Konya...

Tarihin derinliklerinden günümüze uzanan şefkat eli... Tarihin bütün dönemlerinde, Anadolu Coğrafyasında yaşayan insanların ekmek teknesi... Günümüz tabiriyle "Türkiye'nin Buğday Ambarı..."

"Buğday başağı gibi gururludur hep başı,

Her köşesi tarihtir, höyüktür dağı taşı.

Çatalhöyük söylüyor; "binlere bedel yaşı"

Sizin olsun bu dünya, verin bana Konya’mı..."

diyen şairlere, ilham kaynağı olmuş şehir Konya...

Selçuklu'ya, Osmanlı'ya ve Yeni Türk Devletine; gerek coğrafi konumu, gerek manevi iklimi, gerçekse stratejik konumuyla yataklık etmiş, etmeye de devam eden, üzerine karargâhlar kurulmuş, Mevlana gibi, yüzyıllar ötesinden günümüze intikal edebilmiş bir tasavvuf ehli ile hala dünyanın gözünün üzerinde olduğu Kadim Şehir, Konya...

Sadece Türk ve İslam Kültürüne değil, insanlık tarihi boyunca çok farklı kültürleri bağrında yaşatmasını bilebilmiş, sevgi, barış ve huzur ortamını her dönemde sürdürebilmiş, yaşatabilmiş, yaşatmaya da devam eden mistik şehir, Konya...

İçinde yasayan herkesin; tarihinden, kültüründen, yaşam felsefesinden, tarımından, ekonomisinden faydalanabilmek aynı zamanda ona da katkı sunabilmek için bir gayretin içinde olduğu faaliyetlerin merkezi olan şehir, Konya...

Bundan yaklaşık dört yıl kadar önce başlayan bir faaliyetin içinde buldum kendimi. Zaten okumaya, yazmaya meraklı olduğum için Konya'da, diğer hiç bir şehirde bu kadar yoğun olarak icra edildiğini düşünmediğim kültür faaliyetlerini takip etme gayreti içinde idim.

“Selçukluların yaşadığı yer, onların ülkesi, yurdu” anlamına gelen Selçukya ismi ile 2012 yılında kurulmuş olan ve üyesi olduğum, Selçukya Kültür Sanat Derneği'in Şiir Akşamları programlarına "yaz, kış, yağmur, çamur" demeden kesintisiz olarak katılmaya çalıştım.

Bu programlarda; hem Konya'da bulunan ve şiire, edebiyata sevdalı olan arkadaşlar tarafından şiir okumaları yapılıyor hem de edebiyat, şiir ve farklı alanlarda ihtisas sahibi olan hocalardan, akademisyenlerden konferanslar dinliyoruz.

Bundan başka birçok fotoğraf sanatçısı arkadaşlarımızın da iştirak ettiği kültür gezileri vasıtasıyla çevremizdeki doğal, kültürel ve tarihi güzellikleri görme, inceleme fırsatı da buluyoruz. Ozanlarımızın müzik ziyafetlerine dâhil oluyor, gittiğimiz, gezdiğimiz yerlerin mahalli idarecilerinin bizim için düzenledikleri şiir okuma ve farklı konulardaki programlarına iştirak ediyoruz.

Pandemi sürecinde Şiir Akşamları her pazartesi on-line olarak ve konferanslarımız yine on-line olarak, Karatay Belediye Başkanlığımızın bize tahsis ettiği tarihi, Kent Konseyi Binasında  on beş günde bir kez olmak üzere devam ediyor.

Bundan bir yıl kadar önce, Selçukya şairlerinin tamamının şiirlerinden oluşan bir kitabın çıkarılması fikri oluştu. Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Sayın Fatma Şeref Polat Hanımefendi bu konudaki görev dağılımını yaptı ve “bütün şairlerin bu konuda yapabileceklerini yapması gerektiğini” bizlere iletti. Bizler de karınca kararınca yapabileceklerimizi bu proje üzerinde yoğunlaştırmaya başladık.

Ancak yükün ağır tarafını Hasan Ukdem, Yakup Çak, Derviş Ahmet Şahin arkadaşlarımız omuzladı. Elbette koordinasyonu sağlayan Başkanımız Fatma Şeref Polat yükün en ağır kısmını sırtlamıştı. Şairlerimizin tamamına yakın kısmı da bu projeye yani Güldestemize katkı için güzel şiirlerinden demetler, desteler sundular.

Konya Belediyelerimizin kültür ve sanata verdikleri değeri hepimiz biliyoruz. Dört yıla yakın bir zamandır faaliyetlerimizi icra ettiğimiz Kılıçarslan Salonu’nu haftada bir gün, bazen haftada iki gün süre ile bizlere tahsis eden Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza da teşekkür ediyorum.

Bu kültür hizmetleri dâhilinde Başkanımız Fatma Şeref Polat Hanımefendi ve Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca Beyefendi arasında yapılan görüşmeler neticesinde kitabın Karatay Belediyesi ve Selçukya Kültür Sanat Derneği Kültür Hizmeti olarak yayınlanması kararlaştırılmıştır. Bu kültür hizmeti konusundaki maddi ve manevi katkı ve yardımları için Belediye Başkanımız Hasan Kılca Beyefendi’ye de kalbi teşekkürlerimi sunuyorum.

Kitaba; Karatay Belediye Başkanımız Sayın Hasan Kılca ”Takdim”, Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanımız Av. Sayın Fatma Şeref Polat “Ön Söz” ve Şair Hasan Ukdem ise “Güldestemize Dair” isimli birer yazı yazdılar. Kapak tasarımı, milli bir rengimiz olan turkuaz renginde ve Selçuklu yıldız motifi ile süslü olup, Karatay Belediye Tasarım Bürosu tarafından yapılmıştır. Fotoğraflar Selçukya Kültür Sanat Derneği Arşivi’nden derlendi.

Kitapta, isimlerini tüm Konyalılar’ın tanıdığı 25 şair arkadaşımızın beşer şiiri ve kısa biyografileri yer almaktadır. Selçukya Şairleri Güldestesi, 240 sayfadan oluşmuştur.

Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre, “Güldeste” kelimesinin (gül+deste) kökeni Farsça olup, "seçki” anlamına gelmektedir. (Şairlerin, yazarların, bestecilerin eserlerinden alınmış, seçme parçalardan oluşan eser...)

Yapılan her faaliyette alın teri ve emek vardır. Evet, bu faaliyetlerin içinde eksiklikler de bulunabilir. Bu eksikliklerin; programları takip edenlerce, o faaliyetleri icra edenlerin moral ve motivasyonlarını aşağıya çekme gayreti olmaksızın not etmeleri, faaliyeti icra makamlarına bildirmeleri ve güzelliklere katkıda bulunmaları en doğru olan yöntemdir.

Akan su, durağan sudan mutlaka temiz ve faydalıdır.

Saygı, sevgi ve selam ile.