Üniversitenin tüm yemekhane ve tesislerinde ekmek israfını önlemek ve daha sağlıklı beslenmeye dikkat çekmek amacıyla ekmeğin gramajı ve tuz oranı düşürüldü, un kalitesi yükseltildi, ekmeğe yüzde 5 kepek ilave edildi. Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Yeni uygulama ile amacımız daha sağlıklı beslenme imkanı sunmak ve ekmek israfını önlemek. Türkiye’de günlük üretilen 82 milyon ekmekten 4.6 milyon adeti çeşitli nedenlerle çöpe gidiyor. Sadece ekmek israfından ülke olarak günlük kaybımız 3.5 milyon TL. Ne yazık ki bu rakamlar her geçen gün daha da tırmanıyor” dedi.
Üniversite yönetimi tarafından alınan yeni kararla Rektörlük ve Alaeddin Keykubat Kampüsü yemekhaneleri başta olmak üzere tesisler ve ilçelerde bulunan tüm meslek yüksekokullarının yemekhanelerinde ekmek israfının önüne geçmek ve daha sağlıklı beslenme olanağı sağlamak amacıyla bir dizi önlem alındı.  Buna göre yemeklerde gerek öğretim elemanları gerekse öğrenci ve personele verilen ekmekte daha önce kullanılmayan kepek oranını yüzde 5 olarak belirlendi. Her bir ekmeğin gramajı 100 gramdan 80 grama düşürüldü. Yemekhanelerde tüketilen ekmeğin un kalitesi yükseltildi ve ekmekteki tuz oranı üçte bir oranında düşürüldü.
YENİ PROJELER YOLDA
Kampanyaya yeni uygulamayla destek verdiklerini belirten Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde yürüten bu anlamlı kampanyaya biz de Selçuk Üniversitesi’nin tüm birimleri olarak destek veriyoruz. Bu hem daha sağlıklı beslenme hem de ekmeğin israf olmaması için son derece önemli bir girişim. Ülkemizin önemli sorunlarından biri olan ve ekonomimiz için önemli kayıplara neden olan ekmek israfının önlenmesi ve sağlıklı beslenmeye yönelik yapılacağımız çalışmalar bunlarla sınırlı kalmayacak. Önümüzdeki dönemlerde bu konuya kamuoyunun da dikkatini çekmek ve uygulamanın yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla yeni bir dizi çalışmalarımız olacak” dedi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu verilerine göre, Türkiye'de günlük üretilen 82 milyon ekmeğin 77 milyon 340 binin tüketildiğini, 4 milyon 600 bininin ise çeşitli nedenlerle israf edildiğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Gökbel, “Türkiye'de israf edilen ekmek adedi ülkelerin nüfuslarıyla karşılaştırıldığında ortaya ilginç sonuçlar çıkıyor. Türkiye'de israf edilen ekmek miktarı 4.5 milyon nüfuslu Hırvatistan'ın veya 4.3 milyon nüfuslu Gürcistan'ın toplam ekmek tüketiminden daha yüksek” diye konuştu. Türkiye’deki ekmek israfının hesaplanması durumunda ekonomik kaybın daha net bir şekilde ortaya çıktığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Gökbel, ''Aynı verilere göre aylık kaybımız 104 milyon 850 bin lira. Yıllık hesaplandığında ise 1 milyar 258 milyon 200 bin liraya çıkıyor. Bunlar gerçekten çok büyük rakamlar. Yani insanımız günlük 3 milyon 500 bin liralık ekmeğini çöpe atıyor. Ve ne yazık ki bu rakamlar her geçen gün daha da yükseliyor. Bu para, israfın önüne geçilirse ekonomiye kazandırabilir. Selçuk Üniversitesi olarak bir dizi yarışmalar ve kampanyalar düzenleyerek kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmek istiyoruz” dedi.
HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim