Çin’in Wuhan kentinden başlayarak Türkiye’ye ulaşan Corona virüsü, en çok sağlık çalışanlarını etkiledi. Hayatlarını ortaya koyarak canla başla çalışan sağlıkçılar, virüsün Türkiye’de yayınlamsını önlemek amacıyla gece gündüz çalışıyor.

Sağlık Sen Üniversite Şube Başkanı Mithat Şafak, “Mesleğimiz her şeyden önce gelir ama haklarımız da iade edilmelidir” diye konuştu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI İLE İLGİLİ BİR AÇIKLAMA YOK

Bu bir eleştiri değil haklıya hakkının verilme mücadelesidir diyen Mithat Şafak, “Dünya ve ülkemizde salgın var. Sağlık çalışanlarının üzerindeki iş yükü, Avrupa ülkelerindeki sağlık çalışanlarına göre iş yükü beş kat fazla olmasına rağmen şu ana kadar sağlık camiasını rahatlatacak bir açıklama yapılmamıştır. Üstelik Cumhurbaşkanlığının yayınladığı genelgeyi dikkate almayarak gece yarısı yapılan açıklamada sağlık çalışanlarının dâhil olmadığı belirtilmiş ve tüm çalışanların izinleri durdurulmuştur. Sağlık Sen’in ve sahanın haklı sesini duyarak sağlık bakanlığı izin konusunda tam olarak istediğimiz gibi olmasa da sahayı rahatlatacak bir açıklama yaparak hamile, süt izni kullananlara ve özürlü kadrosunda çalışanlara izin verdi. Fakat üniversite çalışanları her şeyde olduğu gibi bu konuda da üvey evlat pozisyonunda kalmıştır. Sağlık bakanlığının açıklamasının ardından 24 saat geçmesine rağmen YÖK tarafından üniversite sağlık çalışanları ile ilgili hala bir açıklama yapılmamıştır” ifadesini kullandı.

SALGIN ARTARSA SIKINTI ÇEKERİZ

Başta bakan ve bürokratların en büyük korkusu salgın daha da artarsa sağlık personeli sıkıntısı çekeriz düşüncesi olduğunu hatırlatan Sağlık Sen Üniversite Şube Başkanı Mithat Şafak, “Buna bizler de katılıyoruz. Lakin önceki gün akşam 20.000 öğretmen ataması açıklamasının yanına 20.000’de sağlık çalışanı ataması eklemek çok mu zordu. Yahut sağlık çalışanlarına bir maaş ikramiye verilmesi açıklansa Türkiye ne kaybederdi?” diye sordu.

SAĞLIKÇI ATAMASI DA YAPILMALIYDI

Aslında çok şey kazanırdı. Sağlık çalışanları üzerinde ciddi bir motivasyon sağlanırdı şeklinde konuşan Şafak şöyle devam etti: Avrupa’ya bakın, emekli olanları göreve geri çağırdı. Rusya sağlık çalışanlarının maaşına %50 zam yaptı. Azerbaycan 5 maaş ikramiye vereceğini açıkladı. Dünyada sağlık çalışanları ile ilgili bu gelişmeler yaşanırken virüs salgınından dolayı ülkemizdeki hastanelerin gelirlerinin düştüğünü sebep göstererek çalışanların döner sermayelerini kesmeyi planlayan yöneticiler çıkacağını düşünüyorum. Buradan sesleniyorum bu konuda çalışanların yanında durarak onların lehine insiyatif kullanmanızı tavsiye ediyorum. Ülkemizde sağlık çalışanları her zaman devletinin ve milletinin yanında olmuştur. Sağlığın para ile ölçülmediği gibi bizlerin yaptığı mesleğinde değeri para ile ölçülmez. Hala geç değil binlerce genç sağlıkçı atama bekliyor. Sahada çalışan sağlıkçılar gözle görülebilen iyileştirmeler bekliyor. Üniversite çalışanları ise bu ülkenin öz evladı olduğunu hissetmek istiyor. Sizce çok şey mi istiyorlar…

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim