidecek diye illere yazı geliyordu. Biz seçme yarışlarında ilk üç sırada yer alınca, pasaport isterler, kampa alırlardı fakat bölgecilik yaptıkları için yarışmaya götürmezlerdi.

O zaman ki koşullarda hakkımızı arayan yoktu. Hatta birkaç defa dönemin genel müdürüne soruldu bu durum ve “Ağzıyla kuş tutsa milli takım ile yurtdışına çıkamaz” denilmişti. Sporculuk dönemimde bu tür sıkıntılar yaşadım.

Memuriyet döneminizle ilgili konuşalım. Siz muhtelif illerde uzun yıllar Beden Terbiyesi İl Müdürlüğü görevinde bulundunuz. Teşkilatta ne zaman hangi göreve başladınız ve te hangi illerde Müdürlük yaptınız?

1980 yılında Konya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğüne Müdür Yardımcısı kadrosuna atandım. 1984 yılında Nevşehir iline İl Müdürü oldum. Beş yıl Nevşehir, yedi yıl Zonguldak, dört yıl Çorum, dört yıl Sakarya, üç yıl Osmaniye, üç yıl Konya ve on yıl Adana Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü yaptım.

Çalıştığımız validen, Genel Müdürlükten takdirname ve Bakanlıkça bir maaş ikramiye ile ödüllendirildim.  2017 yılında emekli oldum.

Sporcu kimliğinizi hiç bir zaman geri plana bırakmadınız ve masterler kategorisinde büyük başarılar gösterdiniz? Bu da sanırım hayatınızın üçüncü mevsimi… Nerelerde yarıştınız, aldığınız kupalar madalyalar nelerdir?

Spor benim için yaşam tarzıdır. Emekli olunca yarışmalara katılmaya, eski günlere döndüm. Yaş guruplarında İstanbul Maratonu, İstanbul Yarı Maratonu,  Gaziantep, Adana, Eskişehir, Bozcaada, Mersin, Kayseri, Tarsus, Konya’da maraton ve yarı maratonlarda birinci oldum.

2023 Köln Maratonunda üçüncü oldum. 2024 Dünya Masterler Maraton Şampiyonasında Bükreş’te dünya beşincisi oldum.

Yarı Maraton Balkan 10 km, Balkan Salon Atletizm, Üç bin metre Balkan ve Türkiye rekorları da bana ait.

Kaynak: MUSTAFA GÜDEN