Son günlerde Avrupa'da etkisini sürdüren yoğun yağışlar sonucu meydana gelen sellerin, kıtayı 2002'de etkileyen afetten sonraki "en kötü felaket" olabileceği belirtildi.

Romanya'nın doğusunu etkileyen sellerde 6 kişi hayatını kaybetti, sel bölgelerinde yaşayanlar çamurlu sulardan botlar aracılığıyla kurtarıldı.

Romanya Acil Durum Dairesi, Galati ve Vaslui beldelerinde sel nedeniyle yaklaşık 5 bin evin hasar gördüğünü, çok sayıda ağacın devrildiğini ve trafikte aksamaların yaşandığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, yüzlerce kişinin ise tahliye edildiği, ülke genelinde 19 beldenin yağış ve fırtınadan etkilendiği aktarıldı.

Romanya Çevre Bakanı Mircea Fechet de metrekareye 160 litre yağmurun düştüğünü, ülkede nadir görülen afetin yaşandığını söyleyerek, "Şu an tek yaptığımız şey, daha fazla insan kurtarabilmek." dedi.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerini ileterek, "Avrupa'da giderek artan iklim değişikliğinin insanlar üzerindeki dramatik sonuçlarıyla yeniden karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Açıklamada, arama kurtarma çalışmalarına helikopterlerin de dahil olduğu belirtildi.

Avusturya'da ölü sayısı 3'e yükseldi

Avusturya Polisi, selin etkili olduğu Aşağı Avusturya eyaletinde 2 kişinin cesedine ulaşıldığını bildirdi. Aşağı Avusturya'da dün de bir itfaiye erinin hayatını kaybetmesiyle sel sebebiyle ölenlerin sayısı 3'e yükseldi.

Aşırı yağışın yol açtığı sel ve su taşkınları nedeniyle tamamen afet bölgesi ilan edilen Aşağı Avusturya'da bugün de yağış beklenmesi yüzünden tehlikenin artarak sürdüğü bildirildi.

Aşağı Avusturya'da kurulan kriz masasına başkanlık yapan Stephan Pernkopf, özellikle bu eyaletteki bazı barajlarda su yoğunluğu sebebiyle çökme yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Aşağı Avusturya Eyalet Başkanı Johanna Mikl-Leitner, Aşağı Avusturya’da birçok yerde su baskınları nedeniyle tahliyelerin sürdüğünü, vatandaşların zor bir sınavdan geçtiğini, ülkenin diğer eyaletlerinden yardım talep ettiklerini söyledi.

Bu arada selin etkili olduğu eyalette 200'den fazla cadde ve otoyolun trafiğe kapalı tutulduğu kaydedildi. Ülkenin kamu yayıncı kuruluşu ORF, sel felaketinden etkilenenler için yardım kampanyası başlattı.

Afet bölgesinde okullar tatil

Başbakan Karl Nehammer de sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, sel felaketinin etkili olduğu bölgelerde pazartesi günü okulların tatil edildiğini duyurdu.

Bu arada şiddetli yağmur başkent Viyana’da da etkili oldu.

Başkentte metro hatları su baskınları nedeniyle sınırlı hizmet verdi, bazı ilçelerde elektrik kesintileri yaşandı, Batı Otobanı da güvenlik nedeniyle trafiğe kapatıldı.

Öğretmenleri yakından ilgilendiriyor! Teklif Meclis'ten geçti Öğretmenleri yakından ilgilendiriyor! Teklif Meclis'ten geçti

Polonya, "doğal afet" ilan etmeyi planlıyor

Polonya'da da sel nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti.

Başbakan Donald Tusk, yerel medyaya yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nden (AB) yardım almak için felaket bildirisi hazırladığını duyurdu.

Polonya İçişleri Bakan Yardımcısı Czeslaw Mroczek de hükümetin "doğal afet" durumu ilan edebileceğini söyledi.

Polonya Kızılhaçı ise X'ten yaptığı açıklamada, durumun daha da kötüye gidebileceği uyarısında bulundu.

Polonya'nın Krakow kentinde yaklaşık 48 saat etkili olan şiddetli yağış, Vistula Nehri'nin taşmasına yol açtı. Nehrin taşmasıyla polis ekipleri, bölgede güvenlik önlemi alarak yolları trafiğe kapattı.

Çekya'daki sellerde bir kişi yaşamını yitirdi

Çekya Emniyet Müdürü Martin Vondrasek, basına yaptığı açıklamada ülkede yoğun yağış nedeniyle meydana gelen sel ve su taşkınları yüzünden bir kişinin hayatını kaybettiğini, 7 kişinin kaybolduğunu bildirdi.

Sel sebebiyle özellikle Avusturya ile Çekya arasındaki tren seferlerinin büyük çoğunluğunun iptal edildiği duyuruldu.

Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkede etkili sel ve su taşkınlarının özellikle gelir seviyesinin düşük olduğu bölgelerde çok daha fazla hissedildiğini belirterek, bu bölgeler için dayanışma çağrısında bulundu.

Çekya'nın Olomouc bölgesine bağlı Jesenik'te de şiddetli yağış sele neden oldu. Ülke çapındaki birçok bölgede seller sebebiyle 10 bin 500'den fazla kişi tahliye edildi.

Macaristan'da üçüncü derece sel uyarısı

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'den geçen Tuna Nehri'nde yağışlar nedeniyle su seviyesinde ciddi artış gözlendi.

Tuna Nehri'ndeki su seviyesinin giderek artması dolayısıyla bölgede üçüncü derece sel uyarısı verildi.

Nehirdeki su seviyesinin arttığı bölgeyi ziyaret eden Başbakan Viktor Orban, yaptığı açıklamada, "Zor olacak ama durumun üstesinden geleceğiz." dedi.

Slovakya'daki nehirlerde su seviyeleri artıyor

Slovakya'da da devam eden yağışlar sebebiyle ülke genelindeki nehir seviyelerinde ciddi artışlar kaydedildi.

Yerel medyada yer alan haberlerde sel yüzünden başkent Bratislava'da ulaşımda aksamaların yaşandığı ve tramvay seferlerinin iptal edildiği belirtildi.

Yetkililer, halka nehir yakınlarına gitmemeleri uyarısında bulundu.

Ülkelerin meteoroloji dairelerinden yapılan açıklamalarda ise yağışların ilerleyen günlerde de etkisini sürdüreceği belirtildi.

İsviçre

İsviçre Federal Meteoroloji ve Klimatoloji Ofisinden (MeteoSwiss) yapılan yazılı açıklamada, Alpler ve çevresindeki bölgelerde kar yağışının devam edeceği belirtildi.

Alplerin kuzey yamaçları, Graubünden ve Valais gibi kantonlarda kar kalınlığının hızla artmaya devam ettiği aktarılan açıklamada, bu bölgelerde yoğun kar yağışı nedeniyle çığ tehlikesine yönelik uyarının 4'üncü seviyeye (yüksek risk) çıkarıldığı vurgulandı.

Bu bölgelerdeki çığ riskinin yüksek olduğu gerekçesiyle halka uyarıda bulunulan yapılan açıklamada, son günlerde etkisini artıran kar yağışlarının devam etmesinin öngörüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, bu akşam Alplerin orta kesimleri ile özellikle doğu kuzey yamaçlarında 1400 ila 1800 metre yükseklikteki bölgelere 5 ila 15 santimetre yeni kar yağmasının beklendiği bildirildi.

Bazı ölçüm istasyonlarında dün eylülün ilk yarısı için "en düşük günlük sıcaklıkların" kayıtlara geçtiği de açıklama da belirtildi.

Valais ve Graubünden kantonlarının yanı sıra İsviçre'nin orta bölgeleri, en yoğun kar yağışının görüldüğü bölgeler arasında yer alıyor.

Graubünden kantonu yetkilileri, bölgedeki dağ yollarının bir kısmının çığ tehlikesi nedeniyle kapatıldığını bildirirken, sürücülere alternatif yolları kullanmalarını önerdi.

Yetkililer, dağ evleri ve kayak merkezlerine giden tüm yolların sıkı olarak denetlendiği ve çığ tehlikesine karşı önlemler alındığını kaydetti.

Almanya, selden etkilenen komşu ülkelere yardıma hazır olduğunu bildirdi

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yaptığı yazılı açıklamada, "Komşu ülkelerimiz Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Polonya'da yaşanan dramatik sel felaketini büyük bir endişeyle takip ediyoruz. Düşüncelerim, felaketin kurbanları ve etkilenen bölgelerde insanları selden korumak için büyük iş çıkaran binlerce kurtarma görevlisiyle birlikte." ifadelerini kullandı.

Gelişmeleri sürekli izlediklerini belirten Faeser, yardım talep edilmesi halinde ülkesinin acil destek sağlamaya hazır olduğunu vurguladı.

Faeser, afet ve acil durum yönetiminden sorumlu Federal Teknik Yardım Ajansının (THW) Elbe ve Oder nehirlerindeki durumu izlediğini ve ülkede sel felaketi yaşanması durumunda harekete geçmeye hazır olduğunu kaydetti.

Avrupa ülkeleri Romanya, Avusturya, Polonya, Çekya, Macaristan ve Slovakya'da şiddetli yağış ve fırtınaların neden olduğu sellerde ilk belirlemelere göre 10 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda ev ve iş yeri su altında kalmış, binlerce kişi tahliye edilmişti.

Kızılhaç'tan "yeni normal" uyarısı

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), yaptığı yazılı açıklamada, Orta Avrupa'nın on yıllardır gördüğü en büyük selleri yaşadığını belirterek bu durumun yakında "yeni normal" haline gelebileceği uyarısında bulundu.

IFRC, Avusturya, Çekya, Moldova, Polonya ve Romanya'daki binlerce Kızılhaç gönüllüsünün sellerden etkilenen insanların ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştığını bildirdi.

IFRC'den yapılan açıklamada, son birkaç gündeki büyük sellerde evlerin sular altında kaldığı, elektrik kesintileri, ulaşım aksaklıkları ve altyapılarda hasar meydana geldiği hatırlatılarak, en çok etkilenen bölgeler arasında 1750 kişinin evlerini terk edip geçici barınaklara gitmek zorunda kaldığı Avusturya'nın yer aldığı ifade edildi.

Almanya, Macaristan ve Slovakya dahil bölge ülkelerinin sellere karşı tedbirli olmaya devam ettiği, yağmurun devam etmesinin ve su seviyelerinin hafta içinde zirve yapmasının beklendiği aktarıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen IFRC'nin Avrupa'daki Sağlık, Afetler, İklim ve Krizler Sorumlusu Andreas von Weissenberg, "Avrupa dünyanın geri kalanından çok daha hızlı ısınıyor. Bu tür sellerin tarihi olarak adlandırılmadığı, sık veya hatta yıllık olarak anılacağı olası bir gelecekle karşı karşıyayız. Bu yeni gerçeğe uyum sağlamak için kendimizi hazırlamalıyız." ifadelerini kullandı.

Weissenberg, Avrupa ülkelerinin iklim risklerini anlama ve bunlara hazırlanma konusunda önemli adımlar attığını ancak uygulama noktasında hızla artan risk seviyelerinin gerisinde kalındığını kaydetti.

Kaynak: AA