Günümüzün sağlık sorunlarından biri olarak öne çıkan hastalıklardan biri olan alerjik rinit, tedavi edilmezse ciddi sorunlara neden olabiliyor. Farklı sebeplerle ortaya çıkabilen alerjik rinit, muayene ve tetkikler sonucunda yeni yöntem ve tedavilerle iyileştirilebiliyor. Konuyla ilgili bilgi veren Konya Medova Hastanesi Dahiliye, Alerji ve İmmünoloji Uzm. Dr. Ramazan Uçar, nezle veya rinit olarak adlandırılan rahatsızlığın, burun içerisindeki zarların iltihabı olarak tanımlandığını söyledi. Rinitlerin; alerjik ve alerjik olmayan olarak sınıflandırıldığının bilgisini paylaşan Uçar, “Polenler, ev tozu akarları, küf mantarları, hayvanların deri döküntüleri ve salyaları gibi alerjen olarak tanımlanan maddelerin neden olduğu nezle tablosuna alerjik rinit denir. Alerjik rinit, erişkin toplumun yaklaşık yüzde 20’sini etkileyen, yaygın görülen bir hastalıktır. Mevsimsel ve yıl boyu süren şeklinde iki alt grubu vardır.

Mevsimsel Alerjik Rinit; ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde ortaya çıkan ağaç, çayır-çimen ve yabani ot polenlerine karşı gelişen alerji sonucunda bu mevsimlerde ortaya çıkan nezle durumudur. Yıl Boyu Süren Alerjik Rinit; ev tozu akarları, depo akarları, küf mantarları, hayvanların deri döküntüleri ve salyalarına karşı gelişen alerji sonucunda yıl boyu devam eden nezle durumudur” dedi.

FARKLI BELİRTİLER GÖSTERİR

Alerjik rinitlerin farklı belirtilerinin olabileceğini söyleyen Uçar, “Burun kaşıntısı, burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, gözlerde, kulaklarda ve boğazda kaşıntı alerjik rinit belirtisi olabilir.  Alerjik rinit yakınmaları sıklıkla 20 yaşından önce ortaya çıkmakla birlikte, ilerleyen yaşlarda da hastalık başlayabilir. Hastadan alınan anamnez (tıbbi hikâye), yapılan fizik muayene ve alerji testleri ile tanı konur. Alerjeni tespit etmek için iki çeşit alerji testi uygulanabilir. Deriye uygulanan alerji deri testleri ve kanda bakılan spesifik IgE testleri. Alerji deri testlerinin uygulanması ve özellikle yorumlanması tecrübe ve uzmanlık gerektirir” diye konuştu.

ALERJİK RİNİT TEDAVİSİ

Alerjik rinit rahatsızlığının tedavisiyle ilgili bilgiler paylaşan Uçar, şöyle devam etti, “İlaç tedavisi ve alerji testi ile tespit edilen alerjen maruziyetinin azaltılması tedavinin temelini oluşturur. İlaç tedavisi: Burun spreyleri; kortizon içeren spreyler ilaç tedavisinde birinci basamağı oluşturur. Doğru teknik ve dozda uygulandıklarında, çoğu hastada belirtiler kontrol altına alınabilir. Ancak, dekonjestan madde içeren burun spreyleri 3 günden fazla kullanılmamalıdır. Anti-histaminler; alerji belirtilerinin çoğunun ortaya çıkmasından sorumlu olan histamin denen maddenin etkilerini engelleyen ağız yoluyla kullanılan tabletlerdir. Alerjen maruziyetinin azaltılması: Özellikle ev içi alerjenler olan ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan epiteline karşı alınacak çevresel kontrol önlemleri ile alerjen maruziyeti azaltılabilir. Polen maruziyetini azaltmak için de birtakım önlemler uygulanabilir, ancak polen alerjisinde bu yöntemin etkinliği daha düşüktür. ‘İmmunoterapi’ veya halk arasında bilinen adıyla ‘aşı tedavisi’ ise, sorumlu alerjenlerin düşük konsantrasyon ve dozlardan başlanarak belirli aralıklarla ve giderek artan dozlarda deri altına enjekte edilmesi şeklinde uygulanan bir tedavi yöntemidir.”

MERVE DURGUT

Editör: TE Bilişim