Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Sanayi ve Teknoloji İş Birliği Kurulu (SANTEK) buluşmaları ve çalıştayı geçen hafta gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Konya’nın Yöneticileri, Konyalı Sanayiciler, Üniversite yetkilileri ve diğer ilgililer bu toplantıya katılmışlardır. Toplantıda, Konya’nın sanayi üretimindeki gücü vurgulanırken, savunma, tarım makineleri, otomotiv ve diğer sektörlerinin Ar-Ge merkezleri paydaşları, akademisyenler ve kamu temsilcileriyle birlikte sorunlar ve çözüm önerileri tartışılmıştır. Toplantılarda “Konya sanayisinin hızla geliştiği, ürün çeşitliliğin arttığı ve teknolojik ürünlerin öne çıkmakta olduğu belirtilmiştir. 

İki günlük toplantının Konya sanayisi için oldukça önemli olduğunu belirtmeliyim. Toplantının ikinci günü son oturumunda Konya ve Karaman illerindeki Araştırma ve Geliştirme (Ar- Ge) Merkezleri yöneticileri ve yetkilileri katılmıştır. İnnoPark’ın ev sahipliğinde çarşamba günü (02.02.2022) saat 14.00 başlayan 16.45’e kadar devam eden toplantıyı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Dairesi Başkanı Alper Kahramanca ile Konya Sanayi odası Başkanı ve Zadevital Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’in birlikte yönetmişlerdir.

Konya’daki sanayinin istenilene doğru yaklaşmasında, gelişmesinde ve bu günkü seviyeye gelmesinde, Teknoloji ve İnovasyona yönelik nitelikli destekleme faaliyetleri sunmakta olan Konya Teknokent ve İnnoPark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin çok büyük katkıları olduğu belirtilmelidir. Bu teknoloji geliştirme merkezlerine bağlı Ar-Ge merkezleri ürün geliştirmede ve yeniliklerin uygulanmasında öncülük etmektedirler. Emeklerinden dolayı Teknokent ve İnnoPark yöneticilerine özellikle bu konuda çok emek sarf eden Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı hocamıza teşekkür ederim.

Sanayicinin yeni ürünler üretmesi yanında “Birlikte çalışma kültürünü geliştirme, strateji belirleme, dışa açılma, problemlere birlikte çözüm bulma amacıyla bir araya gelmek” çalıştaylar yapmak çok önemlidir. Katıldığım son oturumda bazı sanayicilerimiz ve üniversitelerden akademisyenler Ar-Ge’nin, eğitimin önemini ve eğitimin sanayiye dönük olması hususunu dile getirmişlerdir.  Eğitimle ilgili hususa iki yönlü bakmak gerekmekte olduğu ve ülkemizin eğitim sistemi içerisinde incelenmesi ve irdelenmesinin doğru olacağını düşünenlerdenim.  Sanayici istediği kendisinden verim alamadığı öğrenci, işçi ve akademisyenle çalışmaz, değiştirir, kendisine uygun olanı ile çalışmayı tercih etme özgürlüğüne sahiptir. Ancak birlikte çalışma ve düşündüklerini gerçekleştirecek akademisyen arayışı içinde mi bunu da öncelikle sorgulamak gerekmektedir. Büyüyen sanayiler diğer sektörler de olduğu gibi paylaşmayı ve birlikte çalışmayı benimsemiş olanlardır.

Konya’da üniversitelerde yapılmış tezleri öncelikle takip eden veya bu problemimizle ilgili bir çalışma yapar mısınız diye arayış içinde olan kaç firmamız vardır, bilmiyorum, inşallah sayısı çok az değildir.

Bu arayışla ilgili iki örnek vermek istiyorum.  2011 yılında Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı olduğum dönemde fakültemizde yapılmış olan tezlerin sanayicilerimize, iş adamlarımıza anlatılması ile ilgili Konya Ticaret Borsasında T. Borsası ile birlikte bir toplantı düzenlemiştik. Bu proje pazarında; projelerden üretime dönüştürülebilecek önemli projeler olmasına rağmen hiçbir projeye maalesef sahiplenen olmamıştı. Bu Konya’mız için önemli bir kayıp olarak görülmektedir. Bu toplantıda geçtiğimiz bu sürede Ar- Ge çalışmalarının araştırmaların önemli olduğunun anlaşılmış olmasını görmek sevindiricidir.

Ar-Ge çalışmaları süreklilik, emek, bilgi ve uzun zaman isteyen çalışmalardır, o nedenle hafife alınmamalıdır. Sanayi- Üniversite iş birliği önemli, ancak bazılarının düşündüğü gibi bir yemekle halledilecek mesele olarak görülmemelidir.

Dünya çapında üretim yapan bir Türk firmasının Ar-Ge’ye verdiği önemi Erzurum Üniversitesi Makine Mühendisliğinde Öğretim Üyesi bir Konya’lının on sekiz yıl önce yaşadığı bir hadiseyi iyi bir örnek olarak vermek istiyorum.

Hemşerimiz Doktorasını Daralan-genişleyen geometride dizilmiş dikdörtgen kanatçıklı ısı değiştiricilerinde ısı ve akış karakteristiklerinin incelenmesi” buz dolaplarının soğutma sistemleri üzerine yapmıştır. Tezler bilindiği gibi Yüksek Öğretim Kurumunun sayfalarında yer almaktadır.

Hadise şu; Akademisyen hemşerimiz bir gün İstanbul’dan buzdolabı üreten bir firmadan aranır. “Sayın hocam, sizin tezinizi gördük, sizinle görüşmek sizi İstanbul’da kaç gün müsait iseniz görüşmek, misafir etmek istiyoruz. Bize tarih verin yerinizi ayırtalım, uçak biletlerinizi gönderelim sizinle görüşelim” derler.

       Genç akademisyen, askerlik yapmadığını, yakında askere gideceğini bu nedenle gelemeyeceğini söylediğinde firma yetkilisi ne kadar süre askere gideceğini sorar, öğrenir kendisine iyi teskereler dileklerini belirtir görüşme sonlanır. Altı aylık askerlik görevini tamamlayıp dönen Öğretim Üyesi yaklaşık ilk görüşmeden yedi ay sonra tekrar İstanbul’dan aynı firmadan aranır ve tekrar görüşme taleplerini iletirler.

Bu örnekte görüldüğü gibi büyük firmalar kolaylıkla büyük olmamakta, Ar- Ge’ye verdikleri önem ile büyümektedirler. Bu husus göz ardı edilmemelidir. Bu neden bu çalıştaylar ve toplantılar önemli olup faydalanılmalıdır. 

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) ocak ayı geçici dış ticaret verileri açıklanmasında; "Konya, ocak ayında 216 milyon 5 bin 660 dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Geçen yılın aynı ayına göre artış oranı yüzde 6,9 seviyesindedir. Bugüne kadar en yüksek yıllık ihracat rakamına ulaşılan 2021'in ardından 2022'in ilk ayında yüksek ihracat rakamı yakalanması sevindirici olup Konya Sanayisi bu yıl daha yüksek oranda yıllık ihracat rakamlarına ulaşacağımızı göstermektedir.  

Ar-Ge Merkezlerinin sayısının ve İstanbul firması örneğinde olduğu gibi etkinliğinin artması arzumuzdur. Bu çalıştayı düzenleyenlere ve bu hususta emeği geçenlere, üretenlere, istihdam edenlere, çalışan ve çalıştıranlara Allah güç kuvvet versin.

Üretimimiz ve İhracatçımızın daha da artması temennisiyle hoşça kalınız.