Bir çoğumuzun merak ettiği bir konuya açıklık getirmek istedim. Hepimiz çocukluğumuzdan bu yana renkli patlayan ya da aromasız sakızları çok severiz. Özellikle vakit geçirmek stres den dolayı ağzı alınan bunun yanında ağız kokusu ya da kokacak bir besin yendikten sonra ağza alınır. Hemen hemen sakızı alışkanlık haline getirmiş bir toplumuz. Bir çoğunluğumuz sakızı kilo kontrolü içinde kullanabiliyoruz. Odaklanma ve konsantrasyonu da toplama için kullanılabiliyor. Vakit geçirmek ve stresi azalttığı için her 10 bireyden 7 si tercih edebiliyor.  Sakin kalmak gerginliği azaltmak için sakız çiğnenmek tercih ediliyor. Öfkeyi azaltmada yardımcıdır. Sakız çiğnemek bireylerin öğrenme, akılda tutma ve bilgiye erişme yeteneğini de arttırıyor.

Sakız çiğnemek ağız sağlığını koruyor. Nefesi ferah tutmaya ve en güçlü savunma mekanizması olan tükürük salgısını da artırmaktadır. Diş minesindeki bozuklukları önlerken, çürüklerle de başa çıkılabiliyor. Şekersiz kalorisiz sakız çiğnemek ağzı meşgul ettiği için kilo vermeye de yardımcıdır. Bir araştırmada mide asidini dengelediğini, mide asidini düzenleyerek mide ve göğüste yanma hissini ortadan kaldırdığına dair açıklamalar vardır. Çiğneme süreci vücuttaki kortizol miktarını azalttığı için stresi yatıştırıyor. Şekersiz sakız çiğnemek östaki tüplerini açtığından dolayı, kulaklardaki aşırı basıncı azaltır. Böylece kulaklar açılır. Nikotin sakızını çiğnemek ağzınızı meşgul etmenize ve zihninizi sigara içme dürtüsünden uzak tutmanıza yardımcı olduğundan sigarayı bırakmak için en güzel alternatiftir. Bazı araştırmalar sakız çiğnemenin iştahı azaltabileceğini ve aşırı yemeyi engelleyebileceğini öne sürmektedir. Sakız çiğnemenin metabolizma hızını artırabileceğine dair çalışmalar da mevcuttur. Ancak kesin sonuç için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu üzerinde durarak söylemek isterim.

Aptite dergisinde 2007 yılında yapılan bir araştırmada öğleden sonraki atıştırmadan öncesi sakız çiğnemenin açlık ve kalori alımını azalttığını göstermiştir. Akşamüstü ki ara öğünün öncesi 3 saatlik bir zaman diliminde 1 saat aralıklarla 15 dakika sakız çiğneyenler ara öğünlerde 36 kalorilik az yendiği görülmüştür. Katkı maddesi, renklendirici, tatlandırıcı ve aroma olduğu için bunların olmadığı saf sakızları tercih ederek tüketebilirsiniz.

Sakız çiğnemenin de elbette ki dezavantajları da vardır. Çok fazla şekersiz sakız çiğnemek sindirim sorunlarına ve ishale yol açabilir. Şekersiz sakızlar FODMAP içerir. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerin sakız çiğnemesi önerilmemekle beraber, Şekerli sakızlar diş sağlığı ve metabolik sağlığınız için kötü bir sonuca götürürken, Çok fazla sakız çiğnemek, TMD adı verilen çene sorununa neden olabilir. Çok fazla sakız çiğnemek migren ataklarını ve baş ağrılarını tetikleyebilir. Stresle birlikte daha çok yemek yemeye yönelenler şekersiz sakız çiğneyerek çözüm oluşturabilirler. Sakız çiğnerken yutulan havayla birlikte bağırsaklarda gaz ve şişkinlik ortaya çıkmaktadır.

Sağlıcakla kalın…