1954 yılında dede Ali Bilir tarafından Konya’nın Beyşehir ilçesinde kurulan ve farklı sektörlerde yılların verdiği tecrübeyle hizmet veren Ali Bilir Şirketler Grubu’nun 3. kuşak yöneticisi torun Ali Bilir, şirketlerinin dününü, bugününü ve yarınını anlattı. Kış mevsimi öncesinde araçlarda sıvı bakımının önemine işaret eden Ali Bilir, karasal iklimin hüküm sürdüğü Konya’da hava sıcaklığının -35 dereceye kadar düşebildiğine dikkat çekerek, zamanında tedbir almayanların kışın büyük problemlerle karşı karşıya kalabileceğini vurguladı. 

Ali bey öncelikle bize kendinizden bahsedebilir misiniz? Ali Bilir kimdir?

1984 yılı Beyşehir Konya doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Beyşehir’de tamamladım.  2 yıl Selçuk Üniversitesi ön lisans muhasebe bölümünü bitirdikten sonra Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde lisans öğrenimimi tamamladım. Ailemiz ticaretle uğraştığı için okul hayatından sonra ticaret hayatına atıldım. Evli ve 1 çocuk babasıyım. 

Ali bey firmanız hakkında bilgi edinmek isteriz. Ne zaman kuruldu, ne tür faaliyetler yapıyorsunuz, istihdam ettiğiniz kişi sayısı ve benzeri konularda bilgi verir misiniz?

Firmamız Ali Bilir Halefleri Limited Şirketi, dedem Ali Bilir tarafından 1954 yılında kurulmuştur. Şirketimiz önce kalite ve güven düsturuyla hareket ederek büyümüş, müşterilerimizin teveccühünü kazanarak 3. nesline devretmiş köklü bir aile şirketidir. 

Farklı birçok sektörde hizmet vermekteyiz. Bunlardan bir tanesi turizm. Turizmde 3 yıldızlı otelimizle ve yol boyu dinlenme tesisimizle Beyşehir ilçemizde hizmet vermekteyiz. 

Yine otomotiv grubunda da faaliyetlerimiz var. Bu alanda 5 adet akaryakıt istasyonumuz ve Texol Chemical Otomotiv ve Endüstriyel Yağları İç Anadolu Bölge Distribütörlüğü ile oto lastik ve akü gruplarında hizmet vermekteyiz. 

Bir diğer faaliyet alanımızda tarım ve hayvancılık. Bu alanda ise büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, hububat ve 15 bin ağaçlık elma bahçemiz ile üretmeye ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalışmaktayız. Şirketimiz bünyesindeki farklı iştiraklerimizde toplam 65 kişiyi istihdam etmekteyiz. 

Ali bey iş kollarınızdan bir tanesi de otomotiv sektörü. Kış mevsiminin arifesinde olduğumuz bu dönemde araçlar da kışa hazırlanıyor. Kış bakımında nelere dikkat etmek gerekiyor?

Tabi bizim otomotiv sektöründe bir tecrübemiz var. Önemli olan araç sahiplerinin bu alanda tecrübe kazanmış olmalarıdır. Kış öncesinde araçların bakımı titizlikle yapılmadığı durumlarda çok çeşitli aksaklıklarla karşı karşıya kalınabilmektedir. Araç sahiplerimiz de kış bakımlarını ihmal ettiklerinde yaşadıkları sorunlar neticesinde tecrübe sahibi olmaktadırlar. Genel olarak kış öncesi araç bakımına ilişkin, antifriz ve yağ kontrolü, lastik diş derinliklerinin ve lastik havalarının kontrolü, cam suyu ve silecek lastiklerinin kontrolü, fren ve debriyaj balatalarının kontrolü, aydınlatma sistemi ve ampullerin kontrolü, araçta bulundurulması gereken zincir, çekme halatı, takoz, yedek ampuller ve benzeri teçhizatın kontrolü önem arz etmektedir. 

4   Kış bakımı çerçevesinde araçların sıvı bakımlarının da aksatılmaması gerekiyor. Başta yağ olmak üzere araçlarda sıvı bakımının önemini anlatır mısınız?

Büyüklerimizin de dediği gibi tedbir kuldan, takdir Allah’tandır. Kış gelmeden önce tedbirimizi almalıyız. Bilindiği gibi Konya’mız, -35 dereceleri gören ve kışın sert geçtiği karasal iklimin hüküm sürdüğü bir şehirdir. Kışlık bakımlarda yağ vizkozitleri çok önemlidir. Araç üreticilerinin önermiş olduğu doğru vizkozite sınıfı yağların kullanılmasını tavsiye ediyorum. Çünkü özellikle kış aylarında sabahları aracı çalıştırmak güçleşir. Zorlukla çalıştırılsa bile verimli çalışmayacak ve yakıt tüketimi artacaktır. Motor düzensiz çalıştığı çin yıpranma fazla olacak ve aracın motor ömrü kısalacaktır. Mesela eski nesil arabalarda yaz aylarında 15w40 kullanan bir aracın kışın 10w40 yağı kullanmasını tavsiye ederiz. Ayrıca antifriz derecelerinin kontrol edilerek radyatörde suyun donması engellenmelidir. Silecek suyunun donmaya karşı etkili olanlardan seçilmesi de yolculuk güvenliği açısından önem arz etmektedir. 

Özellikle son dönemde döviz kurlarındaki artış bir çok sektöre doğrudan ya da dolaylı etki etti. Sizi etkileyen bir durum söz konusu oldu mu?

Döviz kurlarındaki hareketlilik ister istemez tüm piyasayı etkiledi ve malum dalgalanmalar hemen hemen her sektörde fiyatlara yansıdı. Fakat bunun etkilerinin hafifleyeceğini düşünüyorum. Biz de müşterimize bu sıkıntılı süreçte en uygun ve ekonomik şekilde ürünlerimizin teminini sağlamaya çalışıyoruz. 

Piyasadaki mevcut durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Esnaf olarak neler söylemek istersiniz?

Ben, Türkiye’nin ve özellikle Konya’mızın bu sıkıntılı süreçten hızlıca çıkacağını düşünüyorum Konya’mız Türkiye’nin önemli bir üretim üssü. Sanayisi de çok dinamik. Her daim yenilikçi ve gelişmekte olan bir pazarı var. Türkiye’nin kalkınmasında da büyük rol oynuyor. Konya ve girişimci Konyalılarla bu anlamda gurur duyuyoruz. Konya bizim medarı iftiharımızdır. Bizler de bu süreçte ülkemiz ve Konya’mız için elimizden geldiği kadar çalışıp üretene destek olmaya ve girdi maliyetlerini düşürmeye çalışıyoruz. 

Son olarak sektörünüzle ilgili eklemek istediğiniz konuları da sizden dinlemek isteriz. 

Otomotiv sektörü teknolojiyle bağlı olarak gelişmekte ve her daim yenilikçi ürünler ortaya çıkmaktadır. Bu yeni ürünler performansa dayalı ve ekonomik olmak zorundadır. Eskiden 5000 kilometre olan yağ bakımları şu an 120000 kilometreye kadar çıkmıştır. Buna paralel olarak madeni yağlarda çeşitlilik artmış ve araç üreticileri en mükemmeli yakalama konusunda kıyasıya bir mücadele verir hale gelmiştir. 

Bu konuda şirketimizin bilgi ve tecrübesi ile Alman Texol marka yağların üstün kalite ve teknolojik ürünlerini siz değerli müşterilerimize sunmasın sevincini yaşıyoruz. 

2018 yılında dağıtımına başladığımız Texol ürünlerini güvenle kullanabilir ve yüksek performansın keyfini sürebilirsiniz. 

Bu konuda bir sloganımız var: “Bildiklerinizi unutun, artık Texol var…”

METE ALİ MAVİŞ

Editör: TE Bilişim