Konya’mız; kültür ve sanat faaliyetleri bakımından ülkemizde öncülük yapan bir şehrimizdir. Ben de bu ve diğer bütün özellikleri bakımından Konyalı olmaktan dolayı şeref duyuyorum.

Selçukya Kültür Sanat Derneğimiz de Konya’mızda kültür, sanat, turizm ve daha birçok faaliyetleri bakımından, son yılların parlayan yıldızı durumunda... Başkanımız Av. Fatma Şeref Polat ve çok değerli yönetim kurulu üyeleri, şairler, yazarlar, fotoğraf sanatçıları ve daha birçok alanda faaliyet yürüten üyeleri ile birlikte gerçekten de dikkat çeken bir sivil toplum kuruluşu olmuştur.

Yıllardır süren birliktelik; samimiyetin, çıkarsız bir anlayışın, kültüre ve sanata olan sevdanın tezahürüdür.

Yaklaşık dört yıldır pandemi süreci de dâhil olmak üzere faaliyetlerine hiç ara vermeden devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl 25 Selçukya’lı şairden oluşan ve Karatay Belediye Başkanlığımız ile koordineli olarak basılan ve yayınlanan “Selçukya Şairleri Güldestesi” Konyalı şairleri tanıma ve eserlerini tanıtma bakımından çok değerli bir icraat olmuştur.

Yakın ve uzak bölgelerimize yapılan geziler, o yerlerin tarih, turizm, kültür ve sanatının görülmesi, öğrenilmesi bakımından da bizlere çok büyük katkılar sunmaktadır.

Her pazartesi günü saat 19.30’da Kültürparkta bulunan İl Halk Kütüphanemizin konferans salonunda halkla açık olarak yapılan ve canlı olarak yayınlanan şiir akşamları, aksaksız ve kesintisiz olarak devam etmektedir.

Selçukya Kültür ve Sanat Derneğimiz yaptığı faaliyetleri çeşitlendirmek, izleyenlere ve katılımcılara daha da faydalı olabilmek adına yeni bir proje başlatmış bulunmaktadır.

“Selçukya Sohbetleri, İlçe İlçe Konya” ismi verilen bu projemizin de çok büyük ses getireceği artık belli olmuştur.

Bu projede, Konya’mızın 31 ilçe belediye başkanını ayrı ayrı olmak üzere 15 günde bir davet edip en yetkili ağızdan oranın tarihini, kültürünü, sanatsal faaliyetlerini ve turizm potansiyelini Konya’ya duyurmak, tanıtmak amacı güdülmüştür.

Selçukya Kültür Sanat Derneğimiz, bu projeyi, ilki 17 Ocak 2022, Pazartesi günü yapılan ve Akşehir Belediye Başkanımız Dr. Salih Akkaya’nın konuk olduğu programla başlatmıştı. İkincisini de 14 Şubat 2022, Pazartesi günü kendi ilçem olan Seydişehir’imizin çok değerli belediye başkanı Mehmet Tutal ile yaptı.

Haftalar öncesinden, Seydişehir Belediyemizin çok değerli Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Sayın Aziz Furkan Karakuş Beyefendi ile kurulan iletişim çok kıymetli sonuçlar verdi ve gerçek bir belediyecilik ve idarecilik anlayışıyla hareket eden müdürümüz programın eksiksiz ve aksaksız başlayıp sonlanması için büyük özveri ve gayret gösterdi. Konferans salonumuzda meydana gelebilecek herhangi bir aksaklığı dahi düşünerek “B planını” ile teknik destek personelini ve ekipmanını hazırda tutması ve şahane bir program icra edilmesini sağlaması konuyu yakından takip eden birisi olarak beni gururlandırmıştır. Kendisine müteşekkirim.

Program 19.30’da başladı. Bu programları başarı ile sunan ve neticelendiren Elife Misral Hanımefendi’nin programı başlatması ve Başkanımız Av. Fatma Şeref Polat Hanımefendi’inin açış konuşmasını yapmasının ardından, Seydişehir konulu dört adet şiiri, yine kendileri de Seydişehirli olan şairler yorumladılar. Tayyar Yıldırım, “Seydişehir Bir Şiir”, Ercan Arslan, Seydişehir Doğumlu olan Cemal Oğuz Öcal’ın “Seydişehir Destanı”, Hakkı Balcı Bahattin Paslı’ya ait “Unutmaz” ve Bahattin Paslı’da kendisine ait olan “Çalık Oluğu” isimli şiirleri seslendirdiler.

Seydişehir’in tarihçesi ve Belediye Başkanımızın biyografisinin okunmasından sonra Seydişehir’imizi tanıtan slayt ve video sunumlarının ardından Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Tutal, sunumunu yapmak üzere kürsüye davet edildi.

Belediye Başkanımız, ilçemizin tarihi, kültürü, sanatı, turizmi ve diğer konu başlıklarıyla ilgili hususlarda çok doyurucu bir sunum yaptılar. Sunumun içeriğine girecek değilim. Zira yazmaya kalksam burada bana ayrılan bu köşeye sığmayacak büyüklükte önemli hususlar barındırıyor içinde. Seydişehir’i anlatmaktan ziyade onu gezip görmek çok daha isabetli bir hal tarzı olacaktır.

Yalnız birkaç cümle ile şunları yazabilirim. Belediye Başkanımız, özellikle Seydişehir tarihini anlatırken; Vasada Antik Kentini, Gökhüyük Höyüğünü ve bu höyükle birlikte daha birçok höyüğün bu coğrafyanın tarihi hakkında bilgi verirken yerleşim yeri olması bakımından Seydişehir Bölgesi’nin, “Çatalhöyük’ten iki tık” daha eski olduğuna özellikle vurgu yapmış olması ilginçti.

Seydişehir’in kurucusunun ismi ile bilinen Seyyid Harun Külliyesi çevre düzenlemesi, Bedestenin dönüşümü, Tınaztepe Mağaraları, leblebisi, tarım ürünleri zenginliği, özellikle çilek yetiştiriciliği, Ülkemizin kalkınmasında öncülük eden alüminyum fabrikası ve tesislerini anlattı. Kuğulu Park ve tabii güzelliklerle ilgili olarak “o güzelliklerin mutlaka görülmesi gerektiğine” vurgu yaptı.

Özellikle de “Seydişifa” ismiyle son zamanların, fabrikadan sonra Seydişehir’imize her açıdan önemli katma değer katacak olan termal tesislerini zamanı el verdiği ölçüde anlatmaya çalıştı. İlçemizdeki bu suyun, Ülkemizin termal suyu vasfının niteliği ve kalitesi bakımından ikinci sırada yer alan değerli bir su olduğunu anlattı.

Program, plaket verilmesi, şairlerimizin imzalı kitap takdimleriyle ve aile fotoğrafının çekilmesi ve bütün katılımcılara içinde Seydişehir Belediyemizin bir kültür hizmeti olarak bastırıp yayınladığı; “Vefatının 700. Yılında Seyyid Harun Veli ve Makâlât-ı Seyyid Harun Veli” isimli kitabında bulunduğu, Seydişehir’i tanıtan doküman ve Seydişehir ile özdeşleşmiş leblebi ve diğer kıymetli objelerden oluşan hediye paketlerinin dağıtılması ile sona ermiştir.

Dernek Başkanımız Av. Fatma Şeref Polat’a Belediye Başkanımız Mehmet Tutal’a Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Aziz Furkan Karakuş’a daha öncede Selçukya Şiir Akşamlarının konuğu olan ve Seydişehir’den gelip programımıza katılan Seydişehir’in Hafızası Bahattin Paslı’ya, Tarihçi Yazar Ercan Arslan’a, Gazeteci Hakkı Balcı’ya ve tüm katılımcılara sonsuz teşekkür ediyorum.

Bu vesile ile programın aksaksız olarak icra edilmesi ve sonlandırılmasına katkı sunan, teknik destek için emeklerini harcayan, Basınla İlişkiler ile Kültür ve Sosyal İşler Personeli Resul Bolat, Kültür ve Sosyal İşler Personeli Abdullah Arıcı ve Uğur Aydın, Bilgi İşlem Personeli Hüseyin Arslan’a ve Selçukya Kültür Sanat Derneği yönetim ve üyelerine de ayrıca teşekkür ediyorum.

Diğer İlçelerimiz ve belediye başkanlarımızla, yeni programlarda buluşuncaya kadar hoşça kalın.

SEYDİŞEHİR BİR ŞİİR

Yüreğimde sevdam, alın yazımsın,

Yazalım bir şiir gel Seydişehir.

Horasan Yurdusun, körpe kuzumsun,

Yüreğim seninle bil Seydişehir.

Dünyaya açılan kapım oldun sen,

Benim öz mekanım, yapım oldun sen,

Başucumda duran tapum oldun sen,

Gönülden gönüle yol Seydişehir.

Doyurdun "akıllı" hem de "delini",

Uzattın köylüme cömert elini.

Tanıyalım Seyyid Harun Veli’ni…

O zat ne güzel bir kul Seydişehir.

Cahile mağrura hocaların var,

Devlette kim bilir nicelerin var,

Kalkınmada öncü bacaların var.

Buğdayı, pancarı bol Seydişehir.

Yollar seni güzel illere bağlar,

Kuğulu Park’ında güllere bağlar,

Pınarbaşı’na ve göllere bağlar

Eşi benzeri yok il Seydişehir.

Köylerin bir inci tanesi gibi,

Dağların bir oğlak Küpe’si gibi,

Emsali yok Tınaz Tepesi gibi

İreyhan kokulu bal Seydişehir.

Senin sevgin inan epey derinde,

Leblebi kokulu caddelerinde…

Tarihi çeşmeler hala yerinde

Mazini özledim bul Seydişehir.

Toprağın, nüfusun bir hayli büyük,

Her bir yanın tarih her yanın höyük.

En güzel misali işte Gökhüyük

Hakkındır vilayet ol Seydişehir.

Bazen sana vardım üzüntü ile,

Bazen de ulaştım gezinti ile

İçime akıttım sızıntı ile

Birikti, taşıyor sel Seydişehir.

Senden ayrı geçen çokça günüm var

Damağımda tadın hem de anım var

Benim sana benzer birçok yönüm var

Hep böylece mahzun kal Seydişehir.

Göğsüme takayım nazarım ol gel.

İstemem gönlümde bizarım ol gel.

Doğduğum topraksın, mezarım ol gel.

Yoksa benim halim kül Seydişehir.

09/2009/Konya

Tayyar Yıldırım