Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje sayesinde hiçbir ürün çöpe gitmiyor. Projenin amacı atıkları organik gübre haline getirerek tarımda yüksek verim elde etmek.
Başta pazar yerleri olmak üzere çim biçme ve ağaç budama işlemlerinin ardından kalan atıklar önce toplanıyor, daha sonra yapılan işlemlerin ardından üretilen kompostlardan organik gübre elde ediliyor.
ŞEHRİN MERKEZİNDE GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI
Selçuklu'yu daha yaşanılır hale getirebilmek için kar kış demeden çalışan ekipler hiçbir şeyi zayi etmiyorlar. Selçuklu Belediyesi Park ve Bahçeler ekip sorumlusu atıkların nasıl gübre haline geldiği hakkında şunları söyledi ; " 25 yıldır park ve bahçeler işinde görev yapıyorum. bizim buradaki amacımız hiçbir geri dönüşüm ürünlerinin boşa gitmemesi. sebze atıkları, kuru yapraklar ve budama yapılan ağaçların dallarını öğütme makinasından geçirerek parçalar haline getiriyoruz. Daha sonra belli bir ısı seviyesinden geçen atıklar gübre haline geliyor. Gübre haline gelen atıkları tarımda kullanarak çevreye kazandırıyoruz." diye konuştu.
KOMPOST ÜRETİM SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Park bahçe çalışmalarından ortaya çıkan çim, ağaç yongası ve semt pazarları ile meyve sebze halinden toplanan meyve sebze atıklarından kompost yapımı gerçekleştiriliyor. 45 ile 60 gün süre içerisinde belirli sıcaklık kontrolü sağlanarak karıştırılan malzemeden kompost olarak tabir edilen doğal organik gübre elde ediliyor. Kompost yapım aşamalarında ilk işlem olarak ağaç budama atıklarının yanı sıra yongadan elde edilen alt malzemenin serimi yapılıyor. Daha sonra pazar alanlarından veya toptancı halinden gelen organik atıklar, son aşamada ise rekreasyon ve çim alanlarından gelen biçilmiş çimler boca edilerek üzerine son kat yine yonga dökülüyor. Hem mayalanarak hem de ıslatılarak sürecin hızlanması sağlanıyor. Böylelikle yaklaşık kırk beş ile altmış günde sürekli sıcaklık kontrolü yapılarak süreç tamamlanıyor.