Meram Belediye Başkanı Fatma Toru'nun, şehircilik adına önemli projeleri var.
Fahrünnisa Hatun Kompleksi’nin tanıtımında Başkan Fatma Toru, bir anlamda geleceğin Meram'ının nasıl oluşturulması gerektiğini ortaya koydu.
Kentsel dönüşüm işin en iyi noktası.
2023 vizyonu içinde Meram'ı yeniden şekillendirecek projenin tanıtımı geçtiğimiz yıl gerçekleşmişti.
Kısa sürede Meram sakinleri ile Meram Belediyesi arasında mutabakat yüzde 75'lere gelmiş ki bu oran kentsel dönüşüm çalışmaları için yeterli.
Başkan Toru'nun ifadesiyle pürüzler de, anlaşmazlıklar da çıkmış ancak 350 bin Meramlının hakkını korumak adına titizlikle çalışmalar yürütülüyor.
Meram'da çalışmak zor!
Başkan Toru da bunun farkında. Çünkü şehrin ilk yerleşim yerlerinden biri Meram... Ruhsatsız kaçak yapıların yoğunlukta olduğu yerlerden biri de Meram. Düşünün böyle bir yapı içinde hem Meram'ı yeniden inşa edeceksiniz hem de hakkaniyet ölçüsünde kimseyi mağdur etmeyeceksiniz!...
Onun için yüzde 75 mutabakatın sağlanması oldukça iyi başarıdır diye düşünüyorum...
Meram'la ilgili farklı düşünceleri de var; Başkan Toru'nun.
Bunlardan biri Meram'da oldukça fazla olan askeri bölgeler.
Şehrin ortasını işgal eden ağır bakım olarak bilinen 56. Bakım Merkez Komutanlığı ve şehrin en gözde yerlerinden olan Dutlıkır'daki askeri yerleşkeler!
15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra askeri yerleşkelerin şehrin dışına taşınmasıyla ilgili düzenleme sonrası Meram'daki askeri tesisler de şehre kazandırılmalı.
Başkan Toru durumun farkında ve şöyle bir proje ortaya koyuyor.
Özellikle Dutlukır bölgesindeki askeri yerleşkesi alanına modern ve yaşam standardını yükseltecek konutlar yapıp, şehir merkezindeki yoğunluğu bölgeye taşımak.
Böylece Karatay Müftülüğü'nün olduğu alandan Larende civarını da içine alacak şekilde Şükran Mahallesi, Dutlukır'a taşınarak şehir merkezi yeşil alanları ve tarihi dokusuyla yaşabilir bir hale getirilecek.
Hayal değil yapılabilecek bir proje.
Tek yapılması gereken bürokrasinin ve siyasilerin ayak diretmeden destek vermesi. Başkan Toru da bunu vurguluyor. Hazır askeri alanların şehir dışına çalışması gündemdeyken, tarihi ve konumuyla görkemli yeni bir Meram için kentsel dönüşüm başlamışken bu projenin de geleceğin Konya'sı için uygulamaya geçmesi.
Hemen olacak, bitecek bir çalışma olmayacak belki de ama 10 yıl sonra ortaya çıkacak tablodan hepimizin de memnun olacağı açık.
Şehrin merkezi çarpık yerleşmeden tutun da trafiğe kadar büyük bir keşmekeşlik içinde. Sayın Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, bürokratlar, milletvekilleri de keşmekeşliğin farkında.
O açıdan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru'nun, bu projesi üzerinde düşünmek de yarar olacaktır...
***
Daha öncede belirtmiştim. Başkan Toru'nun önemli bir projesi de Meram Dere'nin ıslahı. Ankara'ya gidip şu anki Dikmen Vadisi'ni görenlerin ağzı açık kalıyor. Konut binaları ve yeşil alanı, park ve bahçeleri ile Başkent'in yeni cazibe merkezi oldu.
Aynı durum Meram'da yaşatılacak. Dere bölgesi coğrafi özelliğiyle Dikmen Vadisi'ne benziyor. Altınapa Barajı’ndan başlayarak, tarihi Meram Köprüsü’ne kadar büyük bir alanı kapsıyor; Meram Dere Islah Projesi...
Mart ayında Devlet Su İşleri çalışmalara başlıyor, akabinde proje adım adım ilerleyecek.
Ormandan vadiye yürüyüş parkurları, gölet alanları, yörük çadırı, kafeteryalar gibi cazibe alanları oluşturulacak.
Konya Büyükşehir Belediyesi, Dere'nin hareketlenmesi için çalışmalara başladı. Meram Belediyesi'nin de 2017 yılı içinde projesinin hayata geçmesiyle birkaç yıl içinde Dere, vazgeçilmez bir mekan olacak...
***
Meram'ın yıllardır gündeminde olan bir konu da Meram Eski Sanayi’nin akıbetinin ne olacağı?
İlçenin içinde kalan sanayi sitesinin taşınması için Loras Mahallesi'ne birkaç yıl önce Yeni Meram Sanayi Sitesi çalışmalarına başlamıştı. Yavaş yavaş da esnaf bölgeye taşınmaya başladı.
Ancak eski sanayi bölgesinin varlığının devam etmesi, görüntü açısından uygun değil. Başkan Toru da sanayinin tamamen taşınmasında hem fikir. Fakat işi TOKİ'ye havale etmiş durumda. TOKİ'de olumlu karar vermiş.
TOKİ, Yeni Meram Sanayi Bölgesi'nde sanayi sitesini yapıp esnafa satacak.
Karaman ve Seydişehir-Antalya Yolu üzerinde de bir çok inşaat malzemesi satan esnaf da buraya taşınacak.
Umarım TOKİ işleri hızlandırır ve hem çevre yolları üzerindeki hem de ilçe merkezi içindeki görüntü kirliliği biran önce ortadan kalkmış olur...
***
Fahrünnisa Hatun Kompleksi’nin ismi de dikkati mi çekti. Asıl adı Nizam Hatun olan bu hanımın, Hazret-i Mevlâna’nın kadın müritlerinden olduğu belirtilir. Birçok keramet sahibi olduğu da ifade edilir.
Türbesi, Çaybaşı’nda, Fahrünnisa Mahallesi’nde olması sebebiyle Meram Belediyesi de komplekse onun adını vermiş ve iyi ki de vermiş.
Yapılan yatırımlarda bölgedeki değerli zatların isimlerinin verilmesi gelecek nesillerin ecdadını tanıması açısından elzem teşkil ediyor...
Başkan Toru, bir konuya dikkat çekti; Türkçe isim. Kafelerde, konutlarda, iş yerlerinde yabancı isim vermektense özümüze uygun Türkçe isimlerin verilmesi gerektiğini vurguladı ve ekledi; yerel yönetimler olarak öncelikle biz örnek olmalıyız ki isim noktasında hassasiyet oluşsun.
Kendini tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum. Görüyorum diğer belediye başkanlarımızda da bu hassasiyet oluştu. Umarım Konyalılar da isime hassasiyet gösterir ki yabancı isimlerin şehrimizi işgal etmesine daha fazla müsaade etmeyiz!...