Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde 2022 Yılı Rekorlarla Geçti 2022 yılında 1. Basamak sağlık hizmeti sunan başta Aile Sağlığı Merkezleri ( ASM) olmak üzere, sağlıklı hayat merkezleri ( SHM ) ve entegre ilçe hastanelerinde yoğun bir mesai yapıldığını açıklayan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, “1. Basamak sağlık hizmeti sunan sağlık tesislerimizde 2022 yılında toplam 12 milyon 767 bin 861 hastaya sağlık hizmeti sunulmuştur. Bu rakamın 12 milyon gibi büyük bir kısmını ise 223 aile sağlığı merkezinde görev yapan 738 aile hekimine başvuran hastalarımız oluşturmuştur” dedi.

‘SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİNE İLGİ ARTIYOR’

’ Ruh sağlığı sorunlarından, beslenme alışkanlıklarına, kronik hastalıklardan aile içi yaşanan problemlere kadar pek çok konuda ücretsiz danışmanlık hizmeti sunan Sağlıklı Hayat Merkezleri’nden faydalanan vatandaş sayısının da 2022 yılında arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Koç, “Yediden yetmişe herkesin karşılaşabileceği her türden sorun için vatandaşlarımız, Sağlıklı Hayat Merkezlerine başvurabiliyor. İlimizde açtığımız 7 sağlıklı hayat merkezimizden bu dönemde çok sayıda vatandaşımız faydalanmıştır. Bu merkezlerimizden 2022 yılında yaklaşık 60 bin vatandaşımız hizmet almıştır” dedi. SHM’nin çok çeşitli alanlarda danışmanlık hizmeti sunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Koç, “2022 yılında, diyetisyenlerimiz tarafından 10.444 vatandaşımıza beslenme danışmanlığı, psikologlarımız tarafından 4.774 vatandaşımıza psikolojik danışmanlık, fizyoterapistlerimiz tarafından 3.831 vatandaşımıza fizyoterapi danışmanlığı, çocuk gelişimcilerimiz tarafından da 1.453 çocuğumuzun ailelerine danışmanlık hizmeti verilmiştir” dedi.

‘KANSER TARAMALARINDA PANDEMİ ÖNCESİ RAKAMLARA ULAŞILDI’

Konya merkez ve ilçelerinde kanser taramalarının hız kesmeden devam ettiğini de belirten Prof. Dr. Koç, kanser vakalarında erken teşhisin önemine değinerek, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) sunulan tarama hizmetleri hakkında da bilgiler verdi. 2022 yılında 265.614 vatandaşa kanser taraması yapıldığını açıklayan Prof. Dr. Koç, KETEM merkezlerine, hastaların sadece kimlik kartları ile randevusuz bir şekilde gidebildiklerinin de altını çizdi. Kanser vakalarının erken teşhis edilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan ve Konya İl Sağlık Müdürlüğü bünyesine tahsis edilen Kanser Tarama Tırı (Mobil KETEM) aracının en ücra noktalara kadar giderek vatandaşlara ücretsiz kanser taraması yaptığını söyleyen Prof. Dr. Koç, “2022 yılı Nisan ayından itibaren ilimizde hizmet vermeye başlayan ve şehrimizin 31 ilçesinde hizmet sunan mobil kanser tarama tırımız ile 5.131 vatandaşımıza ulaşılmıştır” dedi.

 ‘İLK ADIM EBE-GEBE OKULU’ PROJESİ MODEL OLMAYI BAŞLADI’

İlk Adım Ebe Gebe Okulu projesinin son derece önemli bir noktaya taşındığını ve pandemi döneminin olumsuzluklarına rağmen projenin sağlıklı ve başarılı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Prof. Dr. Koç, “Proje kapsamında 2022 yılında 130’u il dışından olmak üzere 326 gebeye çevrimiçi, 65‘i çift olmak üzere 847 gebeye yüz yüze toplamda ise 1.173 gebeye eğitim verilmiştir” dedi. Prof. Dr. Koç, merkez ve ilçe hastanelerinde açılan gebe sınıfı ve gebe okullarında da toplam 8.313 gebenin eğitim aldığını da belirtti. ‘

SMA TARAMALARI BAŞLADI’

2022 yılında SMA taramaların yapılmaya başlandığını ve önemli bir sayıya ulaşıldığının da altını çizen Prof. Dr. Koç, SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programı sayesinde Konya’da 14.216 kişiye SMA taraması yapıldığını belirtti. Prof. Dr. Koç, “Hastalık riskinin ortaya çıkmadan önlenebilmesi için önem taşıyan bu taramalar sonucunda, genetik açıdan risk taşıdığı belirlenen çiftlerimiz, isterlerse bedeli tamamen devlet tarafından karşılanan tüp bebek yöntemini tercih edebiliyorlar” dedi.

‘2023 YILI HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ’

Sağlık Bakanlığımızın yeni koymuş olduğu hedeflere ulaşma adına çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Koç, “2022 yılında sağlık sunumuna ihtiyaç duyan tek bir vatandaşımızın dahi mağdur edilmemesi adına yoğun bir çalışma içerisinde olduk. İnşallah 2023 yılında da belirlemiş olduğumuz hedeflere ulaşarak vatandaşlarımıza nitelikli sağlık hizmetleri sunmaya devam edeceğiz” dedi.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim