İletişim, insanların arasındaki sözsel, bedensel, görsel, işitsel ya da yazılı olarak karşılıklı ve ya tek taraflı olarak duygu, bilgi ve davranış alışverişidir. İletişim genel olarak gönderici ve alıcı konumundaki iki insan ya da daha kalabalık bir grup bir insan tarafından gerçekleşebilir. İletişim bir davranış biçimidir. Yemek yeme, hareket etme uyuma, uyanma gibi. Bütün canlılar farklı şekillerde olsa da birbirleriyle iletişim halindedir ve çeşitli iletişim şekilleri de vardır.

İletişim Şekilleri Nasıl Başladı?

İnsanlık tarihi boyunca iletişimin farklı şekillerini görmek mümkün. Çünkü iletişimde insanlıkla birlikte doğal olarak gelişen, değişen ve de evrilen bir davranış biçimidir. İnsanlığın ilk çağlarında mağaralara çizdikleri resimlerden taş tabletlere yazılan yazılara, telgrafla kurulan iletişimden çevirmeli telefonla kurulan iletişime ve bilgisayarın daha sonra da internetin ortaya çıkmasıyla internetin sağladığı farklı mecralar sayesinde kurulan iletişime kadar değişen bir etkili iletişim söz konusudur.

İnternet Fark Yarattı

Bütün bu saydığımız değişimler ve gelişimler arasında en önemlisi ya da en çok fark yaratanı internet olmuştur. Çünkü alıştığımızın dışında imkanlar sunarak her şeyi oturduğumuz yerden yaptığımız, insanlarla yüz yüze iletişim halinde olmadığımız ve hayatımızı fazlasıyla kolaylaştıran her bilgiye çok kolay ulaştığımız bir platform olmuştur.

Günlük hayatta yaptığımız birçok aktiviteyi bile internet ile daha kolay yapabilir hale geldik. Örneğin, spor salonuna gitmek yerine evde internetten izlediğimiz video ile spor yapmaya başladık hatta yemekleri de internete bakarak yapmaya başladık. Alışverişimizi internetten yapmak da çok kolay. Hayatımızın her alanını internete taşıdığımız gibi iletişimimizi de internete taşıdık.

Dijital İletişim Çağı

İletişimin dijitale dönüşmesi yani cep telefonu, internet, bilgisayar veya tablet gibi araçlar ile yapılabilir hale gelmesi yüz yüze kurduğumuz iletişimin insanlara göre sıkıntılı yanlarını da ortadan kaldırdı. Örneğin bir insanla kavga ederken ona hakaret kelimelerini anında söylemek insani duygularımızdan dolayı zordur. İnternetle birlikte ortaya çıkan sosyal medya sayesinde karşımızdaki kişiyi görmeden ona istediğimizi söyleyebiliriz. Sadece yapmamız gereken tek şey harflere basmak ve aklımızdakini yazmak.

Bu durumda tabi ki, insanların daha cesur olmasına, istediklerini söyleyebilmesine ve bir yandan da insani duygularımızdan (utanma, çekinme, karşındakini kırmama gibi) uzaklaşmamıza hatta iletişimin daha farklı bir hale dönüşmesine sebep oldu. Dijitale dönmek hayatımızın birçok alanında kolaylıklar sağladığı için aslında insanlığın yararına olan bir şeydir. Fakat her alanda yaptığımız gibi bununda kötü bir yanını bulup sanki faydalıymış gibi kullanmaya başladık.

Doğru İletişim Gerek

Dijitalleşmeyi bir iş sahası olarak veya gerçekten iletişimimizi hızlandıran bir araç olarak kullansak bizim çok daha yararımıza olur. Dünyanın bu kadar değiştiği, geliştiği ve ilerleyen zamanda her şeyin çok daha farklı olacağı bir dönemdeyiz. Biz iletişimimizi doğru, kimseyi kırmadan ve hakaret etmeden kurmalıyız. Çünkü farklı insanlarla bir arada olabilmenin temelinde iletişim yatar. Bu iletişim ister yüz yüze ister mektupla isterse dijital yolla olsun hepsinin temelinde insanlık vardır. Her alanda ve en çok iletişim konusunda çok daha ileriye gitmeli ve gerekirse bu konuda eğitim almalıyız.