Ülke ekonomisinde otomotiv sektörünün payı özellikle son yıllarda ciddi manada arttı. Sektörün bir alanını oluşturan oto bakım ve onarım hizmetleri, araçların ve insanların sağlığı açısından hayati önem taşıyor. Konya’ya Fiat ve Alfa Romeo marka araçların bakım ve onarım hizmetleri alanında hizmet veren Konfiat’ın Genel Müdürü Ali Ulvi Kılıcı oto bakımının önemini ve bakım hizmetlerinde Konfiat’ın farkını anlattı. 

Ali Ulvi bey öncelikle bize kendinizden ve sektördeki geçmişinizden bahseder misiniz? 1969 Konya doğumluyum. 25 yılı aşkın bir süredir Fiat grubunda bulunuyorum. 25 yıllık birikimin neticesinde de 2012 yılında Konfiat’ı oluşturduk. Müşteri memnuniyetini ve güvenilirliği en üst seviyede tutmak için tüm gayretimizle çalışıyoruz. İlk kurulduğumuzda 8 kişilik bir ekibimiz vardı. Şu an itibariyle 28 kişilik bir ekibe sahibiz. Takım çalışması yapıyoruz, müşteri odaklı çalışıyoruz. Müşterilerimizin beklentilerinin ne olduğunu biliyoruz. Elimizden geldiğince en iyi şekilde cevap vermeye çalışıyoruz. 

Müşteri memnuniyeti ve güvenilirliği nasıl sağlıyorsunuz?

Öncelikle resmiyette TSE 12047 kalite belgemiz var. Bu belge özel sektörde ilk bizim aldığımız bir belgedir. Yetkili servislere verilen bir belgedir bu. Altyapısı itibariyle garantili araçlar da dahil olmak üzere servis alanımızdaki bütün araçlara müdahale edebiliyoruz. Birçok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de ekibin başarası işletmenin başarısıdır. Araç bakım ve onarım hizmeti sunan işletmeler açısından çalışanların bilgi birikimleri, deneyimleri başarıya giden yolda en önemli etkenlerden biridir. 

Biz burada araçların her şeyine bakılıyor imajını verdik. Şöyle, bahsettiğim 25 yıllık tecrübemiz sadece Fiat grubu içerisinde yaptığımız hizmet ve bu alanda elde ettiğimiz tecrübemizden ibarettir. Aracın ilk imalatından servis sürecinde yapılacak olan hizmetlerden, şanzımanından, motorundan, mekatronik ve elektronik aksamından 33 farklı kolun tamamında bütün arkadaşlarımız kendi alanlarında uzmandırlar. Buna bağlı olarak da müşterimizin bakış açısı şu; ‘Evet, ben güvenilir bir yerdeyim. Ben daha söylemeden aracımın incelenmesi gereken noktalarını inceliyorlar. Gerekli olan işlemleri yaptıktan sonra tertemiz teslim ediyorlar.” Bu şekilde dönüşler almak da tabi bizi gayretlendiriyor ve bu çıtayı korumaya çalışıyoruz. 

Öncelikle güven çok önemli. Güven olmadığı zaman hiçbir şekilde hiçbir işlem yapılamaz. Bahsetmiş olduğum TSE 12047 belgesi arka planda çok farklı yatırımları beraberinde getirdi. Bu yatırımların tümü müşteriye yansıyan hizmetlerdir. Yani resmi bir belgeye sahipse bir kurum mutlaka bir güven altında olmak zorundadır. Devlet tarafından verilen bu güven belgesi, kişiyi de güvenilir olma düşüncesine itiyor. 

Peki Ali bey sizi sektörünüzdeki diğerlerinden ayıran en önemli detay nedir?

Bize teslim edilen araçların hiçbirinde lüzumsuz parça değişikliği yapmayız. Değişmesi gereken bir parçası var ise onu değiştirir, çıkardığımız eski parçayı da aracın içinde bırakırız. Ve genellikle de şeffaf bir servis olduğumuz için müşterilerimiz kendi araçlarının başında bulunabilirler. Yapılan işlemleri başından sonuna kadar takip edip fikir alışverişinde bulunabilirler. Müşteri her zaman haklıdır, aracında neler yapıldığını görmek isteyebilir, bu da doğal hakkıdır. Arzu ederse de müşteri bekleme salonumuzda televizyonunu izlerken, gazetesini okurken çayını yudumlayabilir. O esnada biz de aracın işlemlerini yapıp kendisine teslim edebiliriz. En sonunda da araç kabuldeki arkadaşlarımızın kesmiş olduğu fatura ile işlem tamamlanır. Başarımızın sırrı müşterilerimize vermiş olduğumuz güven duygusudur. Tamamen müşteri odaklı çalışıyoruz.

Müşterilerinizin genel bir çetelesini tutuyor musunuz? Kaç müşteriniz var takibinizde mi?

25 yıllık emekle birlikte müşterilerimize vermiş olduğumuz hizmet ve güven sayesinde 2012 yılından bugüne gelinen süreçte 7 binin üzerinde müşteri edindik. Bunun içerisinde tekil müşterilerimiz ve filo müşterilerimiz var. Konya içerisinde 28 tane filomuz mevcut. Bunun içerisinde resmi daireler, belediyeler, çeşitli müdürlükler, hastaneler gibi kamu kurum ve kuruluşları var. 10 ile 50 araca sahip filolarımız ve 50 ile 150 araç arasında değişen filolarımız var Konya genelinde. Hepsiyle de uzun yıllardır çalışmaktayız. Allah’a şükür şu an hiçbiriyle en küçük bir problem yaşamıyoruz. Onlar bizden memnunlar, biz de onlardan memnunuz.

Ali Ulvi bey, içinde bulunduğumuz dönem kış mevsiminin arifesinde olduğumuz bir dönem. Dolayısıyla araç bakımlarının yavaş yavaş yapılmaya başlandığı bir zaman dilimindeyiz. Araç bakımlarının yapılması sizce neden önemli?

Bir aracın mekanik periyodik bakımı motor farklılıklarına göre değişmekle birlikte her 10 bin - 20 bin kilometrede bir yapılan ve 33 noktanın kontrolünü içeren bakımdır. Bu bakımlar genellikle yaz mevsiminin başladığı döneme ya da kış mevsiminin başladığı döneme denk getirilir. Aracın uzun ömürlü olması için doğru bakım aralıkları takip edilir. Motor modeline bağlı olarak her 20 bin kilometrede bir dizi kontrol ve bakım işlemleri yapılır. Ancak bu periyodik bakım aracın tüm gereksinimini tamamen kapsamamaktadır. Arızalar periyodik bakım anlamına gelmemektedir. Bakımlar sonrasında bakımlar arası rutin sıvıların tamamlanması, lastik basınç kontrolü gibi sıradan kontrol işlemleri yapılır. Her bakım esnasında standart değişen filtreler ve yağına ilave olarak kontroller sonucu başka parça değişimleri veya onarımlarına ihtiyaç var ise müşteriye bilgi verilir ve onayı ile değişim yapılır. Aracın motor ve diğer organlarının mekanik bakım aşamasında kontrolleri aracın uzun ömürlü olması, ileride daha büyük hasarlara yol açan bakım masraflarını önlemesi anlamında önem arz eder.

Peki son olarak Konfiat’ın geleceğe dönük hedefleri nelerdir?

Bizim önceliğimiz ister tekil müşteri olsun, ister filo müşterisi olsun hepsinin her daim bizden memnun olmasını sağlamak. 

Bu anlamda mevcut servis alanımız bin 500 metrekare bir alan. Bu alanı daha da büyütmek istiyoruz. Daha önce kendimize vermiş olduğumuz bir söz vardı. Bin metrekare olan alanımızı bin 500 metrekare yapacağız demiştim. Allah’a şükür bu hedefimizi gerçekleştirdik. Bundan sonraki hedefimiz de 2 bin 500 metrekarelik alanda yeni bir oluşum ve yeni bir tesisle inşallah müşterilerimize daha iyi hizmet sunmaktır. 

Şunun bilincindeyiz, Konfiat müşterileri ile birlikte var. Onlar olmazsa biz de olamayız. Bu nedenle müşterilerimizin velinimet olduğunu, bizim için ne kadar kıymetli olduğunu biliyor ve bu bilinçle hareket ediyoruz. 

METE ALİ MAVİŞ

Editör: TE Bilişim