Sağlıklı beslenmeye önem verilmesini isteyen Yetkin, kolesterol düzeylerinin, 20 yaşından itibaren orta yaşlara kadar, her beş yılda bir ölçülmesi gerektiğini söyledi. Kalıtım, yanlış beslenme, şişmanlık, yaşam tarzı, yaş, diyabet, yüksek tansiyon, sigara ve stres gibi faktörlerin kötü kolesterolü (LDL) yükselttiğini ifade eden Prof. Yetkin, bu etkenlerin iyi kolesterolü (HDL) de azalttığını vurguladı. Kanda fazla miktardaki kolesterolün damar tıkanıklığını beraberinde getirdiğini bildiren Yetkin, bu nedenle damar hastalıkları riskini en iyi ortaya koyan parametrelerden birinin kolesterol değerleri olduğunu dile getirdi.
Kalp sağlığı için ideal kan değerleriyle ilgili bilgi veren Yetkin, “Büyük tansiyonun 14, küçük tansiyonun 9 ve üzerinde olması (140/90 mmHg) yüksek tansiyon demektir. Hipertansiyon; beyin kanaması, felç, kalp ve böbrek yetmezliği, görme kaybı gibi hastalıklara neden olabilir. 20 yaşın üzerindekilerde kan kolesterol düzeylerinin 200 mg/dl’nin, kan LDL kolesterol düzeylerinin ise 130 mg/dl’nin altında olması ve HDL kolesterol düzeylerinin de 40 mg/dl’nin üzerinde olması istenilen değerlerdir. Toplam kolesterol 200 mg/dl’den fazla ya da LDL kolesterol 130 mg/dl’den yüksek ya da HDL kolesterol 40 mg/dl’den düşükse kişide kalp damar hastalıkları riski artar.” diye konuştu.
ORTA YAŞA KADAR HER BEŞ YILDA BİR ÖLÇTÜRÜN
Yaşın ilerlemesiyle kolesterol düzeylerinde artış görüldüğüne dikkati çeken Yetkin, “Kolesterol düzeyleri, 20 yaşından itibaren orta yaşlara kadar her 5 yılda bir ölçülmelidir. Yüksek kolesterolün kontrol altına alınmasıyla yaşam süresinin uzadığı, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin azaldığı, kalıcı sakatlıkların önlendiği kesin olarak biliniyor” dedi.  Yetkin, kolesterolü düşüren besinlere menüde mutlaka yer verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 
Editör: TE Bilişim