Konya bugünlerde 09 - 18 Ağustos 2022 tarihleri arasında düzenlenecek  İslami Dayanışma Oyunları’nın beşincisine hazırlanıyor. Oyunlara Türkiye dahil 56 ülkeden yaklaşık 3 bin sporcunun katılımı bekleniyor. Şehir Sohbetlerine konuk olan  AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı  İslami Dayanışma Oyunları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.  AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, “Konya’mız için çok büyük bir organizasyon. Şehrimizde düzenlenen en büyük organizasyon diyebiliriz. Tüm dünyanın, tüm İslam ülkelerinin Türkiye’mizi, Konya’mızı bilmesine, tanımasına vesile olacak. Konya sporuna ve sporcusuna büyük katkı sağlayacak. Konya’ya yakışan şekilde bu organizasyonu yapacağız” dedi.

Selman Özboyacı kimdir? Kısaca hayat hikâyenizden bahsedebilir misiniz?

1989 Konya doğumlu olan Selman Özboyacı, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Halen yüksek lisans çalışmalarına devam etmektedir. İnşaat sektöründe hizmet veren bir aile şirketinin yöneticiliğini yapmakta olan Özboyacı, AK Parti Konya Gençlik Kolları İl Başkan Yardımcılığı ve vekâleten İl Başkanlığı görevlerinde bulundu. AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı, Ekonomik İşler Başkanlığı görevine halen devam etmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi, İstanbul Öğrenci Kulüpleri Platformu ve Konya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi’nde yönetim kademelerinde bulunan Özboyacı, iyi derecede İngilizce bilmektedir. Evli ve 1 kız babasıdır.

İslami Dayanışma Oyunları organizasyonuna Konya talip oldu. Bu oyunların Konya’da düzenlemesinin ülkemiz ve Konya’ya nasıl katkısı olur?

Bu tabii büyük bir organizasyon. 57 İslam ülkesinin 56’sının katılımı bekliyoruz. Bugüne kadar en yüksek katılımlı organizasyon olacağı öngörülüyor. Toplam 6 bin misafiri 9 gün boyunca Konya’da misafir edeceğiz. En başta Türkiye için büyük bir marka değeri katkısı olacak. İslam dünyasında Türkiye’nin son zamanlarda yükselişi kabulü var. Bu marka değerimize çok daha büyük bir katkıda bulunacak. Konya’mız için çok büyük bir organizasyon. Şehrimizde düzenlenen en büyük organizasyon diyebiliriz. Tüm dünyanın, tüm İslam ülkelerinin Türkiye’mizi, Konya’mızı bilmesine, tanımasına vesile olacak.

56 İslam Ülkesi Konya’da İslami Dayanışma Oyunları için bir araya geliyor. Konya’da yapılacak olan dayanışma oyunları İslam birliğinin tekrar dayanışma ve toparlanmasına bir vesile olur mu?

Bu bir vesiledir. Maalesef küresel ölçekte kapitalizm, emperyalizm etkisi ve sanayi devriminden sonraki sömürgecilik dünyanın dört bir yanında yayılımcı politikalar izleyen Avrupa devletlerin etkisi ile İslam dünyası çok ciddi kopukluklar oluşturdu. Kültürel ve zihinsel olarak bu ülkeler birbirinden ayrışmış durumda ama yavaş yavaş teknolojinin ilerlemesiyle aralarındaki dayanışma ve iletişim de eskisi gibi değil. Çok ciddi manada irtibat var. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda ciddi bir eforu ve emeği var. Dünyanın neresine giderseniz gidin tüm mazlum coğrafyalarda gözlerin, kulakların Türkiye’ye çevrilmiş olduğunu, insanların Türkiye’den haber beklediğini görüyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a özellikle duacı olduklarını, onun ve Türkiye’nin başarısı için dua ettiklerini görüyoruz. Bu manada bu organizasyon Türkiye’de yapılması ve bilhassa Konya’da gerçekleştirilmesi çok anlamlı. Ben inanıyorum ki bu organizasyonla ümmet bilinciyle birbirimize tekrar bir kardeşlik vurgusu yapacağız. Oyunun ana temalarından birisi de kardeşlik üzerine olacak.

 İslami Dayanışma Oyunlarının Konya sporuna ne gibi katkısı olacak?

Dünyanın dört bir yanından 24 farklı branşta sporcuyu burada ağırlamak bir kere kendi yetişecek sporcularımıza müthiş bir ufuk katacak. Konyalı bazı sporcularımız heyecanlı bir şekilde bu oyunları bekliyor. Globalleşen ve teknolojiyle iletişim kanalların ilerlediği bir dünyada sporcularımızın da kendisini dünyaya açması çok önemli. Yani kendi branşlarında dünyanın diğer ülkelerinde sporcularla iletişim kurması onlarla tanışmaları belki taktik anlamda belki eğitim anlamında birbiriyle bazı konuları paylaşacak olmaları çok önemli. Sporcularımız açısında vizyon getirecek bir proje. Konya sporuna ve sporcusuna büyük katkı sağlayacak.

Konya aynı zamanda 2023 Dünya Spor Başkenti seçildi. Bu konuda neler söylersiniz?

Bu da aslında İslami Dayanışma Oyunları ile başlayan sürecin mütemmim cüzü başta Cumhurbaşkanımıza Recep Tayyip Erdoğan. “Oyunlar, Konya’da olsun, Konya aday gösterilsin” diye bir iradesi var. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun gayretleri var, kendilerine teşekkür ediyoruz. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay hem Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı hem de Dünya Belediye Birliği Başkanı. 5.İslami Dayanışma Oyunları ve 2023 Dünya Spor Başkenti olmakla beraber artık tamamlanmış oluyor. 2020 Dünya Spor Başkenti bu işin tamamlayıcısı.

Düzenli olarak spor yapar mısınız? İlgilendiğiniz veya ilginizi çeken bir spor dalı var mı?

Ben sporu çok severim. Futbol, basketbol, voleybol hem ulusal anlamda hem de uluslararası anlamda takip ederim. Formula 1 mesela. Kendim aktif olarak yaptığım sporu soruyorsanız; belki en yaygını bisiklettir. Bisiklet kullanmayı çok severim. Hali hazırda kullandığım bisikletim var. Evime, iş yerime yakın resmi bir program yoksa ben mutlaka bisikletle gitmeyi tercih ederim. Diğer spor dallarında ise iyi bir forvet, iyi bir futbolcuydum. Lisede, üniversitede oynadım.  İTÜ İnşaat’ın forvetiydim ama hep yaptığım spor branşıyla ilgili de maalesef bir sakatlık yaşadım. Dolasıyla çok aktif, düzenli bir sporcu olmadım ama ilgiliyle takip ediyorum. İyi bir spor seyircisiyim diye bilirim.

Konya’nın son yıllarda spor alanında oldukça önemli gelişmeler yaşandı maraton koşusu oldu, şimdi olimpiyatlar olacak Konya bir spor şehri mi?

Bunu tereddüt etmeden söyleyebiliriz. Konya’da çok ciddi manada spora ilgi var. Spora ilgide artış var. Sadece insan kaynağı anlamında değil, fiziksel yapı anlamında Konya kendini çok geliştirdiği için işte 10 bin kişilik Spor Kongre Merkezi var. Yine basketbol takımımızın maçlarını oynadığı 5 bin kişilik spor salonumuz var. 42 bin kişilik Konya Büyükşehir Belediyesi Stadyumumuz var. Bunun yanında Olimpik Yüzme Havuzu, Atletizm Pisti eklendi. Konya Stadyumumuzun etrafı çok güzel bir spor vadisi olmuş durumda. Dutlu Kır mevkisinde bisiklet velodromumuz var. Türkiye’de değil, artık dünyada Konya Bisiklet Yolu’nun uzunluğu anlamında ikinci. 550 kilometre bisiklet yoluna sahibiz. Bu açıdan amatör spor kulüpleri sayımıza, lisanslı sporcu sayımıza baktığımızda Konya’da artış görüyorsunuz. Birçok branşta Konya, milli takımlarımıza ev sahipliliği yapıyor. Halterde, taekwondoda, karatede diğer birçok spor dalında Konya, milli takımlarımıza ev sahipliği yapıyor. Hiç şüphesiz Konya bir spor şehri ve başkentidir.

Konya Büyükşehir Belediyemiz bir ilki gerçekleştirerek bisiklet tramvayını raylara indirdi. Şimdi ise Türkiye’nin ilk kapalı olimpik velodromumu Konya’da bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Konya’nın ve Konyalının bisiklete olan ilgisi ortada. Bizde biliyorsunuz “velespit” derler. Buna özel isim bile var. Belki her hanede ikişer bisiklet vardır. Bisiklet Konya’da bir kültür haline geldi. Dünyanın ve Türkiye’nin birçok yerinde küçükken bisiklete binilir ama daha sonra binilmez. Konya’da bedestene, Kapu Camii’ne giden hacı amcalarımız hala bisikletle gittiğini görürüz. Konya’da bisiklet sevgisi, bisiklet kullanımı yaş - sınır tanımıyor. O yüzden bir kültür haline gelmiş durumda. Bu noktada yine Türkiye’ye örnek teşkil edecek çok güzel uygulamalar yapıldı. Birincisi 30 büyükşehir belediyesi arasında ilk kez Konya Büyükşehir Belediyemiz bisiklet master planını ortaya koydu ve ulaşım ana planının içine eklendi. Bizim çıkardığımız Türkiye Çevre Ajansı ile ilgili kanunla bu artık 30 büyükşehirin tamamında zorunlu hale getirildi. Konya’dan aldığımız ilhamı biz Türkiye’deki bütün büyükşehirlere yaymış olduk. İkincisi belediyemiz bisiklet kullanımı yaygın olduğu için bunu teşvik etmek için bisikletli tramvayımızı faaliyete geçirdi. Bu tabii şehir dışından gelen misafirlerin ilgisini çekiyor. Okuyucularımıza sesleniyorum. Mutlaka bir gün bisiklet tramvayımıza binin, o sadece tramvay hattında gelip giden tramvay değil. İnsanların gerçekten aktif olarak kullandığı tramvaya bisikleti ile bindiği, artık bir ulaşım aracı olarak bisikletin kullanılmasında çok büyük ciddi katkısı olan bir tramvay. Yine biliyorsunuz ilk defa bisiklet üst geçidi yapıldı. İstanbul Yolu üzerinde çok güzel bir üst geçit yapıldı. Şimdi çok modern bisiklet parkları da tasarlanıyor. Velodromumuz da yapıldı. Konya, bisiklet anlamında dünya çapında bir yer konumunda.

 Avrupa Liginde mücadele eden Konyaspor için neler söylerseniz?

Biliyorsunuz Arabam Com Konyaspor, kendi evimizde iki sıfır galip gelerek çok güzel bir sonuçla tur atladı. Vaduz’a da güzel bir oyunla, disiplinli bir oyunla geçeceğimizi düşünüyorum. Bu konuda şöyle düşünmek lazım; hedefleri her zaman yüksek tutalım ki ilerleyebilelim. Yükseğe ilerleyelim ama gerçekçi de olmak lazım. Konyaspor’un oyun yapısı sağlam. Konyaspor’un teknik alt yapısı sağlam. Hocamız çok iyi bir hoca. Oyuncu profili çok gelişmiş ve özellikle kulüpteki arkadaşlık, takımdaki arkadaşlık ortamı sahaya pozitif manada çok iyi yansıyor. Eğer bu manada Konyalı da şehrinin takımına sahip çıkarsa Konyaspor çok daha iyi, güzel yerlere gider. Bir kez daha şunu ifade etmek istiyorum; Konyalı vatandaşımız Konyaspor’a ne kadar sahip çıkarsa Konyaspor o kadar başarılı olur. Biz sadece Konyaspor’u bir kesim olarak desteklersek belli bir yeri aşamayız. Konya’nın Avrupa’da sürekli başarılı olan, Türkiye Süper Ligi’nde ilk üçe, ilk beşe oynanan bir takım istiyorsak bu şehrin takımına çok daha güçlü sahip çıkması lazım.

 Milli bir sporcu olsaydınız altın madalyayı kesin kazanırdım dediğiniz bir spor branşı var mıdır?

Çok zor bir soru. Tüm branş dallarını severim. İlk aklıma gelen okçuluk olurdu. Çünkü okçuluğa doğal bir yeteneğim olduğunu düşünüyorum. Çok eskiden beri ok atan biri değilim. Ama özellikle siyasi kariyerimiz itibarıyla genç sporcu ve gençlerimizle temas etmek için Türkiye’nin neresine gidersek gidelim, okçuluk ve atış alanlarını ziyaret ediyoruz. Her gittiğimiz yerde şöyle üç - beş kere ok atıyoruz. Bu konuda bir yeteneğimin olduğunu fark ediyorum. Bir sporcu olsaydım herhalde okçuluk alanında altın madalyayı ülkemize kazandırırdım diye düşünüyorum.

 Son olarak 5.İslami Dayanışma Oyunlarında Konya’ya gelecek oyuncular, misafirler ve Konyalılara neler söylerseniz?

Devasa bir organizasyona ev sahipliği yapacak olmaktan şahsım adına çok heyecanlıyım. Bu şehrin bir evladı, bu şehrin çocuğu olmaktan gururluyum, onurluyum. Çok ciddi bir heyecan duyuyorum. Konya’ya yakışan şekilde bu organizasyonu yapacağız. Benim, vatandaşlarımıza ricam da şudur; böyle bir organizasyon varken fırsatı kaçırmasınlar. 9 gün boyunca 24 farklı branşta 6 bin sporcu yarışacak. Neredeyse her gün farklı spor komplesinde farklı farklı müsabakalar icra edilecek. Katılımlarını bekliyoruz. Bu fırsat bir daha Konyalının ayağına gelmeyebilir. Hazır şu anda dünya çapında bu kadar organizasyon varken keyfini çıkarmak lazım. Hakkıyla misafirlerimize hoşgörümüzü, misafirperverliğimizi, kardeşlik bilincimizi göstermemiz lazım. Bir yandan da bu spor müsabakalarını en yakından canlı canlı şehrimizde, kendi evimizde izleyebilme fırsatı var. Bunu kaçırmamak lazım. Özelikle 9 Ağustos ki açılış törenimize tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz. Dünyada nadir uygulanan uygulamalarla çok görkemli bir açılış olacağına inanıyorum.

ROPORTAJ: Alaaddin Aladağ

Editör: TE Bilişim