Semizotu; demir, potasyum, kalsiyum, açısından oldukça zengindir.

Vitamin ve Mineraller de Semizotu başta C ve A vitamini olmak üzere pek çok vitamin (niasin, riboflavin, folat, B6 vitamini) içeriyor. Aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez mineralleri bakımından oldukça zengin bir sebze olarak öne çıkıyor.

Doymamış yağ asitlerinden; özellikle omega-3 yağ asitleri, a-linolenik asit, EPA, DHA, glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit bakımından zengin olan semizotu, bu özelliklerinden dolayı kalp damar sağlığını koruyucu etki gösteriyor. Antioksidan ve antiinflamatuar etkisinden ötürü bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kanser gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor.

Semizotu çok güçlü bir Omega 3 kaynağıdır , Bu yönü ile kalp damar sağlığını korur , beyin hücrelerini korur, kötü kolesterolun düşürülmesine yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile serbest radikallerin hücrelerimize zarar vermesini engeller. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

İdrar söktürücü ve toksin temizleyici olan semizotu böbreklerdeki taş ve kumun dökülmesine yardım eder. İçerdiği yüksek lif sayesinde bağırsakları çalıştırır , kabızlığı giderir.

Düşük kalorisi ve düşük glisemik indeksi ile kan şekerini dengeler, kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir. Özellikle çocukların yemesi sağlıklı büyümelerini sağlayacaktır. Semizotunu çiğ olarak saata şeklinde tüketmek besin değerlerinden maksimum faydalanmamızı sağlayacaktır.

Potasyum içeriği nedeniyle dolaşım sisteminin düzenlenmesine katkı sağlar
Anemi yani kansızlığı önlemeye yardım eder.Kan basıncını düzenler.
Kasları güçlendirir
Felç riskini azaltır.
Gut hastalığına da iyi gelir.
Kansere karşı da koruma sağlar. Özellikle ağız ve akciğer kanserine karşı da korur.
Cilt güzelliği sağlar.
Hemoroid yani basura karşı da faydalıdır.
Kalorisi düşük olması sebebiyle diyet yapan, kilo vermeye çalışan kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.
Ülsere karşı da faydalıdır. Mide rahatsızlığı olan kişiler tarafından kullanılabilir.
Egzama gibi cilt hastalıklarına karşı da şifa sağlar.
Soğuk algınlığına karşı da koruma sağlar.
Karaciğere de yarar sağlar.
Çocukların beyin gelişimini düzenler.