Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Konya Diş Hekimleri Odası’nın yeni hizmet binası düzenlenen tören ile Çarşı Meram İş Merkezi’nde açıldı. Açılışa Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Ahmet Keleşoğlu Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Ayhan Başçiftçi, 5. Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru, Konya Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Mete Algen ile çok sayıda Diş Hekimi katıldı. Konya Diş Hekimleri Odası’nın yeni hizmet binasının hayırlı olmasını dileyen Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Diş Hekimlerine görevlerinde başarılar dilerken, tüm diş hekimlerinin 22 Kasım Diş Hekimleri Gününü de kutladı.

BİLİMSEL DİŞ HEKİMLİĞİ 114. YILINI KUTLUYOR

Konya Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Mete Algen ise bu yıl Bilimsel Diş hekimliğinin 114.yılını kutlamakta olduğuna dikkat çekerek, “Bilimsel diş hekimliği ilgili olarak ilk adım 22 Kasım 1908 yılında atılmış ve dişçi mektebi kurulmuştur 1909 yılında ise dişçi mektebi eğitimle başlamış ve eğitimde çağdaş bir şekil almıştır. 22 Kasım günü Türk Diş Hekimleri Birliğinin Başvurusu üzerine 1996 yılında sağlık bakanlığı tarafından diş hekimliği günü olarak kabul edilmiş ve kutlanmaya başlamıştır. Toplumda ağız ve diş sağlığının önemini artırmak ve bilinç uyandırmak için 22 Kasım’ı içine alan hafta da Ağız ve Diş sağlığı haftası olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde diş hekimliği ilgili en büyük problem son zamanlarda artan fakülte ve kontenjan sayısıdır.   Bugün toplamda 46.000 olan diş hekimi sayısı 5 yıl sonra 80.000'i geçmiş olacak ve diş hekimliğinde işsizlik oranı giderek artacaktır. Ayrıca Alt yapıdan yoksun, akademik kadroları eksik olan bu fakültelerde verilen eğitimlerin niteliği de sorgulanmalı ve buna bir çözüm üretilmelidir. Mesleğimizde başka bir sıkıntı ise özelde çalışarak emekli olan meslektaşlarımızın BAĞ-KUR maaşlarıdır. BAĞ-KUR maaşları asgari ücretin altındadır. Talebimiz Akademik mesleklerle birlikte yeni bir kategori oluşturulmalı ve BAĞ-KUR maaşları kamudan emekli olan diş hekimlerinin maaşları seviyesine getirilmelidir” dedi.

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

‘HASTA HEKİM ODAKLI NİTELİKLİ TEDAVİ PLANLAMASINA GEÇİLMELİDİR’

Kamuda çalışan meslektaşların da niteliksiz tedaviye sebep olan performans uygulamaları ve MHRS üzerinden planlanan yetersiz tedavi süreleri ile ilgili çalışmalar yapılmasını ve hasta hekim odaklı nitelikli tedavi planlamasına geçilmesi gerektiğine ifade eden Algen, “Mesleğimizin son zamanlarda ki en büyük problemi sahte diş hekimleri ve özel sağlık kuruluşlarına dışarıdan sermaye girişidir. Sahte diş hekimleri toplum için yanlış tedavi ve bulaşıcı hastalık açısından sorun oluşturmaktadır. Dışarıdan giren sermaye ise diş hekimlerini işçileştirmekte ve hekim olamayan sermaye sahiplerinin zaman zaman tanı ve tedavide etkili oldukları ve kurumları sağlık kurumundan daha çok ticari bir kurum gibi görmeleri içler acısıdır. Ayrıca sağlıkta şiddet vakalarına karşı çıkarılan yasalar için yetkililere teşekkür ediyor, yetmez diyor ve titizlikle uygulanmasını istiyoruz ve takip edeceğiz. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın da niteliksiz tedaviye sebep olan performans uygulamaları ve MHRS üzerinden planlanan yetersiz tedavi süreleri ile ilgili çalışmalar yapılmalı ve hasta hekim odaklı nitelikli tedavi planlamasına geçilmelidir. Konya Diş hekimleri odası olarak gelişen bilim ve teknoloji ile birlikte sadece üyelerimizle değil ulaşabildiğimiz tüm diş hekimleri, öğrencileri ve teknisyen, tekniker, yardımcı personel gibi tüm bileşenlerimizle bilgilerimizi heran güncelleyerek, toplumun daha kaliteli ve nitelikli ağız ve diş sağlığı hizmetine ulaşmasını sağlamaktayız sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim