Selçuklu Belediyesi tarafından düzenlenen yarışmaların ödülleri Selçuklu Kongre Merkezinde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Selçuklu Belediyesi; Hayat Resim Defterine Sığar, İstikbalden İstiklale 10 Kıta Tek Ruh Şiir, Kur’an Öğreniyorum yarışması ve Babalar Gününe özel düzenlenen Benim Babam Bir Kahraman isimli etkinliklerin sonucunda ödül almaya hak kazanan 63 kişinin ödülleri törenle takdim edildi.

Ben bu yazımda, İstikbalden İstiklale 10 Kıta Tek Ruh Şiir Yarışması üzerinde duracağım.

İstikbalden İstiklale 10 Kıta Tek Ruh Şiir Yarışması; Ortaokul öğrencileri, Lise öğrencileri, Üniversite öğrencileri ve Yetişkinler olmak üzere 4 grupta düzenlendi.

İstiklâl Marşımızın TBMM’de kabulünün 100. yılı nedeniyle düzenlenen İstikbalden İstiklale 10 Kıta Tek Ruh Şiir Yarışmasının konusu tam bir isabetle VATAN olarak belirlenmişti.

Bu yarışma hem İstiklâl Marşımıza hem Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a hem de Cennet Vatanımıza bir vefa örneği olması bakımından oldukça anlamlı idi.

Bilindiği gibi 12 Mart 1921 günü; büyük iman şairi Mehmet Akif Ersoy’un İstiklâl Marşı adı ile yazdığı emsalsiz şiirin TBMM de Milli Marş olarak kabul edildiği gündür. Selçuklu Belediyesi de o günün 100. yıldönümünde bu yarışmayı düzenlemiş ve duyurmuştu.

İstiklâl Marşımızın yazarı, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy; hayatı boyunca verdiği, İslâm ve Vatan ülküsü mücadelesinden bir an geri durmamış, şüheda yurdu olan ülkemizin dört koldan işgal edilmiş olduğu bir dönemde, sadece şiirleri ile değil camilerde, evlerde, salonlarda ve meydanlarda yaptığı heyecanlı konuşmaları, çeşitli gazete ve mecmualarda yazdığı etkili makaleleri ile milletimizi kurtuluş savaşına hazırlamış ve durup dinlenmeden halkı büyük bir şahlanışa davet etmiştir. Mehmet Akif, edebî kişiliğinin yanında gerçek bir İslâm âlimi ve ahlâk-i hamîde sahibi fedâkâr bir mü’mindir. Akif, o dönemde verilen hürriyet mücadelesinin sembolleşen ismidir.

Akif, yaptığı güzel faaliyetleri ve milletine hediye ettiği eserleriyle tarihe mâl olmuş büyük bir şahsiyettir. Akif, o zor dönemlerin yılmaz mücahididir. O, yazdığı şiirlerinin her mısraı buram buram özgürlük, din ve vatan sevgisi kokan dev bir iman şairidir. Akif; iman ve irfanla dolu, din ve vatan sevgisini her şeyin üstünde tutan bir nesil yetişmesi için gayret gösteren büyük bir hatiptir. Mehmet Akif, kaya gibi sağlam imanı, vefası, yılmayan ve sarsılmayan azmi, sadakat, sabır ve sebatı ile yeni nesillerimize heyecan ve canlılık katmaya devam eden örnek bir şahsiyettir. 

Selçuklu Belediyesi de tüm bu özellikleri göz önünde bulundurarak özgürlük, din ve vatan sevgisini yeni nesillere aktarmak adına bu yarışmayı düzenleyerek bütün kurum ve kuruluşlara örnek olmuştur. Akif’in düşüncelerini ve örnek şahsiyetini nesillerimize aktarmak, hepimize düşen çok önemli bir görevdir. Selçuklu Belediyesi bu görevi yerine getirerek dini ve milli duygularımızı harekete geçirmiş ve vatan sevgisini ön plana çıkarmıştır. Zira vatan sevgisi imandandır.

Milletimizin işgal kuvvetlerine karşı “Ya İstiklâl, Ya Ölüm” parolası ile taarruza geçtiği dönemde, Milli Eğitim Bakanlığınca 500 lira ödüllü Milli Marş yarışması düzenlenmişti. Yarışmaya yurdun dört bir yanından 724 şair iştirak etmiş, fakat kurul hiçbir şiiri Milli Marş olmaya lâyık bulmamıştı. Mehmet Akif “ben para için şiir yazmam” diyerek yarışmaya katılmamıştı.

Zamanın Maarif Vekili Hamdullah Suphi, kuvvetli bir şair olduğunu bildiği Mehmet Akif’e mektup yazarak yarışmaya katılmasını istemiştir. Mehmet Akif, ödülün kaldırılması şartı ile yarışmaya katılmıştır. O günkü şartlarda 500 lira çok büyük para idi ve Akif’in bu paraya şiddetle ihtiyacı vardı. Öyle ki cebinde bulunan 2 lirayı ve sırtında taşıdığı paltoyu borç olarak temin etmişti.

Buna rağmen ödülü reddetmişti ama, her mısraı buram buram özgürlük ve vatan sevgisi kokan ve 100 yıldır büyük bir aşkla, sevdayla ve heyecanla okunmaya devam edilen İstiklâl Marşı, TBMM’ nde alkışlar ve gözyaşları içerisinde defalarca okunarak ayakta dinlendi ve Milli Marş olarak kabul edildi.

Selçuklu Belediyesi işte böylesine vatan sevgisi ile dolu Milli Şairimize ve her mısraı özgürlük ve vatan kokan İstiklâl Marşımıza vefa olması bakımından ve onların taşıdığı ruhu yaşatmak adına bu yarışmayı düzenleyerek çok güzel ve çok anlamlı bir icraat ortaya koymuştur.

Böylesine anlamlı bir yıldönümünde ve adı VATAN geçen bir konuda kayıtsız kalmayı uygun görmedim ve yetişkinler kategorisinde yarışmaya katılmaya karar verdim.

Birkaç gün içinde şiirimi yazdım. Gerek yazdığım gerekse okuduğum her şiiri kolay kolay beğenemem. Bu şiiri yazdıktan sonra birkaç kez sesli olarak okudum. Okuduğum her seferde duygulandığımı hissettim. Beni duygulandırıyorsa demek ki şiir güzel olmuş diye düşünerek gönderdim.

Bir süre sonra Selçuklu Belediyesinden kargo aracılığı ile bir paket geldi. Tüm katılımcılara gönderilen paketten bir Türk Bayrağı ve Safahat çıktı. Bu anlamlı hediye hepimizi son derece memnun etti.  

Sonuçlar bir ay kadar önce açıklandı. Şiirim yetişkinler kategorisinde üçüncü olmuştu. Şiirimin dereceye girmesi beni elbette sevindirmişti ama birinci veya ikinci değil de üçüncü olmasına da üzülmedim desem yalan olur. Bu sonuç beni teşvik etmede büyük bir rol oynamış ve bana daha güzel şiirler yazmam gerektiğini anlatmıştır.

Geçtiğimiz günlerde de ödül töreni düzenlendi. Düzenlenen bütün yarışmaların ödülleri bu törende sahiplerini buldu. Ben de İstikbalden İstiklale 10 Kıta Tek Ruh Şiir Yarışmasının yetişkinler kategorisi üçüncüsü olarak ödülümü aldım. Ödülün maddi boyutu önemli değildi ama manevi olarak çok büyük bir anlamı vardı. Burada anladım ki önemli olan birinci veya üçüncü olmak değil böyle anlamlı bir günde ismimizin anons edilmesi ve manevi değeri ölçülemeyecek kadar büyük olan ödüle ömür boyu hatıra olarak saklamak üzere sahip olmaktır.

Ödül almak üzere sahneye davet edildiğim zaman şiirimi okumam istendi. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı beye ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ettikten sonra coşkuyla şiirimi okudum. VATAN konulu bir yarışmada VATANIM başlıklı şiiri okumak bana büyük bir haz verdi.

Vatan her şeydir. Vatan namustur. Vatan, uğruna ölümün göze alındığı topraktır. Vatan, şanlı ecdadımızdan kalan değerli bir mirastır. Vatan ay yıldızlı bayraktır. Vatan, semalarında ezanlarımızın okunduğu, ibadetlerimizi özgürce yaptığımız evimiz, hanemiz, yuvamızdır. Vatan birlik ve beraberliğimizin sembolüdür. Vatan soluduğumuz hava ve yaşamamız için gerekli olan ekmektir, sudur.  Kısaca Vatan her şeydir. Vatan yoksa hiçbir şeyiniz yoktur. Vatan yoksa okunan ezan da yoktur, yapılan ibadet de yoktur. Vatan yoksa namus da yoktur, aile de yoktur. Vatan yoksa ekmek de yoktur, aş da yoktur. Vatan yoksa madde de yoktur, mana da yoktur.

Selçuklu Belediyesinin böylesine önemli bir değer ifade eden Vatan konusunu gündeme getirmesi ve bu konuda bu şiir yarışmasını düzenlemesi takdir edilecek, tebrik edilecek bir davranış ve örnek bir faaliyettir. Tören esnasında görüştüğüm Başkan Ahmet Pekyatırmacı’nın yarışmaya katılan şiirleri kitaplaştıracaklarını söylemesi ayrıca memnuniyet verici bir haber oldu.

Bu güzel ve oldukça anlamlı icra-i faaliyeti nedeniyle başta Başkan Ahmet Pekyatırmacı olmak üzere Selçuklu Belediyesinin yöneticilerine ve bu konuda emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliyorum. Gerek Selçuklu Belediyemizin gerekse başta Büyükşehir olmak üzere diğer belediyelerimizin çeşitli konularda sık sık şiir yarışmaları düzenlemeleri en büyük arzumuzdur. Bunun gerçekleşmesi ümidiyle yazımı dereceye giren şiirimle tamamlıyorum. Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.

VATANIM

Özgürlüktür bizde bitmeyen istek,

Vatan için atan yürekler bizim.

Canımızı vermek en büyük destek,

Vatana can katan yürekler bizim.

***

Bir zaman işgaldi yurdun kaderi,

Sardı tüm milleti hüznü, kederi,

Harekete geçti, sivil, askeri,

Hain güce çatan yürekler bizim.

***

Milletim durur mu? Şahlanıp aktı,

Yurdun felahı için ateşler yaktı,

Genci, ihtiyarı ayağa kalktı,

Canlarını satan yürekler bizim.

***

Türk Milleti âşık, tam istiklâle,

Yan baktırmayız hiç yıldız, hilâle,

Dil uzattırmayız namus, helale,

Her biri bir destan yürekler bizim.

***

Türk, güvenle bakar hep istikbâle,

Savunur yurdunu girmez vebale,

Ebede ulaşır erer ikbale,

Cennete yol tutan yürekler bizim.

***

Şehadettir ona en büyük makam,

Yurda göz dikenden alır intikam,

Dünyada hedefi, ilahi ahkâm,

Bu uğurda kurban yürekler bizim.

***

Vatan toprağıdır en güzel toprak,

Kıymetlidir bizde tüten her ocak,

Göz diken düşmana her köşe bucak,

Kılıç olup batan yürekler bizim.

***

Havanı solurum köy ve şehirde,

Şerefli mazin var batın, zahirde,

Okunan ezanın dilde zikirde,

Bülbül olup öten yürekler bizim.

***

Vatanımsın benim, ekmeğim, aşım,

Ruhuma şifasın, vücutta başım,

Sensizken hep akar kanlı gözyaşım,

Dünyalara yeten yürekler bizim.

***

Dalgalan bayrağım esen yellerde,

Al rengin solmasın azgın sellerde,

Şehidim seninle gider sallarda,

Seni sarıp yatan yürekler bizim.

***

Alparslan, Osman bey, Sultan Fatih’im

Dünyaya nam salmış şanlı tarihim,

Müslüman Türk olmak benim talihim,

Tüm cihana sultan yürekler bizim.

***

Kalbimsin, beynimsin güzel vatanım,

Yurdum, ülkem, cana canlar katanım,

Türkiye’m, güzelim, türküm, destanım,

Can veren ey vatan yürekler bizim.

Kan veren ey vatan yürekler bizim.

SALİH SEDAT ERSÖZ