Hazreti Mevlana’nın Uluslararası Vuslat Yıldönümü  (Şeb-i Arus) Anma Törenleri'nin bu yıl 81. si yapılacak. Konya’ya 7-17 Aralık tarihleri arasında yerli ve yabancı birçok turist katılım sağlayacak.  Bu nedenle Konya önemli bir hafta yaşacak.

Vuslatının 745. yılında Hazret-i Mevlana’yı Anma Etkinlikleri bu yıl “ Selam Vakti” temasıyla  hazırlandı. Hazret-i Mevlana’nın temsil ettiği tasavvufi kabuller; öz alarak İslam’ın insanlığa armağanı olan evrensel prensiplere dayanmaktadır. Bu prensipler, bütün insanlığı Hakk2ın yaratma sıfatının bir tezahürü ve işareti olarak kabul eder. Bu kabule göre de her insan SELAM’I yanı bu ve öte alemdeki saadeti hak etmektedir. Bu ebedi saadet vurgusu , kişinin yaratıcısıyla , kendisiyle, öteki insanlarla, hatta diğer varlıklarla barışık yani SELAM  üzere yaşamasına bağlıdır. Bu yüzden insanlığa son ilahi mesajı armağan eden Hazret-i Peygamber “ SELAMI yaygınlaştırın” buyurmuştur. Selam vakti teması Hazreti Mevlana’nın “Selam (Sulh) Denizi Coştuğunda, Gönüllerden Kini Giderir” şeklindeki özlü sözünden alıntı yapılarak belirlendi.  Bu yılki Anma törenlerinde sema, müzik,sanat,sohbet atölye çalışması v. b etkinliklerin tümünde Hazret-i Mevlana’nın tasavvufi görüşlerinde  önemli ve öncelikli yer  tutan “ SELAM” kavramı bütün boyutlarıyla resmedilmeye çalışılmıştır. 

Konyalılar olarak hafta boyunca bizlere büyük bir görev düşüyor. Konya'mıza şehir dışından gelen yerli ve yabancı turistlere Konyalıların ve Türkiye’nin misafirperverliğini göstermemiz gerekmektedir. Başta Konya Valiliği olmak üzere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Uluslararası Mevlana Vakfı, İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi ve Musiki , Sema  ve Mevlevi Kültürünü Araştırma Merkezi hafta boyunca birçok program hazırladı.  Konyalılar olarak bu etkinliklere katılım sağlamalıyız. Konya Büyükşehir Belediyesi ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü etkinlikleri duyurmak amacı ile şehrimizin genelinde billboardlarda etkinlik  programlarına yer verdi. Yine internet sitelerinden bu programlara ulaşma imkanı var. Hazreti Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında gerçekleştirilecek toplam 3 bin 649 etkinlik gerçekleştirecek. Bu rakam oldukça önemli.  Konya’ya gelen misafirlerimize başta Oteller, taksiciler, lokantalar, kafeteryalar, hediyelik eşya satan esnaflarımız ve Konya halkı  gelen turistleri güler yüzle, hoşgörüyle ağırlar ise, onlara yardımcı olurlarsa gelen turist memnun kalır ve bizi güzel bir şekilde anlatır, yeni turistlerin gelmesine de katkı sağlar.

Özellikle Konya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ve Karatay Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri 7-17 Aralık tarihleri arasında Hz. Mevlana Türbesi, Şems-i Tebrîzî türbesi ve buna yakın alanlarda denetimleri artırmalı. Dilenci, seyyar satıcılar göz açtırılmalı. Bu bölgeler Konya’nın imajı için oldukça önemli. 

Yine Mevlana Caddesinde bulunan lokantaların cadde üzerinden geçen yerli ve yabancı turistlerin önüne atlayarak ya da kolundan çekilerek işyerlerine çekilmesinin önüne geçilmeli. Konya dışından gelen misafirlerimiz nerede yemek yemek isterse orada yemeğini yer. Bizler misafirlerimize Konya’nın lezzetlerini güzel sunalım ki, misafirlerimiz memnun kalsın.   Konya’da 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Hazreti Mevlana 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) törenlerinin hazırlanmasında emeği geçen başta önceki dönem Konya Valisi ve şimdilerde Bursa Valiliği görevini yürüten Yakup Canbolat’a, Konya Valimiz Cüneyit Orhan Toprak’a , Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay’a , İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, programların hazırlanmasında emek veren üniversitelerimizin rektörlerine, kurumlara ve programların hazırlanmasında emeği geçen herkese şimdiden teşekkür eder, hafta boyunca çalışmalarında kolaylıklar dilerim

MAHALLELERİN SESİNE KULAK VERİN

Köşe yazımın bu kısmında Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Selçuklu Kaymakamı Ömer Hilmi Yamlı, Selçuklu İlçe Emniyet Müdürü Birol Terzi’den bir ricam var:  Nişantaşı Mahallesi'nde ikamet etmekteyim. Nişantaşı Mahallesi'nde bulunan Perşembe Pazarı içerisinde, mahalle muhtarımız Sefa Yaman’ın da katkılarıyla tuvalet yıkıldı ve pazarın içerisinde madde bağımlılığının önüne geçildi. Ancak her sabah gazeteye gelmek için Perşembe Pazarının  içerisinde içki şişeleri görüyorum. Bir mahalleli, bir YEŞİLAY gönüllüsü, duyarlı bir vatandaş olarak bu konudan oldukça rahatsızım. Bölge halkının da aynı şekilde düşündüğü kanaatindeyim. Çünkü bölgedeki vatandaşlar yaşanan olumsuz durumdan dolayı tedirginlik yaşıyor. Selçuklu ilçesinde görev yapan kıymetli bürokratlarımızın   bu konuda gereken hassasiyeti göstermesini istirham ediyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere selam ve dua ile