Eşinle mutlu musun? Peki işinden ya da işsizliğinden? Dur dur bir saniye esas soru sence mutluluğun kaynağı nedir? Geçmişe mazi derler ya o zaman geleceğe bakalım gelecekten umutlu musun? Tamam tamam olayı kişileştirmeyelim. Toplum olarak mutlu muyuz?

YANİ!

Aslında mutluluk dediğimiz kavram insanoğlunun yaşam gayesi. Ama yaşam o kadar da herkese mutluluk vermiyor ya da veriyor da bizler mi mutluluğu elimizden kaçırıyoruz? Olay aslında insanoğlunun hayata nasıl baktığı ile alakalı ve felsefi bir bakış içeriyor.

FELSEFE DEĞİL RAKAMLAR KONUŞSSUN

Diyerekten TÜİK’in geçen hafta itibariyle yayımladığı Yaşam Memnuniyet Araştırması’ nın sonuçlarının bir kısmını sizlerle paylaşalım

TOPLUM OLARAK HALİMİZ NİCE OLA?

2020 mart ayından itibaren ülkemizde görülmeye başlayan Küresel salgın mutluluğumuzu etkiledi mi ? Elbette ki etkilemesi lazım. 2003 yılından beri TÜİK tarafından yapılan bu çalışmada ilk defa ülke olarak mutlu olanların yüzdelik oranı yüzde 50’nin altına düşmüş. Çok mutlu olanlarla eh işte mutluyum diyenlerin toplamı 2020 yılı itibariyle yüzde 48,2. 2019 yılı ile karşılaştırdığımızda ise yaklaşık yüzde 4 oranında bir düşüş olmuş.

MUTSUZLAR GRUBU İSE

Çok mutsuz olanlar ile kasma işte mutsuzuz dedik ya diyenlerin toplamdaki oranı ise yüzde 14,5. Orta düzeyde olanların oranı ise 37,3 oranında

BEKARLIK SULTANLIKSA EVLİLİK KRALLIKTIR

Ülkemizde evli olanların yüzde 51,7’si mutlu iken, bekarların ise yüzde 41,3 ‘ü mutlu. Evlilik krallığını ilan ediyor böylelikle. Bekarlıkta sultanlığında azda olsa taviz verse de sultanlığı devam ediyor. Ama kazanan krallık

AH ERKEKLER AH

Hem de ne ah. Ülkemizde mutlu olan kadınların oranı yüzde 53,1 iken erkeklerin ise sadece yüzde 43,2’si mutlu olabilmiş

65 YAŞ ÜSTÜNÜ UNUTMAYALIM

Salgın sürecinde en fazla risk altında olanlar ve en çok kısıtlamaya maruz kalan 65 yaş ve üzeri var ya. İşte onlar bu ülkenin en çok mutlu olan ve en az mutsuz olan insanları. Mutluluk oranları ise yüzde 57,7 ile diğer yaş aralıklarının hepsinin üzerindeyken, tüm yaş aralıkları içerisinde ise yüzde 11,8 ile an az mutsuz olan kesimi

SÖYLE BAKALIM MUTLULUK KAYNAĞIN NEDİR?

Değerler itibari ile bakarsak, açık ara ile sağlık yüzde 70,9. Ya sevgi? Onun oranı ise yüzde 12,8 ile ikinci sırada. (Yeni nesil, sevgiyi günümüzde nasıl algılıyor kısmı ayrı bir konu olduğunun altını çizerek. Filmde de dendiği gibi sevgi emek ister)

Kişiler bağlamında baktığımızda ise tüm ailem diyenlerin oranı yüzde 69,7 iken, mutluluk kaynağı benim diyen bencil kesim ise yüzde 4,2.

GELECEKTEN UMUTLUMUSUN PEKİ?

Kadınların yüzde 70,7’si gelecekten umutlu iken, erkeklerin ise sadece 68,5’i gelecekten umutlu.

SONUÇ: Velhasıl kelam öyle de olsa böyle de olsa mutlu olmak zorundayız. Her cinsiyetin, yaşın, olumlu ve olumsuz durumların hayatımızdaki mutluluğu etkileyen unsurları olmakla birlikte mutsuzlukta bir nevi mutluluğun kıymeti içim elzem. Salgınların olmadığı sağlıklı güzlerde buluşmak dileği ile.