Havaların ısınmasıyla birlikte bisiklet şehri Konya’da, sezon açıldı. Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından dünyanın en uzun bisiklet yoluna sahip ikinci şehri olduğu ifade edilen Konya’da bisiklet sezonu başladı. En çevreci ulaşım araçlarından biri olan ve aynı zamanda sağlık açısından da olumlu yönleri bulunan bisikletin, kullanımına başlandığını ifade eden Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Odası Başkanı Ömer Bardakcı, Konya'da, belediye alternatif ulaşım aracının, kullanım kolaylığını sağlamak için her geçen gün yenilikleri hayata geçirdiğini belirtti. 7’den 70’e herkesin kullandığı bisikletlerin bodrumdan çıkarıldıktan sonra bakıma ihtiyacı olduğunu belirten Bardakcı, yeni alacaklar için de dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

‘BİSİKLET İÇİN TÜM İMKANLAR ŞEHRİMİZDE MEVCUT’

Konya’nın bisiklet kullanımı için en uygun şehirlerden biri olduğuna dikkat çeken Bardakcı, aynı zamanda Türkiye'nin en uzun bisiklet yolu ağına sahip şehrinin Konya olduğunu hatırlattı. Bisiklet kullanımına teşvik kapsamında her türlü faaliyetin belediye tarafından yapıldığını bildiren Bardakcı, bu konuda şehre kazandırılan hizmetleri şu şekilde sıraladı: “Konya’nın düz bir coğrafyaya sahip olması sebebiyle, bisiklet kullanımı için elverişli bir şehir. Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay, bisikleti çok seven bir insan ve bisiklet kullanımının artması için elinden gelen gayreti gösteriyor.  Bisiklet yollarının genişletilerek dünyanın en uzun ikinci şehri olması da Başkanımızın bisiklete verdiği önemin en büyük göstergesidir. Bisikletin merkezde de kullanılabilmesi adına şehrin farklı kesimlerine dağıtılmış bisikletler ve bisiklet tramvayları şehrimize kazandırıldı. Bisikletlerin tamirlerinin ücretsiz bir şekilde giderilmesi için şehrin farklı noktalarına istasyonlar kuruldu. Belediye, bisiklete teşvik konusunda elinden gelen her şeyi yapıyor. Bu konuda başkanımız Uğur İbrahim Altay Bey’e teşekkür ediyorum.”

2-7-6

‘KURULUMU ÜCRETSİZ YAPIYORUZ’

Surda ‘Gedik’ açtı Surda ‘Gedik’ açtı

Bisiklet kullanımının artırılması için her türlü etkinliğin yapıldığına dikkat çeken Bardakcı, bu kapsamda belediye ve odanın yürüttüğü işlerden bahsetti. Çocukların küçük yaşlarda sevmeleri ve alışmaları için namaza gelen çocuklara bisiklet hediye ediliyor. Bardakcı, “Çocukların küçük yaşlarda sevmeleri ve alışmaları için namaza gelen çocuklara bisiklet hediye ediliyor. Oda üyelerimiz de çocuklara verilen bisikletlerin kurulumunu ücretsiz bir şekilde yapıyor. 3 Haziran’daki Dünya Bisiklet Günü’ne hazırlıklar yapıyoruz. Bisiklet kullanımı artırmak amacıyla kültürel geziler düzenliyoruz; bisiklet festivalleri, yarışları yapılıyor. Kullanımı teşvik amaçlı her türlü organizasyona Konya ev sahipliği yapıyor.” dedi.

‘BODRUMDAN ÇIKARILAN BİSİKLETLER BAKIMDAN GEÇMELİ’

Konya’nın hava şartları itibariyle bisiklet kullanımına yaklaşık 6 ay elverişli olduğunu ifade eden Bardakcı, sezon başlarken bisiklet bakımları konusunda uyarılarda bulundu. Bodrum ve otoparklardan çıkarılan bisikletlerin kullanılmadan önce mutlaka bir bakımdan geçmesi gerektiğini belirten Bardakcı, “Frenleri kontrol edilmeli; zincirleri yağlanarak tekerlerin havasının yeterli olup olmadığına bakılmalı. Bazen kaldığı yere bağlı olarak paslanan ya da küflenen bisikletler olabiliyor. Bu yüzden bakım ve kontrolleri yapılmadan kullanılmaya başlanmaması gerekir.” diye konuştu.

2-6-7

‘UCUZ OLUR; YOLDA BIRAKIR’

Yeni bisiklet alacakların da binme amacına göre bisiklet belirlemeleri gerektiğini aktaran Bardakcı, “Bisiklet alırken amacına uygun nisiklet tercih edilmeli. Spor amaçlıysa spor bisikleti; ulaşım için ise şehir bisikletleri; dağ sporları için dağ bisikletleri tercih edilmeli. Ayrıca yaş, boy, kilo gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalı.” dedi. Alışveriş merkezlerinden marketlere kadar her yerde bisiklet satıldığını belirten Bardakcı, bisikletlerin TSE belgeli, garantili ve servisleri olan markaların tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bardakcı, “Eğer bu faktörlere dikkat edilirse ürün sizi uzun yıllar götürür. Diğer bisikletler ucuz olur ancak sizi yolda bırakır.” diye konuştu.

‘BİSİKLETE FAZLA ZAM YOK’

Bisiklet ve aksesuarı fiyatlarının diğer ürünlere oranla zamdan fazla etkilenmediğini belirten Bardakcı, “Marka ve kaliteye göre geçen yıla oranla yüzde 20-30 fiyat artışı oldu. Ancak fiyatlar alınabilecek düzeyde. Fiyatları bin 500 ile 5 bin lira arasında değişiyor. Ana bayiler ve markalar bisikletlere peşin fiyatına taksit kolaylığı da yapıyor.” ifadelerine yer verdi.

2-8-7

EN BÜYÜK SIKINTI, TRAFİK!

Bardakcı, Konya trafiğinde bisiklet kültürünün henüz oluşmadığını söylerken, en büyük sıkıntının, trafikte diğer sürücülerin bisikleti bir ulaşım aracı olarak görmemeleri olduğunu ifade etti. Trafikte, bisiklet ve motosikletlerin yolun en sağ şeridini kullanabileceğini hatırlatan Bardakcı, “Yollarda bisikletleri ve motosikletlerin hakları yok sayılıyor. Kornaya basarak onları korkutuyor ya da manevralarla onların düşmelerine sebep oluyorlar. Bisikletin de bir ulaşım aracı olduğu unutulmamalı. Ayrıca bisiklet yollarına araç park edilmemeli.” şeklinde konuştu. Ayrıca trafikte tehlikeye yol açmasıyla bilinen scooterların bisikletlerin yerini alamayacağını ifade eden Bardakcı, “Scooterlar daha çok eğlence amacıyla kullanılıyor. Bisiklet kullanmayı bir gelenek haline getirmiş hiçbir kullanıcı için scooter, bisikletin yerini tutmaz.” ifadelerine yer verdi.

HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay