Aniden bastıran sıcaklarda beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekiyor. Güneşin altında uzun süre kalmak, gıda zehirlenmeleri ve en önemlisi sıvı kaybına yol açıyor. Ofiste, dışarda, tatil de hatta evde bile sıcaklarla baş etmek oldukça riskli görünüyor. Kendinizi sıcaklardan muhafaza ederken beslenmenizle de kendinizi sıcaklardan koruyun. Yaz sıcaklarında, yeme ve içmenizle birlikte daha dinç kalın.

Yeterli sıvı tüketin.

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra sıvı tüketiminin yetersiz olmasıyla birlikte sıcak havalarda dehidratasyon riski bazı rahatsızlıklara yol açabilir. Normal su tüketimini arttırarak bu zamanlarda 10-15 bardak su tüketilmelidir. Susamayı beklemeden su tüketin, mutlaka düzenli içmeye özen gösterin. Su tüketmek zor geliyorsa içine bir iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane, limon gibi aromalar ekleyebilirsiniz.

Beslenmenizden uzak tutun.

Beslenmede kızartmalarda uzak durun, kreme, mayonez, hamur işinden uzak durun. Kan şekerin hızla yükselip düşmesine sebep olan besinlerden uzak durun.

Beslenmenizde tabaklarınızda yer açın.

Yaz meyveleri tüketin, ana yemeklerin yanında bol mevsimi olan sebzeleri taze taze salatasını yaparak tüketin. Gün içerisinde oldukça terleme olacağı için elektrolit dengeyi bozmamak adına, ayran, cacık, maden suyu, yoğurt mutlaka tüketin.

Halsizliği önleyin.

Öğün saatleri sıcak dönemlerde aksayabilirken öğünleri tamamıyla kaldırma yanlısı olan bireyler de elbette var. Onun için bu durumdakiler 2 -3 saat de bir ara öğünlerini yaparak dinç kalabilirler. Örneğin kahvaltı sonrası 3-4 kez mini ara öğünler oluşturarak akşam yemeği çok geçe kalmadan yenmelidir.

Besinlerin saklama koşullarına dikkat edin.

Et grubu ve süt grubu besinlerin saklanma sıcaklıkları çok önemlidir. Onun için et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt gibi besinlerin saklanma sıcaklıkları önemlidir. Besin zehirlenmelerine neren olan mikroorganizmaların çoğalmasına neden olduğundan dikkat edilmesi gerekir.

Mutlaka güne kahvaltıyla başlayın.

Rutin zeytin, peynir, yumurta, süt gibi besinleri tüketirken, mevsimi olan sebzelerden ve meyveler tabaklarınız da yer alabilir. Bunun yanı sıra abartmadan kahvaltınızı yapın.

Dondurmanızı kendiniz yapın.

Zaman zaman dışarda yediğiniz dondurmaya bazı zamanlarda kendinize yeni lezzetler deneyin. Dondurmanın dozunu kaçırmayın, bu sıcak günlerde daha sık dondurma yemek isteyeceğinizden kendiniz dondurmanızı yapın.

Dondurma tarifiniz çok basit.

2 adet muz,1 yemek kaşığı kakao, 3 yemek kaşığı süt, isteğe göre badem ya da ceviz eklenebilir.

Basit karbonhidratlardan uzak durun.

Kurubaklagil, bulgur, yulaf, tahıllı besinler tüketin.

Meyve suyunuzu kendiniz yapın.

Hazır meyve suyunu tercih etmektense, en sağlıklısını taze meyvelerden yapın.

Meyve suyu tarifiniz çok basit.

200 gram karpuz, 1 şişe maden suyu, 1 yemek kaşığı limon eklenebilir.

Farkında olmadan kilo alabilirsiniz dikkat edin.

Daha hafif öğünler geçsin diye paketli ürünlere yönelebilir, farkında olmadan fazla kaloriler alabilirsiniz. Yağlı kavurma besinlerden uzak durarak daha sağlıklı pişirme yöntemlerine başvurabilirsiniz. Hem bu şekilde hazımsızlık sorunu ile karşılaşmaz hem de daha sağlıklı beslenirsiniz. Ağır yemekler tercih etmemeli ve geç saatlere öğünler bırakılmamalıdır.

Yaşlılar ve çocuklar daha dikkatli olmalıdır. Yeterli su tüketimi bu grup için hayati önem taşımaktadır. Özellikle sodyum potasyum ve magnezyum vücuttaki sıvı-elektrolit dengesini sağladıklarından, meyve sebze, peynir, yoğurt ayran cacık her gün tüketilmelidir. Yaz aylarında ishal vakaları arış gösterirken bu durumda bol sıvı ve ayran tüketimi yapılmalıdır. Sıcaklar kalp ve tansiyon hastalarını da olumsuz etkiliyor, aşırı sıcağın hissedildiği saatlerde dışarıda olmamalılar. Sıcaklar sıvı kaybına, elektrolit kaybına neden olduğu için kişilerin hem kan basınçları etkileniyor hem de ritim bozuklukları bakımından tehlikeli olabiliyor

Yaz sıcaklarında beslenmenize ve sıvı alımınıza dikkat edin.

Sağlıcakla kalın.