EKONOMİ

Samanın ateşi düştü!

Abone Ol

Saman balyaları Konya'dan farklı illere gönderiliyor. Konya, çok sayıda ilin saman ihtiyacını karşılıyor

Konya Ovası'nda hasat mevsimin başlamasının ardından hayvancılık ve besicilik ile uğraşanları saman telaşı sardı. Bu yıl Ova'da saman bolluğu yaşanıyor. Tüm bölgelerde saman fiyatlarında geçtiğimiz yıla göre düşüş yaşanıyor. Fiyatlardaki düşüşün sebebi ise bu yıl yağış miktarlarının yüksek olması ve buna bağlı olarak da ekin boylarının uzun kalması. Geçen yıl kilosu 1 TL'ye yükselen samanın kilosu 20 kuruşa kadar düştü.  Türkiye'nin buğday ambarı olarak bilinen Konya, çok sayıda ilin saman ihtiyacını karşılıyor. Biçerdöverlerin hasadı kaldırdığı şu günlerde şehirlerarası yollarda  saman balyaları taşıyan kamyon ve TIR'ları görmek mümkün. Çiftçi bu yıl rahatça saman ihtiyacını karşılıyor. Besiciler ve hayvancılık ile uğraşanlar, bu durumdan memnun.
KONYA BİR ÇOK İLİN SAMAN İHTİYACINI KARŞILIYOR
Ova'daki saman bolluğuna değinen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, "Geçen sene sadece Konya Ovası'nda hububatların boylarının kısa kalmasına bağlı olarak saman kıtlığı yaşandı. Bu sıkıntı tüm Türkiye'ye yansıdı. Bu durum da Konya'nın ülke tarımında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu yıl ise saman boyları uzun olduğu için bolluk yaşanıyor. Bu yıl çiftçi uzun yılların ortalamasının üstünde bir verim elde ediyor. Saman fiyatları ise geçen sene değil de önceki senenin fiyat aralığında yer alıyor" diye konuştu. "Konya, kendi ihtiyacını karşıladığı gibi, bir çok ilin de saman ihtiyacını karşılıyor" diyen Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Galip Yeşilırmak de, "Cihanbeyli'de çiftlikler, hububatlarını tarladan kaldırmaya başladı. Çiftçi bu yıl iyi verim alıyor. Bu nedenle saman bolluğu yaşanıyor. Ancak saman konusunda önümüzdeki yıllar için kaygılıyım. Çiftçilerimiz buğday çeşitlerini değiştiriyor. Kısa boyla buğday çeşitleri tercih ediliyor. Bu da sapların kısa kalması anlamına geliyor. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda yeni bir saman krizi gündeme gelebilir. Bu nedenle yetkililer gereken önlemi almalı. Hayvancılıkla uğraşanlar göz önünde bulundurulmalı" ifadelerini kullandı.
SAMAN FİYATLARI BESİCİYİ RAHATLATTI
 Konuyla ilgili bir açıklama yapan bir besici ise, "Besiciler yem olarak en fazla samanı kullanır. Saman daha çok kışın kıymetlenir. Kışın kar yağdığında hayvanlar açık besiye çıkarılamadığından mutlaka önünde bulunması gereken bir üründür. Şimdi oluşan fiyatlara göre saman maliyeti, önceki yıla göre düştü. Saman bolluğu yaşanıyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Geçen yıl saman fiyatı arpanın fiyatını yakalamıştı. Saman yerine hayvanlarına arpa veren bile oldu. Bu yıl çok şükür Ova'da bolluk var. Gelecek yılın nasıl olacağı belli değil. Bu nedenle besiciler önlemini almalı. Geçen yıl saman fiyatlarındaki artış, hayvancılığı derinden etkilemişti" dedi. Önceki yıl hasat döneminde 2,5 lira olan saman balyası, geçen yıl 5-6 lirayı bulmuştu. Balya fiyatlarının önceki yılın fiyat aralığına düştü. Samanın değer kazandığı bu yıllarda Cihanbeyli'nin Kütükkuşak beldesine gelen bazı biçerdöver sahipleri,  tarladaki sap karşılığında çiftçilerin ekinini bedeva biçiyor. Biçerdöver sahipleri ekini biçtikten hemen sonra traktörlere takılı balya makineleri, sapı balya haline getiriyor. Biçimin hemen ardından ise yapılan saman balyaları, farklı şehirlerde bulunan besi çiftliklerine gönderiyor.   
KRİZ NEDENİYLE SAMAN İTHAL EDİLMİŞTİ
Geçen yıl, büyüklerin hep dile getirdiği "sakla samanı gelir zamanı" deyişi gerçeğe dönüştü. Geçen yıl Ova'da ekin bitmediği için saman fiyatları artmış, besiciler hayvanlarına bakamaz olmuştu. Türkiye'de saman fiyatlarındaki artışın önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen ithalat uygulamasıyla saman fiyatlarının gerilemeye başlaması, et ve süt üretiminde maliyetlerin artacağı endişesine kapılan üreticileri rahatlatmıştı. Samanın kilosu 1 lirayı bulmuştu. Besiciler, alternatif yem arayışına düşmüştü. Ancak bu yıl Ova'da saman sıkıntısı yaşanmıyor. Tam tersine bu yıl saman bolluğu yaşanıyor.
KERİM ATICI