Kimi zaman sınav stresi, kimi zaman sabahtan akşama kadar yayılmış ders programı, bazen de vakit ve nakit yetersizliği üniversite öğrencilerinin yetersiz ve dengesiz beslenmesine yol açıyor. Sonuçta, gençler ya zayıf kalıyor ya da obezite kurbanı oluyor. 
Özel Konya Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, öğlen sıcak yemek imkanı olmayanların evde tam tahıllı ekmeğe hazırlayacağı peynirli, ton balıklı ya da tavuklu bir sandviçi ayran ya da taze sıkılmış meyve suyu ile sağlıklı bir öğün geçirebileceğini belirtti. Yağ oranı yüksek fastfood menüler yerine simit-peynir-ayran üçlüsünü öneren Acar, kızartılmış yiyecekler ve ketçap-mayonez gibi soslardan uzak durulması uyarısında bulundu.
Acar, sınav stresi, vakit ve nakit yetersizliği ya da okul imkansızlıklarının, öğrencileri öğün atlamaya veya fastfood tarzında sağlıksız menüler tüketmeye yönlendirdiğini vurguladı. Düzensiz beslenme sonucu vitamin-mineral yetersizlikleri, zayıflık ya da obezite ile karşılaşabildiğini dile getiren Acar, özellikle öğrencilerin süt, tahıl, sebze ve meyve grubundan besinleri her gün tüketmesi gerektiğini bildirdi.
Güne iyi başlamada ve sürdürmede sabah kahvaltısının önemine dikkat çeken Acar, “Kahvaltı yapılmadığında kan şekerimiz düşer; yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama azlığı gibi problemler yaşanır. Peynir, zeytin, yumurta ve mevsim sebzeleriyle sağlıklı bir kahvaltı yapabiliriz. Vakit problemi yaşayan bireyler süt ile hızlı bir şekilde hazırlanan kahvaltılık tahıl gevreklerini tercih edebilir” tavsiyesinde bulundu.
YÜRÜYÜŞÜ AKSATMAYIP, UZUN SÜRE OTURMAYIN
Ana öğünler kadar ara öğünlerin de önemli olduğunu hatırlatan Hilal Acar, şu bilgileri verdi: “Ara öğünlerde taze veya kuru meyve, süt, yoğurt, ayran, fındık, ceviz içi, badem ya da diyet bisküvi enerjimizdeki düşüşü önleyecektir. Asitli içecekler, çay ve kahve yerine tüketeceğimiz su, meyve suyu, ayran ve bitki çayları sıvı ihtiyacımızı karşılamış olacaktır. Ayrıca, okulda hareketsiz ders dinleyerek, evde ya da yurtta televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen zaman fiziksel aktivitemizi azaltır. Ders aralarında kısa yürüyüşler yapmak, asansör yerine merdivenleri kullanmak ya da ineceğimiz duraktan birkaç durak önce inip yürümek sağlığımız açısından faydalı olacaktır.”
Editör: TE Bilişim