Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı basın açıklamasında bir kilogram Şeker Pancarı alım fiyatının 42 kuruştan 80 kuruşa çıkarıldığını ve bu fiyatın hasat döneminde tekrar değerlendirileceğini belirtmiştir. Yıllardır belirttiğimiz ve istediğimiz tarım ürünlerinin avans fiyatı olarak ürünler ekilmeden önce açıklanmasıdır.

Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yapılan bu açıklama yıllardır istenilen isteğin yerine getirilmesi bakımından çok önemli bir gelişmedir. Buğday, mısır ve diğer birçok üretimi yapılmakta olan bitkilerin de ekiminden önce ürünün avans fiyatı açıklanmalı ve her biri bir kritere bağlanmalıdır.

Birçok üründe dünyadaki stok ve üretim durumuna göre serbest piyasada oluşan fiyatlar ülke içindeki ürün fiyatını da etkilemektedir. Bu gelişmeler ve belirsizlikler karşısında devlet üreticiye yapacağı destekleri ile tarımla uğraşanları ayakta tutma gayreti içinde olmalıdır. Açıklanan avans fiyatları ile çiftçimiz ekeceği ürünü ekmeden önce ne kazanacağını hesaplama fırsatı bulmalı ki ona göre bitki tercihlerini yapmış olsun. Bu açıdan bakıldığında oldukça iyi bir gelişmedir. Pancar fiyatı açısından her zaman rakamlar tartışmaya açıktır. Önemli olan girdilerin ucuzlatılması ve elde edilecek ürüne göre çiftçinin kazancının olmasıdır. Ayrıca açıklanan rakamın yanında avans fiyatın açıklanmasının sistem haline getirilmesi öncelikli ve kalıcı hale getirilmesi olmalıdır.

PANKOBİRLİK Genel Başkanı Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Sayın Ramazan Erkoyuncu açıklamasında pirim ve posa desteğiyle birlikte önümüzdeki dönem için üreticilerimize ton başına 875 liralık bir pancar bedeli ortaya çıkacağını, hasat döneminde elbette bu rakamlar tekrar değerlendirilecektir. Çiftçilerimizin 2022 hasat dönemindeki üretimini desteklemek için imkânlarımızı seferber etmeyi sürdüreceğiz” diye açıklama yapmıştır. Fiyat sabit olmayıp hasat döneminde gözden geçirileceğini belirtilmiştir.

Şeker pancarında 16 poların üzerinde her bir polar için farklı ücretlendirme yapılarak ve gelecek günlerdeki ekonomik gelişmelere ve o günkü şartlara göre nakliye ücreti gibi ödemelerle bir kilogram pancar bedeli üreticiyi tatmin edici noktaya getirilmelidir.

Birçok oda ve dernek başkanları pancara verilen bu rakamı düşük bulduklarını ve açıklanan rakamdan üreticinin memnun olmadığını belirtmişlerdir. Başkanlar bu konuda sadece fiyatı dikkate almak yerine, avans fiyat açıklamasını da önemsemeli ve kalıcı hale gelmesi için çalışmalıdırlar.

Değerli üreticilerimiz, fiyatla ilgili iki ay öncesindeki açıklamalara bir bakacak olursak o zamanlar şeker pancarının tonuna 600 TL isteniliyordu, o günden bugüne kadar geçen iki ayda yeni bir pancar ekimi ve hasadı da yapılmadı. Ancak ülkemizde görülen ekonomik olaylar pancar ekilmeden tekrar fiyatı gündeme geldi ve iki ay önce söylenen rakamlara göre daha da fazla rakam avans fiyatı olarak açıklandı. O halde bugün fiyatı tartışmaktan daha çok girdileri ve teknolojik kullanımların uygun sağlanması, avans fiyat açılamasının yaygınlaşması ve şeker pancarının da desteklenen ürünler arasına alınması tartışılmalıdır. Çünkü girdilerden gübre, yakıt, nakliye, su ve sulama, diğer girdiler ve işçilik beklenenden daha fazla artmaktadır.

Şeker pancarı yetiştiriciliği sözleşmeli olarak yapıldığından tarımda kayıt dışı ekonominin olmadığı ve tarım ürünleri içerisinde en kontrollü yetiştirilen ve muhasebeleştirilen bitkidir. Bu nedenle sulama giderleri (Elektrik, mazot, gübre, ilaç vs) ve diğer girdilerde özel indirim ve destekler yapılmalıdır.

Konya’da şeker pancarında kota satış meselesinin halledilmiş olması da ayrıca iyi bir gelişme olarak değerlendirilmelidir. Bölgede daha fazla tarım ürünü üretilebilmesi için ovaya su temini mutlaka sağlanmalıdır.

Pancar ekiminden üretici vazgeçmemelidir. Şeker Pancarı çok yönlü faydaları olan endüstri bitkisidir. Geçtiğimiz yıllarda Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotası düşürüldü diye şeker pancarı ekicileri sevinmişti. Olası şeker pancarı ekmediğimiz dönemde de şeker açığı ya ithalat yoluyla ya da NBŞ kotası artırılarak ülkenin şeker ihtiyacının karşılanacağı unutulmamalıdır. Şeker pancarı yeterince ekilmediğinde sevinme sırası NBŞ üreticilerine gelmiş olacaktır.

Birçok bölgemiz için tarımın öncü bitkisi olan şeker pancarı sadece şekeri için üretilen bitki değil, hayvancılık ve diğer kullanımlarının da zarar göreceği dikkate alınmalıdır. Yem pahalılığından şikayetçi olan hayvan yetiştiricileri posanın azalması ile yem fiyatlarının daha da artacağını bilmektedirler. Tarım stratejik bir sektördür, günü birlik kararların tarımsal üretime zarar vereceği dikkate alınmalı, doğru kararlar verilmeli ve doğru tercihler yapılmalıdır.

Her tarım ürününün fiyatı ekim öncesi avans fiyatı olarak açıklanmalı talebi pancarda bu yıl gerçekleşmiştir, bunu önemli bir gelişme olarak değerlendirilmeli ve pancar ekimine devam edilmelidir. Buğday, patates, fasulye, ayçiçeği, çerezlik kabak gibi bölgede ekilmekte olan diğer birçok tarım ürünü için de fiyat açıklanmadığına göre şeker pancarı fiyatındaki avans fiyat açıklaması önemsenmeli ve diğer ürünlerde de böyle bir gelişme beklenilmeli ve avans fiyat uygulaması kalıcı hale getirilmelidir.

Her şeyin gönlünüzce olması dileklerimle hoşça kalınız.