Hazımsızlık, besin alımından sonra karın üst bölgesinde ağrı, şişkinlik hissi, hızlı doygunluk hissi, bulantı ve yanma gibi şikayetlerle ortaya çıkar. Genellikle yaşam tarzı ve yeme alışkanlıklarıyla ilişkilidir. Sigara ve alkol kullanımı, aşırı yağlı ve baharatlı beslenme, aşırı kahve tüketimi, stres ve fazla kilolar hazımsızlığa zemin hazırlar. Ancak hazımsızlığa çok daha ciddi sindirim sistemi sorunlarının da neden olabileceği unutulmamalıdır.

Yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle birlikte hazımsızlık şikayetleri azalabilir. Sık aralıklarla küçük porsiyonlar tüketmek, akşam belli bir saatten sonra yemeyi kesmek, yavaş yemek yemek, rahat kıyafetler tercih etmek, baharatlı gıdalar, gazlı içecekler, alkol, sigara ve kafeinden olabildiğince kaçınmak, stresle başa çıkmayı öğrenmek alınabilecek temel önlemler.

Hazımsızlık şikayetleri ile baş etmek için, doğal bitkisel kaynaklardan da yardım alınabilir. Rezene ve Anason geleneksel olarak, bu amaçla uzun yıllardır kullanılan iki bitki. Bu bitkilerin tohumlarının soğuk sıkımla elde edilmiş yağlarının, sindirim sistemi kaslarında gevşeme ve gaz şikayetlerinde azalma sağlayarak, semptomları rahatlatıcı etkileri var.

Reflü, IBS, mide ülseri, süt ürünlerinin sindirilemediği laktoz intoleransı, unlu gıdaların sindirilemediği çölyak hastalığı, safra kesesi ve pankreas sorunları, antibiyotik ve ağrı kesici gibi ilaçların kullanımı, mide kanseri ve psikolojik problemler de hazımsızlığın nedeni olabilir. Yaşam ve beslenme alışkanlıkları değiştirilmesine karşın şikayetler devam ediyorsa mutlaka ileri değerlendirmeler yapılmalıdır.