SANTEK  sanayi ve teknoloji işbirliği kurulu

Konya’mızda geçtiğimiz günlerde SANTEK toplantısı yapıldığını okuyunca çok sevindim.

Toplantının açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, SANTEK kapsamında üniversite ile sanayi sektörlerinin bir araya gelmesi, ortak hareket etmesinin amaçlandığını söyledi.

Amaç da beklediğim  gibi.
Bu amaç gerçek manada gerçekleşirse Konya sanayisi hak ettiği gelişme ivmesini yakalar.

Bakan yardımcısı Sayın Hasan Büyükdere  Konya’ının küresel bir ticaret merkezi haline geldiğini söyledi.

Bence Küresel ticaret ve üretim merkezi olabilecek konuma geldi demek lazım.  Henüz bu kavramı kullanmak için erken.

Sayın Büyükdere;

‘’Ayrıca jeopolitik konumu ve savunma sanayi yatırım alanı olan Konya’mız, savunma sanayinin yerlileştirilmesi alanında çalışmalar yürütüyor, tedarik sanayi ile sektörün tetikleyicisi konumuna geldi. Endüstri bölgesi ile burayı genişletiyoruz. Savunma sanayi yatırımlarının Konya’ya getirilmesi için çalışma içindeyiz. Yine makine sektörümüz, bugün çip yokluğundan dolayı dikkatli olmalı, yüksek nitelikli çiple ilgili teknolojilerde yatırımların çok gelişmesi gerektiğini ifade ediyoruz.’’ Diyerek Konya’nın gelişme potansiyeli ile küresel sorunlar ve çözümüne dair konulara dikkat çekmiş.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü; ‘’Sektörlerimiz teknoloji üretimiyle gücüne güç katacak’’ derken  bu teknoloji konusunu ciddiye almalıyız, sahiplenmeliyiz  uyarısını yapıyor. Haklı olarak. “Bugün yapılacak çalıştaylarda da ele alınacak olan; tarım makineleri sektörümüz, otomotiv endüstrimiz ve savunma sanayi ve havacılık sanayimiz bizim için ayrıca önemli. Bu üç sektör bizim hem üretimimizde hem de ihracatımızda kaldıraç görevi görüyor. Geleceğe yönelik katma değer üretecek sektörleri ifade ederken aynı zamanda Konya’nın potansiyelinin ve harekete geçiş noktasının da altını çiziyor.

Bu rotanın başlangıcını da ‘’ Konya’da üretimin orta yüksek teknolojiye evrildiğini  söyleyen Sayın Kütükçü aynı zamanda yeni rotayı da veriyor.

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ; “Yerli ve milli üretimi, teknolojik dönüşümü sağlamaya yönelik projelere ağırlık verdik” diyerek milli duruşumuzu ifade etmiş.

‘’Konya’nın ihracatta 3 milyar dolardan fazlasını yapacak potansiyeli var’’ diyen Konya Vali Yardımcısı Faruk Bekarlar da, SANTEK toplantılarının sanayinin önünü açmak adına faydalı bir etkinlik olduğunu söylemiş.

Aslında potansiyelin çok altında bir rakam olduğunu düşünüyorum.

‘’Konya her zaman üretimin ve bilimin yanında olmuştur’’Konya Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Uzbaş da, Konya’nın tarihin her safhasında üretimin ve bilimin yanında olduğunu, buna katkı verdiğini söylemiş Büyükşehir Belediyesi olarak Milli Teknoloji Hamlesine katkı vermek, şehri teknoloji üssü haline getirmek için gayret ettiklerini aktaran Uzbaş, “Gençlerimizi bilim ve teknoloji ile yetiştirmeye devam ediyoruz. Sanayi ve teknoloji başta olmak üzere milletimizi gururlandırmak için azimle çalışmaya devam edeceğiz” sözleri ile toplantıya önemli bir katılım yapmış bence.

Gençlerimize vurgu yapması en önemli noktaydı. Çünkü Konya sanayisinin yeterince gelişme ivmesine girememesi geleneksel insan kaynakları yaklaşımından kurtulamamasıdır.
Bence sanayileşme toplumsal bir hareket. Sadece sanayicilerin para ve beceri ile yaptığı bir eylem değil. Sanayileşme toplumsal bir hareket. Toplum tarafından içselleştirilememiş bir gelişme kesinlikle kısır kalacaktır.

Bugün Gaziantep 10 milyar ihracatı yeterli görmüyor ,Konya yükse teknoloji ürünlerinde  3 milyar eşiğinde ise bunu düşünmek gerekiyor..

Konya Sanayisi kendisini önce Konya halkına kabul ettirecek. Yani Konyalı Sanayideki gelişmeleri yakından takip edecek,konuşacak yaşam biçimi haline getirecek.
Bence bu toplantıda Başkan yardımcısı hariç   asıl kaynak olan insan kaynaklarına pek vurgu yapılmamış. Oysa Teknoloji liyakatli insan kaynağı ile gerçekleştirilebilir.

Daha ilkokul ortaokul, lise meslek lisesi ve üniversitelerimiz ile sanayi kuruluşlarımız arasındaki mesafeyi tez elden kapatmalıyız.

Hala çırak yapacak çocuk bulamıyorum diyen bir sanayici gelişemez. Önemli olan okulla beraber çırak kalfa ustalık operatörlük ve diğer teknik insan kaynaklarını birlikte yetiştirebilmeliyiz.

Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik; ‘’Bölgedeki sanayi kuruluşları ile iş birliğini geliştirmek, şehrin teknoloji üssü haline gelmesine katkıda bulunacak gençler yetiştirmek, araştırmalar yapmak, bilginin uygulamaya dönüşmesi öncelikli hedeflerimiz’’ dediyse de bence, Konya üniversiteleri gençlerin Sanayi ile buluşma projelerinde çok geri kalmışlardır.

Konya Sanayisi kalifiye insan kaynaklarını istihdam edecek sistemi kurmalılar. Öncelikle gençler okulda iken işten uzak kalmamalılar. Daha doğrusu okuldayken iş  ve hayatı yakından tanımalılar.

İşveren de  geleneksel insan çalıştırma  bakış açısından kurtulmalı. İnsan kaynağını   önemli görmeli ve değerli hale getirmek için elini taşın altına koymalı.

Mercedes araba  alma hevesi yerine Mercedes gibi   ilkeli   iş ortamları kurmak için çalışmalıyız.

Yoksa SANTEK toplantıları makam sahiplerinin kendini pazarladığı yerler olmaktan öte gitmez.
Gelişme toplumsal bir proje olmalı, toplum tarafından kabul edilmeli. Yani Konya’da sadece girişimcilik değil toplum da gelişmeye hazırlanmalı.