Uzmanlar kış aylarında balık tüketiminin daha çok olması gerektiğine işaret ediyor. Diyetisyen Suna Koçak, Avrupa ülkelerinde balık tüketiminin fazla olduğunu ifade ederken, Türkiye’de ise bu oranın yeterli olmadığını söylüyor. Balığın önemli bir besin zinciri olduğunu kaydeden Koçak, “Kış aylarının gelmesiyle birlikte uskumru, lüfer, palamut, istavrit, çinakop, tekir, kırlangıç, kofana gibi pek çok farklı balığı balıkçı tezgahlarında görmeye başladık. Balık tüketiminin şu dönem tam zamanı. Balıkların çabuk bozulma özelliği sebebiyle taze balık seçimi gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek bakımından önemlidir. Taze balık gözleri dışa dönük, pullu balık ise cilt ile tamamen bitişik, yüzgeçleri kırmızı, kafasından tutulduğunda kuyruğu yukarı doğru kalkar özelliktedir. Tezgâhta buz içerisinde, alındıktan sonra hemen tüketilmeyecekse buzdolabında bekletilmelidir” dedi.

‘FAYDALARI BÜYÜK’

 Balık tüketiminin öneminden bahseden Koçak, “Yüksek protein, Çoklu doymamış yağ asitleri, İyot, Selenyum, Demir, A ve D vitamini gibi pek çok makro ve mikro besin öğesi içeriği ile balık vücudumuzda pek çok yaşamsal faaliyetin sürdürülmesinde aktif rol oynar. Omega 3 kaynağı olması sebebiyle özellikle çocuklarda beyin ve zihin faaliyetlerinde, kış aylarında en çok ihtiyaç duyduğumuz bağışıklık sistemimizin korunmasında, kolesterol ve trigliserit seviyelerinin düşürmesi sebebiyle kalp damar sağlığının korunmasında vb pek çok faydası bulunmaktadır. Ayrıca diyabet, depresyon, sedef hastalığı gibi pek çok hastalığı önlediği de yapılan çalışmalarla bildirilmektedir. Dünya ortalama su ürünleri tüketimi yıllık kişi başına 22 kg iken ülkemizde 6,5 kg’dır. Gelişmiş ülkelerde 26,5 kg iken çok düşük gelirli ülkelerde ise bu rakam 5,4 kg’dır. Faydası bilinmesine rağmen tüketim alışkanlığının, ekonomik koşullar vb. göz önüne aldığımızda balık tüketimimizin diğer ülkelerin tüketim oranlarının çok çok altında olduğu görülmektedir” diye konuştu.

‘PİŞİRME YÖNTEMLERİNİ ANLATTI’

Koçak sözlerini şöyle sürdürdü, “Hal böyle iken haftada 2 kez 150 gr ızgara, buğulama veya fırında pişirilmiş balık tüketimi tavsiyemizdir. Yanında bol miktarda salata ile hem daha lezzetli hem de daha faydalı olacaktır. Balıkların tam pişirilmesi mikrobiyal risk açısından önemli olup nasıl pişirmeli diye soranlara ise gelsin tarifimiz: güzelce ayıkladığınız balığınıza zeytinyağı, tuz, karabiber, kekik, defneyaprağı eklenerek 150 derecelik fırında 12 dk sonra ısı 200’e getirilip 20 dk daha pişirilebilir Kış aylarında deniz suyunun da soğumasıyla birlikte balıklarının yağlılık seviyesi dolayısıyla lezzeti artar. Özellikle kefal ve hamsi uygun yağlılık seviyesine gelir. Ocak ayının en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrit olup tüm sevdiklerinizin sağlığı için bu mevsim aile sofralarınızda mevsim balıklarına yer açın” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

BİRKAN BAKAY

Editör: TE Bilişim