Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, Google Health sağlık grubu tarafından yapılmış olan gerçekten ilgi çekici bir çalışma olduğundan bahsederek bu çalışmada kadınların göğüs filmlerini aldıklarını ve “Sizce bu göğüs filmlerinde görülen lezyonlar kanser mi yoksa değil mi?” diye 2 gruba sorduklarını anlattı. Birinci grubun radyologlar, ikinci grubun ise yapay zekadan oluşturulduğunu belirten Prof. Dr. Murat Aksoy, “Çalışmanın sonuçları yapay zekanın kanseri tanımada daha iyi olduğunu gösteriyor. Teknoloji denilince ağırlıklı olarak aklımıza telefon, tablet veya bilgisayar geliyor. Ama bunların ötesinde teknolojik gelişmeler tıpta daha iyi sonuçları sağlayabilir” diye konuştu.
BAZI FİLMLER YANILTABİLİR
Özellikle meme kanserinde erken tanının ne kadar önemli olduğunu defalarca söylediklerinin altını çizen Aksoy, kadınların meme kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğunu anımsattı. Aksoy, “Her 8 kadından 1’inin risk taşıdığını her zaman ifade ediyoruz. O yüzden kanser çok erken evredeyken yakalamak gerekiyor. Kanser zaten ele gelir bir kitle haline geldiği zaman ona biz erken tanı demiyoruz. Ama çekilen filmde bazı değişiklikleri fark edersek ve daha kitle aşamasına gelmeden kanser teşhisi koyarsak hayatları kurtarabiliyoruz, çok daha iyi sonuçlar elde edebiliyoruz. O yüzden kadınlar özellikle 40 yaşını geçtikten sonra göğüs filmlerini çektirmeli ve düzenli olarak kontrole gitmeli. Çünkü meme kanseri ilk önce çok basit başlayabiliyor, arkasından kitle haline gelebiliyor, sonrasında o kitleden koltuk altına yayılıyor ve birçok organa da yayılabiliyor. Önemli olan o kitle oluşmadan kanseri yakalayabilmemiz. Göğüs filmleriyle bunu yapabiliyoruz ancak bazı filmlerde kanser oluşup oluşmadığını net bir şekilde göremeyebilirsiniz. Diyelim ki siz bu filmde kanser çıktı dediniz, ameliyatla o göğsü aldınız, ardından göğüste kanser olmadığını öğrendiniz. Bu noktada karşınızdaki insanın, kendisini kanser zannederken geçirdiği süreci hayal edin. Bu yanılmaları en aza indirirsek hastaların hayatında bir değişiklik yapma şansını yakalarız. Google Health çalışanları da ‘doktora güveniyorum ama doktorun da üstünde bir veri olabilir mi’ düşüncesiyle hareket ediyor. Bunun sonucunda da yapay zeka devreye giriyor” diye söyledi.
HATALAR EN AZA İNDİRGENİYOR
Yapay zeka ile Birleşik Krallıkta 25 bin kadının, ABD’de 3 bin kadının göğüs filmlerinin incelendiğini aktaran Aksoy, çalışma sonucunda yanılma payında çok büyük azalmalar meydana geldiğini kaydetti. Aksoy, şunları dile getirdi: “Bu da yapay zeka sayesinde çok sayıda kadının yanlış yere ameliyata girmediğini ve kanser olan birisinin de kesinlikle ameliyata girmesinin sağlandığını gösteriyor. Gördüğünüz gibi doğru kullanıldığı zaman teknoloji bize inanılmaz faydalar veriyor. Gelecek dönemlerde eminim ki yapay zekayı daha çok kullanıyor olacağız. Çünkü yapay zeka dediğimiz şey aslında bir sürü datanın bir araya geldiği değerlendirme mekanizması. Orada sadece Doktor Murat Aksoy yok. Çok sayıda doktorun bilgi birikimi ve tecrübesi yapay zekada birleşmiş durumda. Bir hastaya baktığımız zaman aslında bizim değerlendirmemizin içinde belki de binlerce hekimin görüşü de olacak. Yapay zeka sadece meme kanserinde değil daha çok sayıda alanda da doktorlara yardım ediyor. Teknolojiden bazen şikayet etsek de doğru kullandığımız zaman sağlık alanında hiç de hayal etmediğimiz noktaya geleceğiz.”