Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanmamak ve vücudun direncini artırmak için ise ilk başvurulan yöntem bitki çayları oluyor. Soğuk havaların gelmesi bitki çaylarına rağbeti artırırken, aktarlarda en çok ıhlamur, zencefil, zerdeçal, tarçın, adaçayı gibi şifalı bitkiler ile çeşitli bitkilerin bir araya getirildiği karışımlar rağbet görüyor. 

“Kış çayları genellikle vücudumuzun bağışlıklı sistemini güçlendirerek hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı direnç kazanmamıza yardımcı olur” diyen aktar Arif Altınok, “Kış çayları genellikle vücudumuzun bağışlıklı sistemini güçlendirerek hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı direnç kazanmamıza yardımcı olur. Çaylarımızın farklı türleri var. Yaklaşık 30-35 bitkiden karışanları var. Genellikle kullanılan ve tüketilen tarçın, zencefil, karanfil, ıhlamur, adaçayı, papatya, kuşburnu. Bunlar hem c vitamini bakımından hem de bağışıklık sistemimizi güçlendirilmesi açısından en sağlıklı kış bitkileridir. Kışın bu bitkiler hem vücut ısımızı hem de soğuklara ve enfeksiyonlara karşı direnç kazanmasına yardımcı olur. Bunlar çay şeklinde tüketebileceği gibi bal, pekmez ve macunla karıştırılarak tüketilebilir. Kışın bu bitkilere talepler artıyor. Mevsim gereği işlerimizde hareketlilik yaşanıyor. İlerleyen günlerde çaylara olan ilginin daha da artacağını düşünüyorum. Havaların soğumasıyla bitki çaylarına talep artmış durumda. Ihlamur en çok tercih edilen çaylar arasında. Ada çayı, hibiskus, hatmi çiçeği, zencefil ve tarçınlı çaylar da bol miktarda tercih ediliyor. Kış aylarının gelmesiyle artan soğuklarla çaylara olan talep artınca normale göre işlerimizde de artış oldu” dedi.

KIŞ ÇAYI GÜNDE 2 DEFA TÜKETİLMELİ 

Mevsimsel geçiş döneminin yaşandığına dikkat çeken Altınok, “Şu anda tam havanın geçiş dönemi. Bu dönemde insanların dikkat etmesi gereken şey soğuk algınlığıdır. Hava sıcaklığı çok değişken bu dönemlerde bir anda 5 derece düşüyor bir anda sıcaklık artış gösteriyor. Bu da insanları nezle dediğimiz soğuk algınlığı yapıyor. Ben bunun için kış çayı öneriyorum. Özellikle Kuşburnu, adaçayı, ebegümeci, ekinezya, zencefil, havlıcan kaynattığımız sıcak suya atarak 5 dakika dinlendikten sonra içilmesini öneriyorum. Günde iki defa içilmesi soğuk algınlığı almamızı engelleyecektir. Bu kış çayını içenler vücutlarına a,b ve c vitamini almış olacaklar, öksürük olmayacak, sıcak tutacak insanları Kış çayı ve şifalı bitkiler her yerden alınmaz. Bizlerin vatandaşlara tavsiyemiz bu ürünleri işin içerisinde olan ve güvenilir atarlardan almaları” ifadelerini kullandı. Kış çayı tarifi de veren Altınok, “Malzemeler: 1 yemek kaşığı adaçayı, 2 yemek kaşığı kuşburnu, 1 tane kabuk tarçın, 2 tane zencefil, 5-6 tane papatya, 1 yemek kaşığı hibisküs, 4-5 tane karanfil, yarım elmanın kabuğu, 3 tane okaliptüs yaprağı. Malzemelerin hepsi bir kasede karıştırılır. Bu esnada demlikte su kaynatılır. Karışımdan 1 tatlı kaşığı 1 bardak kaynamış suya eklenir. Malzemeler 5 dakika sıcak suda demlendikten sonra süzülür. İçine çeyrek limonun suyu eklenir ve çayınız hazır” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim