Medicana Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Taşbaş, sürekli yanan kaloriferin oda havalandırılmadığı takdirde hastalıkların kronikleşmesine neden olabileceğini belirtti. 

Uzman Doktor Zeynel Abidin Taşbaş, "Nem, havadaki su buharı miktarıdır. Havanın kuru olması, soğuk algınlığına neden olan virüslerin çoğalması için ideal ortam oluşturmaktadır. Kuru hava ayrıca mukoza zarlarını da kurutarak burun tıkanıklığı ve boğaz kuruluğuna yol açar. Havadaki nem oranı; mevsime ve hava koşullarına göre, ayrıca kişinin yaşadığı bölgeye göre değişir. Genellikle nem oranı yaz aylarında yüksek, kış aylarında düşüktür. İdeal olarak bir evde nem oranı yüzde 40- 50 civarı olmalıdır. Hava nemlendiricileri, üst solunum yolu tıkanıklığının giderilmesinde ve burun ve sinüslerdeki kuruluğun azalmasında faydalı olabilmektedir, ancak bilimsel çalışmalarda etkinliği kanıtlanamamıştır. Soğuk ve sıcak buhar olmak üzere hava nemlendirme cihazları iki çeşittir. Soğuk buhar hava nemlendiricileri:En büyük sorun soğuk su bakteri ve küflerin üremesi için uygun bir ortam oluşturmasıdır. Bu nedenle hava nemlendiricinin her gün önerilen şekilde su ve sabun ile yıkanması gerekmektedir. İyi temizlenmeyen cihazlar enfeksiyon kaynağı olabilir. Ayrıca soğuk buhar hava nemlendiricilerinin distile su kullanılması önerilmektedir. Musluk suyu çeşitli mineralller içerir bu mineraller hava nemlendiricisinin içinde birikerek mikropların yerleşmesini kolaylaştırır. Sıcak buhar hava nemlendiricileri: Bu cihazlarda bakteri ve küf üremesi daha zordur fakat yanık riski vardır. Bu nedenle özellikle küçük çocukların bulunduğu ortamlarda kullanılmaması önerilir" ifadelerini kullandı. 

Fazla nemin halılarda ya da ev içindeki başka alanlarda küf mantarlarının, zararlı bakterilerin ve ev tozu akarlarının üremesinde artışa neden olabileceğine işaret eden Taşbaş, "Özellikle astımı olan çocuklarda bu durum astım şikâyetlerinin kötüleşmesine yol açabilir. Çocuğunuzun astımı olmasa bile, eğer yeterince iyi temizlenmemiş ve havaya mikrop yayan bir buhar makinesi var ise cihazının kendisi üst solunum yolu enfeksiyonları gibi benzeri şikâyetlere hatta akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.Astımlı hastalara evlerini sık sık havalandırmalarını, ev içinde çamaşır kurutmamalarını öneriyoruz. Çünkü nem fazla olduğunda alerjenlerin artması için çok uygun bir ortam oluşmakta bu da hastaların bulgularını kötüleşmesine sebep olmaktadır. Cihazları kullanırken dikkatli olunması gerekir eğer nem düzeyi olması gerekenin üzerinde ise ya da hava nemlendirici cihazların bakımı gerektiği gibi yapılmıyor ise çocuğunuzu iyileştireceğine daha da hasta olmasına neden olabilir. Kalorifer ile ısınan evlerde, ortamdaki nemin azalmasına neden olduğu için, çeşitli hastalıkların kronikleşmesine neden olabiliyor. Evdeki havanın nemi sağlık açısından yüzde 40-50 civarında olmalı, kış aylarında sürekli yanan kaloriferlerin, ortamın havalandırılmaması nedeniyle nemi aldığı ve havayı kuruttuğu bilinmektedir. Burun ve ağızda kuruma, buna bağlı olarak oluşan rahatsızlıkların kronikleşmesine neden olmaktadır. Kaloriferin daima yandığı evlerde havanın nemi maalesef yüzde 50'nin çok altında iniyor. Bunu önlemek için; Peteklere takılan suluklardan kullanılmalı ve suları sürekli yenilenmeli ve temizlenmeli. Peteklerin üzerine ıslak bez-havlu koyulabilir. Çok iyi durulanmış çamaşırları ev içerisinde kurutulabilir (deterjanı solumak zararlı olduğu için iyi durulanmış çamaşırlar kullanılmalı) Evlerinde katalitik kullananlar, bunların üzerine çaydanlık ya da benzeri kaplar koyabilir. Elektrikli su ısıtıcıları odada kullanılabilir. Son olarak evinizdeki tüm odaları gün içinde havalandırın ki odanın kuruyan havasına nem dengesi gelsin" diye konuştu. 

HABER MERKEZİ