Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte güneş gözlüğü kullanımında da artış bekleniyor. Özellikle yaz aylarında sıkça kullanılan güneş gözlükleri, lisanssız olduğunda gözlerde ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Konu hakkında detaylı bilgiler veren Medicana Konya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lütfi Seyrek, güneş güzlüklerinde özellikle en az UV 400 koruma ve CE sertifikasına dikkat edilmesini öneriyor. Sahte ve aksesuar yerine kullanılan gözlükler konusunda da uyarılarda bulunan Seyrek, “Kesinlikle kullanılmamalı. Sahte kullanmak yerine hiç kullanmamak daha sağlıklı olacaktır.” diye konuştu.

BİRÇOK ZARARI VAR!

Güneş gözlüğünün neden kullanılması gerektiği hakkında bilgi veren Seyrek, güneşteki ultraviyole ışıkların (UV ışığı) gözde birtakım kusur ve rahatsızlıklara yol açabileceğini aktardı. Seyrek konuyla ilgili, “Güneş gözlükleri, güneşten göze direkt temas eden ışığı yansıtmayarak zararlardan korumuş olur; zararlı ışınları en aza indirir. Bu ışınlar göze direkt geldiği takdirde gözde kuruluktan katarakta kadar birçok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor. Sarı nokta hastalığı oluşumuna neden olurken; güneşli ortamlarda gözlerin kısılmasına bağlı olarak ciltte kaz ayağa oluşabilir. Bu rahatsızlıkların önüne geçmek adına güneş gözlüğü kullanılır.” ifadelerini kullandı.

‘EN AZ UV 400 KORUMA OLMALI’

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bahseden Seyrek, bilinenin aksine yüksek fiyatlı, marka gözlüklerin koruyuculuğu noktasında bir kesinlik olmadığının altını çizdi. Seyrek, güneş koruması bakımından gözlüğün en az UV 400 korumaya sahip olması gerekliliğini vurgularken diğer özelliklerle ilgili şunları söyledi: “Gözlüğün mutlaka optikçilerden alınması gerekiyor. Gözlüğün, güneş ışığını yansıtmayacak emicilikte olması gerekir. Günlük hayatta kullanılacak gözlükler için UV 400 koruma, yeterli bir korumadır. Yüksek kesimlerde sürekli kullanım için ise UV 600 korumalı gözlükler gerekli. Ayrıca gözlük alırken CE sertifikanın olmasına dikkat edilmeli. Bu sertifika, gözlüğün birtakım testlerden geçerek belirli standartlarda üretildiğini gösterir. Gözlük alırken mutlaka bu iki şart aranmalı; yoksa gözlüğün çok yüksek ya da asgari fiyatlarda olmasının önemi yoktur.”

Gözlük camının dikey ve yatay şekillerde yerleştirilebileceğini vurgulayan Seyrek, yerleştirilen camın görme kalitesini etkilediğini şu sözlerle ifade etti: “Bir gözlüğü beğendiğinizde karşıdaki bir dikey çizgiye bakın. Gözlüklü ve gözlüksüz olarak bakıldığında o çizgide bir eğiklik, kırıklık ya da yamukluk oluşuyorsa gözlük yeteri kadar merkezi değildir ve uzak durulması gerekir. Camın görme kalitesinin iyi olması için dikey yerleşmesi gerekir. Kalite, bu şekilde de anlaşılabilir. Bunun haricinde gözlüğün sahte olup olmadığını anlamak çok mümkün değil.”

İlk 23 Nisan kutlamaları İlk 23 Nisan kutlamaları

SAHTESİ, GÖZLÜK KULLANMAMAKTAN DAHA ZARARLI!

Sahte güneş gözlüğünün göze yarardan çok zarar sağladığının altını çizen Seyrek, bu konuda uyarılarda bulundu. Sahte güneş gözlüğünün takılması yerine gözlük kullanmamanın daha sağlıklı olacağını iddia eden Seyrek, “Gözümüz yaratılış gereği güneş ya da fazla ışık aldığında, göz bebeği küçülüyor ve ışık retinaya geçemiyor. Ancak sahte gözlük takıldığında, göze gelen ışık azaldığı için göz bebeği büyüyecek ve güneşten gelen zararlı ışınlar gözlükte yok edilmediği için zarar daha fazla olacaktır. Bu yüzden kesinlikte sıradan, sertifika ve koruma olmayan gözlük göze takılmamalı.” ifadelerine yer verdi.

‘KOYU RENKLİ GÖZLÜK CAMI FAZLA KORUMA SAĞLAMAZ’

Doğru bilinen yanlış bir kanıyı daha paylaşan Seyrek, “Koyu renk cama sahip gözlüklerin daha çok koruma sağladığı düşünülür ancak böyle bir kanı yoktur. Koruyuculuk camın içerdiği materyalle ilgili bir durumdur. Dolayısıyla koyu renkli cama sahip gözlüklerin daha fazla koruyuculuğa sahip olduğu kesinlikle yanlıştır. Cam rengi, kontrast duyarlılığa göre yani renk tonlarının ayırt edilebilme derecesine göre seçilmelidir. Görüş kalitesine göre, kendinize uygun bir gözlük tercih edebilirsiniz. Camın rengi ile korumanın arasında bir bağlantı yoktur.” diye konuştu. Güneş gözlüğü kullanımının, yaz aylarının yanı sıra kış şartlarında da geçerli olduğunu hatırlatan Seyrek, “Kış aylarında, özellikle karın olduğu günlerde güneş ışığı, kara yansıyarak göze benzer zararlar verebilir. Bu yüzden kayak yapmaya, yüksek kesimlere giden insanların gözlük taktığını görürüz. Kış şartlarında da gözlük kullanılabilir.” dedi.

‘GELİŞİM AÇISINDAN ÇOCUKLAR KULLANMAYABİLİR’

Çok güneşli ortamlar dışında çocuklarda güneş gözlüğü kullanımını önermeyen Op. Dr. Lütfi Seyrek, güneşten alınan mutluluk hormonunun engellenmemesi adına tavsiye etmediğini söyledi. Çok güneşli bölgelerde çocukların da gözlük kullanılabileceğini söyleyen Seyrek, “Biz miyop hastalarına da mutluluk hormonu dediğimiz serotonin salgılanması adına gözlük tavsiye etmeyiz. Aynı şey, çocukların gelişimi açısından da geçerli olacağı için bazen gözlüksüz çıkmakta fayda var. Çocuklar için de aynı şekilde optiklerden gözlük almak gerekir.” şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: Hacer Ceylan