Konya her yıl olduğu gibi bu yıl da 7-17 Aralık tarihleri arasında yerli ve yabancı turistleri Konya’da ağırlayacak. Konya adeta bayram havası yaşayacak. Şeb-i Arus olarak da bilinen 'Hazreti Mevlâna'nın 746. Vuslat Yıldönümü bu yıl 'Vefa Vakti' ana temasıyla düzenlenecek.

Hz. Mevlâna’yı anma programına daha şimdiden oldukça yoğun ilgi olduğunu turizm sektöründe faaliyet gösteren yetkililer bizlere aktarıyor. Ülkemizin ekonomik daralmadan geçtiği şu günlerde Konya’ya gelecek olan turistler Konya esnafına ve ekonomisine can suyu olacak. Hem Konyalı bir vatandaş olarak hem de yerel bir gazeteci olarak Şeb-i Arus törenlerini heyecanla bekliyorum. Hafta boyunca vuslat törenlerini izlemek için Konya’mıza yerli ve yabancı birçok meslektaşım da gelecek.

Vuslat törenleri boyunca biz Konyalılara büyük görevler düştüğüne inanıyorum. Şehrimize gelen her misafire güler yüzü eksik etmeyelim. Aslında her zaman misafirperver bir şehriz ama yine de tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum. Şehrimizi gezmeye gelen birisi Konya ile ilgili soru sorduğu zaman ona yardımcı olalım.  Konya’mızın tanıtımına katkı sağlamak için bu konuda hiçbir fedakârlığı esirgemeyelim. Özellikle Mevlâna Müzesi civarındaki esnaflarımıza hafta boyunca büyük görev düşüyor.  Buradaki kıymetli esnaflarımızın gelen misafirlerimize Konyalıların misafirperverliğini en iyi şekilde göstereceğine inanıyorum.  Özellikle bu konuda Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca’dan bir isteğim var. Mevlâna Caddesi’nde faaliyet gösteren bazı esnafların dükkânlarına müşteri çekebilmek için kaldırımda yürüyen grupların ve turistlerin önüne atlamasına engel olalım. Bir de Mevlâna Meydanı ve çevresinde Konya’mızın imajını kötüleyebilecek dilenci, seyyar satıcı vb. konulara dikkat edilmeli.

İl Emniyet Müdürlüğümüzün de Mevlâna Türbesi civarında güvenlikle ilgili ilave tedbirler alması gerektiğine inanıyorum. Bu konuyu bölgede esnaflık yapan hemşerilerimizin de dile getirdiğini biliyorum. Yine belediyelerimiz Mevlâna Kültür Merkezi ve Mevlâna Türbesi civarında açacakları stantlarda ilçelerinde bulunan tarihî ve doğal turistik alanların, ilçe turizmine kazandırdıkları eserlerin tanıtımını yaparak bu bölgelerin de vuslat törenleri boyunca turizmden en iyi şekilde faydalanmasına katkıda bulunmalılar. Soğuk kış günlerinde Karatay Belediyesi tarafından her yıl 10 gün boyunca törenlere gelen misafirlere salep ikramı uygulamasının sadece Mevlâna Kültür Merkezi’nde değil türbe civarında belirli noktalarda da yapılmasının güzel bir hizmet olacağı kanaatindeyim.

Konyalılar olarak törenlere katılan sanatçıyı ya da törenlerin içeriğini kuru kuru eleştirmenin yerine, yetkililere destek vererek vuslat törenlerinin daha da güzel geçmesi için el birliği ile destek vermemiz gerektiği düşüncesindeyim. Yine törenlere gelecek misafirlerimize özel Konya’yı her yönüyle tanıtıcı bir kitapçığın dağıtılmasının Şeb-i Arus törenleri dışında da Konya ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ve ekibi törenler için oldukça yoğun bir çalışma içerisinde. Müdürümüz ve ekibi gece gündüz demeden törenleri nasıl daha iyi yapabiliriz diye çalışıyor. Sayın Müdürüme birkaç konuyu özellikle iletmek istiyorum. Günümüzün sosyal medya çağı olması sebebi ile törenlerin temasına uygun olarak törenlerin başlayacağı 7 Aralık öncesinde ve vuslat törenleri süresince sosyal medya çalışmalarının yapılmasının uygun olacağı düşüncesindeyim. Özellikle Twitter başta olmak üzere bütün sosyal medya araçlarında düzenli olarak törenlerle ilgili paylaşım yapılmasının Konya turizmi için faydalı olacağı kanaatindeyim. Bu arada vuslat törenlerine Konya’da yaşayan Mevlâna âşıkları, huzurevi sakinleri ve yetiştirme yurdu öğrencileri gibi toplum grupları da özel olarak davet edilmelidir.

Baki selamlar